Évtizedes pokoljárás után újra csúcson a Rangers

Szombaton a Rangers 1-0-ra legyőzte a Celticet a skót labdarúgás legnagyobb rangadóján. A győzelemmel a rekordbajnok legújabb elsősége szinte már most elkönyvelhető, pedig nyolc évvel ezelőtt a Rangers a skót negyedosztályban szenvedett.

2021. 01. 05. 16:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európában az elmúlt tizenöt évben több ország rekordbajnoka is alacsonyabb osztályba kényszerült. 2006-ban a Ferencváros pénzügyi okokból, az olasz Juventus pedig mérkőzések manipulálása miatt került a második vonalba. Azóta mindkét klub visszaszerezte az őt megillető helyét hazája futballtérképén. Sokkal mélyebbről kapaszkodik vissza a skót Rangers, amely 54 bajnoki címével nemcsak hazájában, hanem a világon is csúcstartó – tavaly óta az északír Linfielddel osztja meg ezt a rekordot.

A glasgow-i csapat a 2010/11-es idény végén szerezte meg legutóbbi bajnoki trófeáját, amikor zsinórban a harmadik évben lett Skócia legjobbja. Nyáron további erősítéseket tervezett a Rangers, többek között Juhász Rolandot is meg akarta szerezni az Anderlechttől – a magyar válogatott védő később aligha bánta, hogy ez az üzlet nem jött össze.

A következő idényben ugyanis csődeljárás indult a Rangersszel szemben. A klub ugyan még befejezte a második helyen a bajnokságot, de utána felszámolták az egyesületet. Jogilag új cég és új klub alakult, s bár a Rangers megtarthatta nevét, stadionját és történelmét, a skót negyedosztályból kellett megkezdenie a visszazárkózást.

Rekordbajnokok rekordbajban

A bolgár csúcstartó CSZKA Szófiát a 2015/16-re idényre a harmadosztályba száműztek pénzügyi okokból, ám a ligarendszer átszervezésének köszönhetően a 2016/17-es szezont már újra az élvonalban kezdhette meg, és azóta minden kiírást dobogón zárt. A pályán elért eredmények alapján esett ki a másodosztályba a svájci rekordbajnok Grasshoppers 2019-ben, a csapat jelenleg jó úton halad a visszajutás felé.

Nincs már lehetősége a visszatérésre a lett rekordbajnoknak: a Virslīga első tizennégy kiírását kivétel nélkül megnyerő Skonto 2016-ban megszűnt. 2012-ben hasonló sorsra jutott az akkori litván csúcstartó FBK Kaunas, amelyet tavaly nyolcadik bajnoki címével már lehagyott a rangsorban a Žalgiris Vilnius.

Az első lépcsőfokot a vártnál nehezebben, a másodikat tükörsimán, mindössze hat pontot veszítve vette a csapat, a másodosztályból viszont csak második nekifutásra jött össze a feljutás. A száműzetés néhány keserédes rekordot eredményezett: a Rangers lett az első futballcsapat, amely a skót futball-liga valamennyi bajnoki osztályát és kupasorozatát megnyerte, 2013. május 4-én pedig a Berwick elleni meccsen 50048 szurkoló volt jelen, ami világcsúcs a negyedosztályú bajnokikat figyelembe véve.

„Újoncként” a Rangers harmadik lett az élvonalban, de a nemzetközi visszatérés újabb mélypontot hozott: az Európa-liga első selejtezőkörében a luxemburgi Progrès Niederkorn története első sikeres párharcát vívta meg, 2-1-es összesítéssel búcsúztatta a félkarú skót óriást. A 2018/19-es idényt már a Liverpool-legendával, Steven Gerrarddal a kispadon kezdte meg a Rangers. Az angol szakember vezetésével a visszatérés óta először nyert meccset a Rangers a bajnokságban a Celtic ellen, de trófeát nem szerzett a csapat, csupán két bajnoki és egy Ligakupa-ezüstöt. Ráadásul az ősi rivális látótávolságba került a bajnoki címek listáján: 51-et számlálnak Glasgow zöld felén.

