Dánia megvédte a címét, Landinnal nem bírtak a svédek

Az utolsó negyedórában dőlt el a férfi-kézilabdavilágbajnokság döntője. Dánia megvédte a címét, Niklas Landin szenzációsan védett, Nikolaj Jakobsen remekül variálta a csapatát, Holm beállítása, az 5-1-es dán széria döntő volt, a svédek nem tudtak újítani. 26-24 lett a vége.

Magyar Nemzet
2021. 01. 31. 19:08
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 27. férfi-kézilabdavilágbajnokság döntőjébe két skandináv válogatott, a címvédő dán és meglepetésre a svéd válogatott jutott be. Mindössze másodszor fordult elő a sportág történetében, hogy két skandináv csapat játssza a finálét a vb-n: 2019-ben Dánia 31-22-re legyőzte Svédországot.

A svédek 1999-ben szereztek legutóbb világbajnoki címet, éppen Egyiptomban, a dánok közelmúltja sokkal eredményesebb. Eb-t és vb-t is nyertek, nem is egyet, a döntőnek is ők voltak az esélyesei. Glenn Solberg svéd és Nikolaj Jakobsen csapata is a villámgyors tempókézilabdára esküdött. Ennek megfelelően őrült rohanás volt a pályán. A nyolcadik percben vezetett először Dánia, de leszakítani nem tudta Svédországot. A 17. percben először lépett meg két góllal Dánia. Mikkel Hansen hozta magát, Niklas Landin olykor bemutatott egy-két bravúrt, a svédeknél a torna gólkirályjelöltje, Hampus Wanne rontott lövésekkel kezdett, a kapitány lecserélte, a távollétében az iányító, Jim Gottfridson volt a főszereplő. 8-6 után támadtak a háromgólos előnyért a dánok, ehelyett svéd egyenlítés következett. Majd svéd vezetés: Fredrik Pettersson góljával a svédek is kiharcoltak egy kétgólos előnyt. A dán beálló, Simon Hald Jensen szállította a hétmétereseket és az emberelőnyöket, de a helyzeteit rendre kihagyta. Volt valaki, akire szinte senki sem számított: Nikolaj Øris Nielsen, a 34 éves átlövő, a Bjerringbro-Silkeborg játékosa elképesztő bomba gólokkal jelentkezett. 13-13-as döntetlennel ért véget az első félidő.

A vb svéd edzője, Hampus Wanne nem tudott kibontakozni a dán védők szorításában
Fotó: Mohamed Abd El Ghany/Reuters

Mikkel Hansen góljával és Niklas Landin védésével indult a második 30 perc. Lagergren góljával a svédek vették át a vezetést, de rohantak a csapatok, Øris Nielsen is megérkezett a meccsbe a második félidőben. Landin is kezdte elkapni a fonalat, beállóból képtelen volt gólt lőni Dánia. Svédország átvette a vezetést, de Mikkel Hansen azonnal egyenlített. Felváltva estek a gólok, érezhető volt, hogy amelyik csapat elkerüli a holtpontot, az lesz a világbajnok. A Füchse Berlin átlövője, Jacob Holm beállításával új lendületet kapott a dán válogatott támadójátéka. A 25 éves játékos három hibátlan lövéssel kezdett. Két góllal húzott el Dánia a meccs utolsó negyedének megkezdése előtt.

És még erre is rátett egy lapáttal, megvolt a háromgólos előny. És úgy tűnt, ezt már nem tudja visszahozni a svéd válogatott. Kevesebb, mint hat perc volt hára, amikor a négygólos előnyért támadhattak Mikkel Hansenék, de rontottak, az ellentámadásból Landin bravúrja tartotta távol a svédeket. Nem is egyszer! Az 58. percben kétgólos vezetésnél Landin hetest fogott. Majd a testvére, Magnus dobta be a dánok világbajnoki aranyérmét jelentő gólt. 26-24 lett a vége.

Dánia megvédte a címét, megnyerve a skandináv rangadót.

Férfi-kézilabdavilágbajnokság, döntő: Dánia–Svédország 26-24.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.