Az év első magyar Eb-érmét Krueger John-Henry szerezte

A rövidpályás gyorskorcsolyázók gdanski Európa-bajnokságán vasárnap megszületett a 2021-es esztendő első magyar Eb-érme, amely ezüst, és 1000 méteren a honosított Krueger John-Henry szerezte. Sajnos több dobogós helyezésünk nem lett.

Magyar Nemzet
2021. 01. 24. 14:59
null
Liu Shaoang, Forrás: MOKSZ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szombat balul sült el versenyzőink számára Gdanskban, az Eb-n tegnap érem nélkül maradtak, be kellett érnünk két ötödik és két hatodik hellyel. A férfiaknál 1500 méteren Liu Shaolin Sándor végzett az ötödik, a honosított Krueger John-Henry a hatodik helyen; majd 500 méteren a B döntő első két helyét megszerezve a végelszámolásnál Krueger lett az ötödik, Liu Shaoang a hatodik.

Még pénteken 1000 méteren mindhárman továbbjutottak a selejtezőből, hogy vasárnap a negyeddöntőben folytathassák. Liu Shaolin sajnos az első futamban három riválisával is koccant, megbillent, végül negyedikként ért célba, egy kizárás miatt harmadik lett, de ezzel nem jutott tovább az elődöntőbe. A negyedik futamot azonban másik két versenyzőnk tanári módon vezényelte le, Krueger győzött Liu Shaoang előtt, így mindketten továbbléptek. Az elődöntőben is egy futamba kerültek, mégpedig az elsőbe orosz Ajrapetjan, az izraeli Bykanov és a belga Desmet mellé. Az elején itt a két indulónk csak a negyedik és az ötödik helyen haladt, de Liu Shaoang remek manőverekkel feljött az élre, magabiztosan nyerte meg a futamot. Krueger pedig beküzdötte magát a második helyre, s ugyan tarthattunk tőle, hogy kizárják, szerencsére nem így történt, maradt a második, a bírók a belgát látták vétkesnek a tülekedésben, s két versenyzőnk mellett az oroszt is továbbjutották a fináléba. Ide a második futamból a holland De Laat és az orosz Jelisztratov csatlakozott hozzájuk.

Liu Shaoang és Krueger John-Henry az elődöntő után
Fotó: MOKSZ

A döntőben a mieink nem akartak már az elején sem hátra kerülni, jól taktikáztak, és öt körrel a vége előtt az élen álltak, Liu Shaoang vezetett Krueger előtt. Aztán Krueger előzött, Liu Shaoang fáradni látszott, és az utolsó körben Jelisztratov mindkét versenyzőnket körbekorcsolyázta, így ő lett az Európa-bajnok. Az ezüst Kruegerhez került – ez a magyar sport első idei Eb-érme –, a bronz pedig De Laathoz, Liu Shaoang a negyedik helyen végzett.

A 3000 méteres szuperdöntőbe, ahol érmeket nem osztanak, csak pontokat, hogy eldöntsék az összetett Eb-cím sorsát, Krueger és Liu Shaoang is bekerült. Előbbi harmadik, utóbbi hatodik lett, az összetettben pedig a negyedik, illetve a hetedik helyen végeztek.

A nőknél Sziliczei-Német Rebeka elődöntős lett 1000 méteren, a B döntőbe jutott, ahol a harmadik helyen zárt, végeredményben pedig nyolcadikként.

Női váltónkat az elődöntőben még szombaton kizárták, de a férfiak is csalódottan jönnek haza. Az elődöntőből ők az oroszok előtt futamgyőztesként jutottak be a fináléba, de itt ma kicsúszott, ezzel pedig az éremszerzés lehetősége is elúszott; kvartettünk a negyedik helyen végzett. Válogatottunk Krueger John-Henry egyetlen ezüstérmével jön haza. Ha azt nézzük, hogy egy évvel ezelőtt a debreceni Eb-n négy aranyunk és három ezüstünk lett – mindegyiket a szerezték –, még szomorúbb a kép.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.