Balotelli és Berlusconi a buliban – mi folyik Monzában?

Tíz éve a világ egyik legnagyobb tehetsége volt Mario Balotelli, aki most papíron ereje teljében, ám önmagához képest mégis aprópénzért vállalta a futballt Monzában, az olasz másodosztályban. A csapat tulajdonosa a korábbi olasz miniszterelnök és Milan-vezér, Silvio Berlusconi, akivel együtt Balotelli nagy hullámokat verve térhet vissza az élvonalba.

2021. 01. 07. 7:17
Mario Balotelli's debut with AC Monza
epa08911903 Italian soccer player Mario Balotelli, former AC Milan and FC Inter forward, scores a goal vs US Salernitana 1919 during his debut with AC Monza (Serie B, Italian second division) in Monza, Italy, 30 December 2020. EPA/FABRIZIO RADAELLI Fotó: FABRIZIO RADAELLI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Én vagyok a legjobb, ennyi idősen Fabregas vagy Rooney sem volt jobb. Talán csak Messi – nyilatkozta Mario Balotelli, amikor 2010 decemberében őt választották meg a Golden Boy-díjasnak, amely kvázi a 21 éven aluli futballisták Aranylabdája.

Tíz évvel később Mario Balotelli az olasz másodosztályú Monza játékosa lett, amelyben december 30-án góllal és 3-0-s győzelemmel debütált a Salernitana elleni feljutási rangadón. Azóta izomsérülés miatt kihagyott egy meccset, de az igazán érdekes, hogy mit keres a még mindig csak harmincéves Balotelli a Serie B-ben és mi folyik Monzában, amely eddig leginkább a Formula–1-es nagydíjáról volt ismert.

Mario Balotelli góllal debütált a Monzában Fotó: EPA / Fabrizio Radelli

– Köszönöm a lehetőséget Berlusconi elnök úrnak és Adriano Gallianinak – futotta meg az udvariassági köröket Balotelli az olasz La Gazzetta dello Sport hasábjain decemberben.

A klubtulajdonos Silvio Berlusconi, korábbi olasz miniszterelnök, aki 2017-ben 900 millió dollárért adta el az AC Milant, majd a rá következő évben 3,6 millióért vette meg az éppen csőd miatt a negyedosztályba visszasorolt Monzát. A sportigazgató pedig Adriano Galliani, aki 1986-tól Berlusconi távozásáig a Milan vezetője volt.

Balotelli profi karrierje legalacsonyabb bérét kapja

– Nem azért érkeztünk, hogy bujkáljunk, a Serie A-ba akarjuk juttatni a Monzát, és hisszük, hogy rendelkezünk az ehhez szükséges tudással – szögezte le Galliani, és máris rég nem látott magasságba emelték a klubot, amely legutóbb 2001-ben szerepelt a másodosztályban, így a tavalyi Serie B-be jutás nagy siker volt a csapat életében.

Berlusconi a hírek szerint már több mint tízmillió eurót invesztált a projektbe, amelynek jelentős része az infrastruktúra fejlesztésére ment el. A körülményeket jól jellemzi, hogy a Monza 18 500 férőhelyes stadionjába biztonsági okokból csak 7500 embert engedhetnének be.

Eddig tehát főként a háttéren dolgoztak, de a másodosztályban már előtérbe került a keret komolyabb megerősítése is. Ebben az idényben 13 új igazolás érkezett, akik közül nem Balotelli volt az első nagy név. Szeptemberben a Fiorentinától szerződtették Kevin-Prince Boatenget, aki nemrég még a Barcelonában is megfordult, de a legszebb időszakát a Milanban töltötte, amikor tagja volt a piros-feketék legutóbbi bajnokcsapatának 2011-ben.

 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 

Kevin Prince Boateng (@princeboateng) által megosztott bejegyzés

Berlusconiék egyelőre nem pumpálják ész nélkül a pénzt a Monzába, Balotelli éves fizetése a Forbes szerint 485.000 dollár, amely karrierje legalacsonyabb bére. Viszonyításképpen a Liverpoolnál eltöltött két idénye alatt 7,3 milliót keresett.

Balotelli kényszerpályán is mozgott, hiszen tavaly júliusban elküldték az élvonalbeli Bresciától, és hónapok óta csapat nélkül tengődött, amikor elfogadta a Monza ajánlatát, miközben a negyedosztályú Franciacorta edzéseit látogatta. Ugyanakkor így is lett volna lehetősége máshová igazolni, hívta a brazil Vasco da Gama és az angol másodosztályú Barnsley is.

Ezek a kecsegtetőnek nem nevezhető ajánlatok természetesen érzékeltetik, milyen mélyre süllyedt az Internazionaléval háromszoros olasz bajnok és BL-aranyérmes, a Manchester Cityvel pedig Premier League-győztes, 36-szoros olasz válogatott csatár.

Mancini bajnokot faragott belőle, most csak sajnálja

– Sajnálom Balotellit, hiszen harmincéves, és most kellene a csúcson lennie – nyilatkozta Roberto Mancini, aki az Internél és a Manchester Citynél is az edzője volt. – Mindig reménykedtem, hogy valami történik majd vele, mert láttam felnőni és szeretem őt, mert jó srác.

Balotelli karrierjének csúcspontja 2012 volt, amikor úgy lett angol bajnok a Mancini-vezette Manchester Cityvel, hogy az utolsó fordulóban ő adta a gólpasszt Sergio Agüerónak a 94. percben, így győzték le 3-2-re a Queens Park Rangerst és szerezték meg az aranyérmet a városi rivális United elől az utolsó pillanatban.

Néhány héttel később Balotelli a 2012-es Európa-bajnokság egyik hőse volt, amikor az esélyesebbnek tartott Németország elleni elődöntőben az ő duplájával győztek 2-1-re, majd Olaszország végül ezüstérmes lett.

Azokban az időkben úgy tűnt, hogy Balotelli valóban a világ egyik legjobbjává válhat, ám a botrányos viselkedése miatt folyton háttérbe szorult a teljesítménye. 2011-ben, amikor vezetést szerzett a Manchester Citynek a United ellen 6-1-re megnyert derbin, felhúzta a mezét, amely alatt a „Why always me?” felirat volt olvasható. Ezzel azt kifogásolta, hogy mindig az ő bajos dolgaival van tele a média.

Ezért persze ő tett a legtöbbet, a balhéi aranybányát jelentettek a bulvársajtónak. Volt, hogy dartsnyilakkal dobálta a Manchester City ifijátékosait, máskor meg tűzijátékot robbantott a saját házibuliján, és kis híján leégett a ház.

szerint Balotelli elvesztette a motivációt

– Egykor maga volt az őserő, egyedül is elbánt két védővel – mesélt Balotelliről Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya, aki 2006-ban volt az edzője a Lumezzanéban. – Már régóta csak a távolból figyelem őt, és az a benyomásom, hogy menet közben valahol elveszítette a motivációját, márpedig anélkül sem a futballban, sem az életben nem tudsz előrelépni. Az ő ideje is fogy, de a korral előnyök is járnak.

A legnagyobb baj, hogy Balotellinek harmincéves korára sem nőtt be a feje lágya, legutóbb a Bresciától azért küldték el, mert nem jelent meg az edzéseken. Hogy Monzában mit tartogat neki a jövő, egyelőre kérdés, mindenesetre Berlusconi csapata harcban van a feljutásért, hiszen 17 forduló után a harmadik helyen áll a Serie B-ben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.