Visszatér az edző, akit Dárdai maga helyett ajánlott Csányinak

Január óta nem nyert a Bundesligában a Schalke, amely ezzel már 28 bajnoki óta hiába vár a győzelemre. Végül Sallai Roland góljai pecsételték meg Manuel Baum edző sorsát, akit a klublegenda Huub Stevens vált a kispadon. A holland korábban egészségügyi okok miatt visszavonult, és ő lehetett volna a magyar válogatott szövetségi kapitánya, ha Dárdai Pál nem vállalja el a feladatot 2014-ben.

Magyar Nemzet
2020. 12. 18. 20:40
Huub Stevens
Soccer Football - Bundesliga - Schalke 04 v FC Augsburg - Veltins-Arena, Gelsenkirchen, Germany - May 5, 2019 Schalke interim coach Huub Stevens before the match REUTERS/Leon Kuegeler DFL regulations prohibit any use of photographs as image sequences and/or quasi-video - RC1D92B6A680 Fotó: Leon Kuegeler Forrás: REUTERS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdán a Freiburg duplájával győzte le a Schalkét idegenben, és ez volt az utolsó csepp a pohárban Gelsenkirchenben. A kék-fehérek legutóbb január 17-én nyertek mérkőzést a Bundesligában, amikor a Mönchengladbachot gyűrték le 2-0-ra. Akkor aligha hitték volna, hogy ezután legalább 28 meccsen keresztül nyeretlenek maradnak, pedig így történt, a Schalke azóta sem tudott győzni a bajnokságban. Ebben az idényben mindössze négy pontot szerzett eddig a csapat, amely természetesen az utolsó helyen áll, és könnyen elképzelhető, hogy az 1991-es feljutása óta először ki fog esni.

Ennek elkerülése érdekében döntöttek az edzőváltás mellett a klub vezetői, a klubhoz az idény elején érkezett Manuel Baumot kirúgták, megbízott edzőnek pedig Huub Stevenst nevezték ki. A 67 éves holland szakember legutóbb 2016-ban volt főállású vezetőedző, ám februárban lemondott a Hoffenheimnél, majd márciusban bejelentette, hogy egészségügyi okok miatt visszavonul. Mint kiderült, szívritmuszavart diagnosztizáltak nála. Ezután nem is vállalt munkát, de a Kickernek később kijelentette, hogy szövetségi kapitányként szívesen dolgozna.

Erre Magyarországon lehetett is volna esélye, ugyanis miután Pintér Attilát menesztették 2014-ben, és Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke találkozóra hívta Dárdai Pált, aki akkor a Hertha utánpótlásedzője volt, ő Stevenst ajánlotta maga helyett, ám végül sikerült meggyőzni, hogy mégis vállalja el a feladatot. Mindez Dárdai életrajzi könyvéből derült ki.

Stevens a 2002–2003-as idényben volt Dárdai edzője a Herthában, és a berliniek magyar klublegendája azóta is gyakran emlegeti őt pozitív példaként. Amikor elhunyt az öccse, a holland akkor is mellette állt. – Az akkori vezetőedző, Huub Stevens sokat segített nekem – emlékezett vissza Dárdai. – Amikor visszatértem Magyarországról, közölte velem, azt akarja, hogy játsszak, ám én nem akartam, úgy éreztem, több edzésre van szükségem. Huub azt mondta: szó sem lehet róla, velünk jössz! Sokat jelentett ez számomra.

Stevens a 2016-os visszavonulása óta csak egyszer vállalt munkát rövid időre, akkor is a Schalkénak engedett, amelyet 1996 és 2002 között sikerrel vezetett. Tavaly márciusban szintén bajban volt a csapat, amikor kinevezték, és benntartotta az együttest a Bundesligában. Most is a hatékony tűzoltásában bíznak. Első vizsga holnap a Bielefeld ellen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.