Steven Gerrard edzőként is szenvedélyes Fotó: Rangers FC/PA Images

Az idei szezonban viszont szenzációsan szerepel a Rangers. Az Európa-ligában a Benfica előtt megnyerte a csoportját, és az egyenes kieséses szakaszba jutott. Ennél is sokkal fontosabb a szurkolóknak, hogy a Rangers huszonkét bajnokijából huszat megnyert, közte mindkét Celtic elleni derbit, és tizenkilenc pont előnnyel vezeti a tabellát. Gerrard azonban mindenkit óva int attól, hogy tényként kezelje a Rangers 55. bajnoki diadalát.

– Az a dolgom, hogy megvédjem a játékosaimat ezektől a hangoktól, ebből semmi hasznuk nem származik – mondta a hét végi 1-0-s győzelmet követően Gerrard, aki játékosként sohasem ünnepelhetett bajnoki címet. – Nagyon büszke vagyok a srácokra az újabb győzelem miatt, de ugyanúgy kell küzdenünk a szezon hátralévő felében, ahogy eddig is tettük.

A Rangers menetelésében kulcsszerepet játszik a jobbhátvéd létére házi gólkirály, csapatkapitány James Tavernier. A támadók közül a nyáron érkezett jamaikai–angol Kemar Roofe a legeredményesebb, aki az Európa-liga-csoportkörben saját térfeléről is lőtt gólt. Az ismertebb nevek közé tartozik a szupercsereként alkalmazott angol veterán támadó, Jermain Defoe és – már csak részben édesapja, Gheorghe miatt – a román válogatott Ianis Hagi. A Celtic elleni siker hőse viszont a 38 éves kapus, Allan McGregor volt, aki a negyedosztályba sorolás nélkül talán egész profi karrierjét a Rangersnél töltötte volna.

– Kár, hogy majdnem olyan öreg, mint én, szívesen terveznék vele még hosszú-hosszú évekig a kapuban – sajnálkozott humorosan a negyvenéves Gerrard.

Tíz év kulcspillanatai

2011. május 15. A bajnokság utolsó fordulójában a Rangers 5-1-re legyőzi a Kilmarnockot, a Celtic előtt egy pont előnnyel megszerzi története 54. bajnoki címét.

2012. február 14. Csődeljárás indul a klub ellen.

2012. augusztus 11. A Rangers első negyedik ligás meccsén 2-2-es döntetlent játszik a Peterhead otthonában.

2013. május 4. A Berwick elleni 1-0-s győzelemmel lezárul a negyedosztályú szereplés.

2014. március 12. Az Airdrieonians elleni 3-0-s hazai sikerrel a Rangers nyolc fordulóval a bajnokság vége előtt bebiztosítja feljutását a másodosztályba.

2015. május 31. A Motherwell 3-0-ra legyőzi a Rangerst, így 6-1-es összesítéssel megnyeri az osztályozót, a glasgow-i klubnak újabb második ligás idényre kell készülnie.

2016. április 17. A másodosztályú Rangers tizenegyespárbajban kiüti a Celticet a Skót Kupa elődöntőjében.

2016. augusztus 6. Újra élvonalbeli meccset játszik a Rangers: a Hamilton elleni 1-1-es döntetlennel tér vissza.

2017. július 4. Luxemburgban búcsúzik a Európa-liga selejtezőjétől a Rangers.

2018. december 29. A visszatérés óta az első bajnoki siker a Celtic ellen (1-0).

2020. február 26. A Braga elleni kettős győzelemmel a legjobb tizenhat közé jut a Rangers az Európa-ligában.

2021. január 2. A Celtic elleni 1-0-s győzelemmel 19 pontra növeli előnyét a tabella élén a még mindig veretlen Rangers.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.