Új értelmet nyert a kerékcsere fogalma a Mercedesnél

Új értelmet kapott a kerékcsere a vérprofi Mercedesnél vasárnap a Formula–1-es Szahíri Nagydíjon: Valtteri Bottas abroncsait tévedésből George Russell autójára tették fel. Utóbbi, a koronavírusos Lewis Hamiltont helyettesítő 22 éves pilóta a folytatásban még defektet is kapott, ezzel végérvényesen elszállt az esélye arra, hogy megnyerje a versenyt, ami igazi tündérmese lett volna. Ám íródott helyette egy másik, Sergio Pérez pályafutása 190. futamán aratta az első győzelmét.

2020. 12. 07. 16:03
RUSSELL, George
Szahír, 2020. december 6. George Russell, a Mercedes brit versenyzõje a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Szahíri Nagydíján a szahíri pályán 2020. december 6-án. MTI/EPA/AP/Kamran Dzsebreili Fotó: Kamran Dzsebreili Forrás: MTI/EPA/AP/Kamran Dzsebreili
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 87 körös Szahíri Nagydíj 63. körében uralkodott el a káosz a Mercedesnél, amikor egy virtuális biztonsági autós időszakban a versenyben vezető George Russellt és a második helyen álló Valtteri Bottast is kihívták kerékcserére. Russell-lel is sokat szöszmötöltek, de Bottassal még többet, nagy volt a tanácstalanság, végül azonban a finnt is kiengedték. Majd azt láttuk, hogy a brit pilóta a következő körben megint kerékcserére megy. Az M4 Sport kommentátorának, Wéber Gábornak kijár a dicséret, hogy gyorsan megfejtette, mi is történt: Russell autójára tévedésből a Bottasnak szánt két első abroncsot tették fel, ami természetesen szabálytalan, ezért kellett visszamennie a bokszba. De Bottas is pórul járt, hiszen ő jobb híján azokat a használt gumikat kapta vissza, amiket másodpercekkel korábban levettek az autójáról. Ezekkel ő természetesen a pályán maradhatott, csak éppen már nem volt versenyképes. Amikor folytatódott a futam, Bottas a negyedik, Russell az ötödik volt, a brit meg is előzte a még hibát is vétő finnt, a 76. körben pedig már a második helyen száguldott, alig két másodperc hátrányban a vezető Sergio Pérez (Racing Point) mögött. Ám a 79. körben Russell bal hátsó gumija defektes lett, újra mehetett a bokszba, a 15. helyre jött vissza, ahonnan a leintésig a kilencedik helyre kapaszkodott vissza. Pérez pedig megnyerte a Szahíri Nagydíjat, a harmincéves mexikói pilóta a 190. Formula–1-es futamán az első győzelmét aratta.

Itt még George Russell, a Mercedes brit versenyzője vezetett a Szahíri Nagydíjon
Fotó: MTI/EPA/AP/Kamran Dzsebreili

S ugyan Russell-lel nagyon kibabrált a sors, Péreznek igazságot szolgáltatott, hiszen egy héttel korábban a Bahreini Nagydíjon az utolsó körökben a harmadik helyen haladt, amikor a Racing Point motorja megadta magát. Most pedig az első körben Charles Leclerc (Ferrari) megforgatta, defekt miatt rögtön mehetett a bokszba, és a harmadik helyről az utolsó helyre tért vissza. Ilyen kezdet után nyerte meg a versenyt, és a levezető körén el is sírta magát.

– Tíz éve álmodok erről a pillanatról. Az első körben történtek után először azt hittem, hogy számomra gyakorlatilag véget is ért a verseny, de mégsem adtam fel, és folyamatosan jöttem egyre előrébb. Idén nem sokszor volt szerencsénk, és most sok múlt George balszerencséjén is, de csapatként nagyon jól működtünk, és a végén a gumijaink hosszú élettartama miatt megtartottuk az első helyet – nyilatkozta Sergio Pérez, akinek jövőre még nem biztos a helye a Formula–1-ben. A Racing Point istálló Aston Martinná alakul át, Lawrence Stroll tulajdonos a fiát, a vasárnap harmadikként leintett Lance Strollt tartja meg, a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel pedig érkezik a Ferraritól. Pérez a Red Bullhoz szívesen menne mellé, és ott Alexander Albonnak kétségkívül kifelé áll a rúdja.

A nap legpechesebb versenyzőjeként George Russell a következőket nyilatkozta:

– Nyilvánvaló, hogy csalódott vagyok azért, mert lecsúsztam a győzelemről, és kétszer is elveszítettem a versenyt. Ugyanakkor büszke vagyok, és kiváltságosnak érzem magam, hogy lehetőséget kaptam a Mercedestől. Előzetesen azt mondtam, ha két tizedmásodpercen belül tudok maradni Bottashoz képest, azzal már elégedett leszek, úgyhogy a saját teljesítményem szempontjából ez a hétvége egy nagyon jó megerősítés volt.

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke közölte, ha szükséges, a koronavírus-fertőzéssel küzdő Lewis Hamiltont a hét végi idényzárón, Abu-Dzabiban is Russell helyettesíti, és a 22 éves versenyzőt úgy méltatta, hogy személyében csillag született. A Mercedes egyébként a szabálytalan kerékcseréért húszezer eurós pénzbüntetést kapott, de Russell megtarthatta a kilencedik helyét. (Bottas a nyolcadik helyen ért célba.) S persze az is kiderült, hogy mi okozta a nagy kavarodást a Mercedesnél: a rádióforgalmazással volt gond, a kerékcseréknél dolgozó szerelők egy részéhez nem jutott el a megfelelő üzenet. S amikor hirtelen döntenek úgy, hogy egyszerre mindkét pilótát a bokszba hívják, az bizony ilyen kaotikus helyzetet idézhet elő. Toto Wolff pedig lényegre törően mutatott rá: „Ezt kolosszálisan elb...sztuk.”

LAPSZEMLE NAGY-BRITANNIÁBÓL

The Telegraph: „Sergio Pérez nyerte az izgalmas Szahíri Nagydíjat, miközben George Russell szívfájdító módon veszítette el a győzelem lehetőségét.”

Daily Mail: „Lewis Hamilton bemutatkozása óta egyetlen brit versenyző sem mutatta meg ilyen meggyőző módon a tehetségét, mint a szerencsétlenül járt George Russell.”

The Sun: „A zseniális brit kiváló teljesítményt nyújtott, amellyel bebizonyította, megérdemelné, hogy a következő szezonban csapattársa legyen a Mercedesnél.”

The Guardian: „Az öröm és a szívfájdalom nem is lehetett volna magával ragadóbb, mint a drámai Szahíri Nagydíjon. Sergio Pérez pályafutása első Formula–1-es győzelme miatt hullajtott örömkönnyeket, George Russell pedig letette az alapjait az F1-es karrierjének, de önhibáján kívül nem tudott kiemelkedő eredményt elérni. Russell is elismerte, hogy az ő könnyei a csalódást fejezték ki.”

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.