Cavani csak kedves akart lenni, de rasszista lett belőle

Három meccsről eltiltották a Manchester United csatárát, Edinson Cavanit, akinek 100 ezer fontos bírságot is fizetnie kell egy Instagram-bejegyzése miatt, amelyben a „negrito” szót használta, persze nem abban az értelemben, amiért megbüntették.

Magyar Nemzet
2021. 01. 01. 11:10
null
Edinson Cavani joggal örült remekbe szabott fejesgóját követően Fotó: MTI/AP/Darko Vojinovic
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Cavani tavaly nyáron szerződött a Paris Saint-Germaintől a Manchester Unitedhez, és az eddigi legjobb angliai meccsét november végén a Southampton ellen játszotta, amikor az ő két góljával és egy gólpasszával nyertek a vörös ördögök 3-2-re. Nemcsak a pályán mutatott teljesítménye vert nagy hullámokat a 33 éves uruguayi csatárnak, hanem a sikert ünneplő bejegyzése is az Instagramon: a gólörömét bemutató képre azt írta, hogy „gracias negrito”, amellyel a sok gratulációt akarta megköszönni.

Emiatt kapott most három meccsre szóló eltiltást és 100 ezer fontos pénzbüntetést, ugyanis rasszista megnyilvánulásnak minősítették a kiírását. Ami elsőre jogosnak is tűnik, ha egyszerűen angolra fordítjuk a spanyol szavakat, ebből valami hasonló lenne: „thanks little black person”.

A „negrito” kifejezés angol nyelvterületen nem túl gyakori, ugyanakkor nyilvánvaló rasszista szándékot feltételez, ám Dél-Amerikában teljesen más értelemben használják. Ott bevett megszólítás barátok között, kifejezetten kedveskedő szóhasználat, rasszista él nélkül. Cavani, aki ne feledjük, uruguayi, egyértelműen ebben az értelemben használta a szót, és mivel csak fél éve futballozik Angliában, ennek az ottani jelentésével sem feltétlenül lehetett tisztában.

– Kedves üzenetnek szántam, meg akartam köszönni a barátaim gratulációit, senkit sem akartam támadni vagy megbántani. Elutasítom a rasszizmust, és azonnal a töröltem a bejegyzést, mihelyt megértettem, hogy másként is lehet értelmezni – kért bocsánatot Cavani, aki ezzel együtt sem úszta meg a büntetést, így ki kell hagynia a Manchester United következő három meccsét, amely a minimumszankció ilyen esetekben egy nyári szabálymódosítás után. A sorsolás kegyes a vörös ördögökhöz, ugyanis csatárukat csak egy bajnokin, a ma esti Aston Villa elleni meccsen kell nélkülözniük, utána egy-egy ligakupa és FA-kupa-mérkőzésen tölti le az eltiltást.

A „negrito” eset nem egyedülálló az angol labdarúgásban, 2011-ben a szintén uruguayi Luis Suárez használta ugyanezt a kifejezést még a Liverpool csatáraként az ellenfél védőjét, Patrice Evrát megszemélyesítve. A francia védő rasszizmussal vádolta Suárezt, aki akkor szintén új fiú volt az angol közegben, és nagy balhé kerekedett az ügyből. Suárez később a The Guardian oldalán saját írásában magyarázta el, hogy miért használják más értelemben a kifejezést Dél-Amerikában.

December elején a PSG–Basaksehir BL-meccs fulladt botrányba, miután a negyedik játékvezető negrunak nevezte a török csapat másodedzőjét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.