Szoboszlai Dominik hiányozni fog a salzburgi magyar tehetségnek

Februárban lesz három éve, hogy Bukta Csaba elhagyta a Debreceni Labdarúgó Akadémiát, és meg sem állt Salzburgig. A döntés nem volt könnyű: Herczeg András megkedvelte a játékát, az akadémia vezetője szerette volna őt a Lokinál tartani, de Bukta jobbnak látta erőltetni a külföldi kalandot. Az idő egyelőre őt igazolja, bár több sérülés is kínozta az utóbbi években, a Szoboszlai Dominiket is foglalkoztató klub 2022-ig meghosszabbította a szerződését.

Szilágyi
2020. 12. 16. 8:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A debreceni futballakadémián pallérozódott Bukta Csaba egy évvel Szoboszlai Dominik Ausztriába költözése után, 2018-ban szerződött a Salzburghoz. Kezdetben Szoboszlai vette a szárnyai alá a fiatalabb honfitársát, és ezért örökre hálás lesz neki a törökszentmiklósi fiatalember.

– Szoboszlai Dominik körül mindig is nagy volt a felhajtás, amikor kilőtte a válogatottat az U17-es Európa-bajnokságra, akkor is róla beszéltek. Az Izland elleni gólja után is téma volt a szenzációs lövése. Ő sztár, ez nem túlzás, és én büszke vagyok arra, hogy jóban vagyunk – mondta lapunknak a fiatal szélső. – Régebben napi szinten találkoztunk az edzőközpontban, mostanában a vírus és a tesztelések miatt kevesebbet látjuk egymást. De persze tartjuk a kapcsolatot.

Fotó: Gepa Pictures

Bukta is értesült Szoboszlai levegőben lógó klubváltásáról, a szavait hallgatva kiderült, hogy már elsajátította a futballistazsargont. – Érzékeny veszteség lenne, ha valóban eligazolna. Én nagyon sajnálnám, mert mint mondtam, sokat köszönhetek neki. Azt pedig nem kell hangsúlyoznom, hogy a Salzburg mit veszítene egy ilyen kaliberű labdarúgó távozásával – fogalmazott az egyre híresebb középpályásról az osztrák klub magyar tehetsége, aki más úton jár, mint a fiatalon berobbant „mentora”. Tavalyelőtt érkezett Salzburgba, előbb az U18-asoknál játszott, majd a klubnál jól bevált receptet követve a másodosztályú fiókcsapatnak, a Lieferingnek adták kölcsön. Nem volt ügyetlen a belépője a felnőttfutballba: az első bajnoki meccsen gólt lőtt, a tavalyi szezonban húsz meccsen hét gól volt a mérlege. – Többször is előfordult, hogy sérülések miatt nem tudtam játszani, de ezt itt kőkeményen belénk verték, hogy minden nap meg kell dolgozni a sikerért. Én is érzem, hogy egy pillanatra sem állhatok le, még akkor sem, ha most hosszabbították meg a szerződésemet. Nagyon erős a konkurenciaharc a csapatba kerülésért. Márpedig én azért jöttem ide, hogy beverekedjem magam a Salzburg felnőtt csapatába. Ennek elérése érdekében rendszeresen játszanom kell a tavasszal a Lieferingben, hogy felfigyeljenek rám – mesélte a 19 éves labdarúgó.

A karanténidőszak után kapta el a fonalat
Fotó: Gepa Pictures

A lelkes magyar játékos a támadófoci minden szegmensét élvezi, a magasan kezdett letámadástól a kapu előtti befejezéseken át a védekezésig minden egyes taktikai részletet el kellett sajátítania, amióta megérkezett Salzburgba. A nyelv ragadt rá, pár hónap múlva mindenkivel németül beszélt, ma már anyanyelvi szinten is elboldogul Mozart szülővárosában. A klub keresett neki apartmant, ott él a barátnőjével, a tanulásban egyelőre az érettségi a célja, a távolabbi jövőben kiterjesztheti a tudáshorizontját az élet más területén is, de addig a foci az első. – Amikor a karanténidőszak elején haza kellett mennünk, elég kilátástalannak tűnt minden. Nagyon hiányzott a labda, a mozgás, a társak, az edzések, minden, ami a futballhoz köthető. Ki voltam éhezve a focira. Szerintem ennek tudható be, hogy miután visszatértem, egyre több gólt szereztem, és talán ennek is lehet köze ahhoz, hogy 2022-ig meghosszabbították a szerződésemet – lelkendezett a fiatal játékos.

2022-ig hosszabbították meg a szerződését
Fotó: Gepa Pictures

Bukta Csabát a debreceni akadémia szakmai igazgatója, a Lokit a BL-be navigáló tótumfaktum, Herczeg András is próbálta meggyőzni arról, hogy inkább maradjon otthon, a hazai lépcsőfokokat ugorva induljon el külföldre. Bukta más utat választott, és az élet egyelőre őt igazolja.

Szoboszlai után talán lesz egy újabb magyar sikertörténet Salzburgban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.