Az uruguayiak felszólították az FA-t Cavani eltiltásának felülvizsgálatára

Az Uruguayi Labdarúgó-szövetség kritizálta az angol szövetség (FA) döntését, amellyel rasszistának minősített kifejezés használata miatt három mérkőzésről tiltotta el Edinson Cavanit.

Magyar Nemzet
2021. 01. 04. 18:29
Manchester United vs Wolverhampton Wanderers
Cavani csak kedveskedni akart, mégis botrány lette belőle Fotó: Martin Rickett / POOL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Uruguayi Labdarúgó-szövetség (AUF) szerint a csütörtökön ismertetett ítélet „kirívó igazságtalanság, amely megsérti egy kifogástalan férfi morálját”. Az uruguayi szövetség felszólította a szigetországi szervezetet, hogy vizsgálja felül a szankciót.

A Manchester United uruguayi válogatott csatára ellen azt követően indult eljárás „helytelen magatartás” miatt, hogy a 33 esztendős futballista november végén a United Southampton elleni 3-2-es sikerét – és a találkozón szerzett két gólját – követően az Instagramra feltöltött posztjának szövegében a „negrito” szót is leírta. Cavani azt állította, ez csupán szeretetteljes üdvözlése volt egy barátjának, az FA szerint viszont a játékos ezzel megszegte a szövetség vonatkozó előírásait.

Az FA ítélete szerint a szóhasználat „sértő, helytelen és rontotta a sportág jóhírét”, így Cavanit az eltiltás mellett százezer font (40,6 millió forint) pénzbüntetéssel is szankcionálták.

A Manchester United már az eljárás megkezdésekor hangsúlyozta, a törölt bejegyzésben – amely miatt Cavani bocsánatot is kért – nem volt rosszindulat. Közleményében a klub leszögezte, bíznak abban, hogy a vizsgálóbizottság nyilvánvalóvá teszi: Cavani nem rasszista, és a bejegyzésében nem volt rasszista szándék. A klub a döntést követően kiemelte, noha Cavani nem volt tisztában a szóhasználat félreérthetőségével, a rasszizmus elleni küzdelem és az FA iránt érzett tisztelet miatt nem fellebbez az ítélet ellen.

Az uruguayi válogatott több tagja is kiállt Cavani mellett a döntés kihirdetése után. Cavani honfitársát, az akkor az FC Liverpoolban futballozó Luis Suárezt 2011 decemberében nyolc mérkőzésről tiltották el, miután mérkőzés közben ugyanezzel a kifejezéssel illette Patrice Evrát, a Manchester United francia légiósát. Suárez akkor kitartott amellett, hogy az általa használt szó nem számít sértőnek Uruguayban, és nem is volt hajlandó bocsánatot kérni.

Lapunk is igazságtalannak tartja a döntést, amely a futballban a gondolatrendőrség megjelenésének újabb esete.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.