A magyar legenda a sorsdöntő meccsre visszatér a válogatottba

A magyar női kosárlabda európai tekintélyű, még aktív legendája, Fegyverneky Zsófia már régen visszavonult a válogatottságtól, ám engedett Székely Norbert szövetségi kapitány rábeszélésének. Egyetlen meccs erejéig visszatér a nemzeti csapathoz, és játszik a jövő héten a Szlovákia elleni sorsdöntő Európa-bajnoki selejtezőn.

2021. 01. 25. 14:00
Fegyverneky Zsófia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem várt erősítés érkezhet az Eb-selejtezőre készülő női kosárlabda-válogatotthoz: beadta a derekát, és egy mérkőzés erejéig igent mondott a hívó szóra. Székely Norbert szövetségi kapitánnyal készített interjúnkban ez a hír még nem szerepelhetett, a szakember ugyanis személyesen akarta ezt bejelenteni a keret tagjainak, akik hétfőn délelőtt találkoztak a Magyar Kosárlabdázók Szövetségének a székesfehérvári edzőközpontjában. Ott készülnek a február 4-i, Szlovákia elleni sorsdöntő Európa-bajnoki selejtezőre.

Fegyverneky Zsófia a magyar kosárlabda egyik ikonja, aki 36 évesen is nagy erőssége Európa egyik legjobb csapatának, a Sopron Basketnek. A múlt héten is kulcsszerepet játszott abban, hogy együttese két győzelmet aratott az Euroliga utolsó buborékjában, és százszázalékos mérleggel, hat meccsből hatot megnyerve zárta a csoportkört. Az Euroliga történetének az előző szezon végéig ő a kilencedik legtöbb gólpasszal büszkélkedő játékosa, akinek nagy a tekintélye a sportágban az egész kontinensen.

 

Fegyverneky Zsófia az Euroliga múlt heti buborékjában is vezére volt a Sopronnak
Fotó: Fiba.com

 

A válogatottban 135-ször lépett pályára, a 2017-es Eb után vonult vissza, mert a klubja és a családja mellett már nem tudott a nemzeti csapatra is összpontosítani. Egyszer, 2018 őszén egy meccsre engedett Székely Norbert csábításának, de akkor is hangsúlyozta, ez csupán egyszeri alkalom, a sok sérült miatt akart segíteni a válogatottnak, de ezzel végleg lezárta ezt a történetet. A legutóbb 2020 decemberének elején, tehát két hónapja az MTI munkatársa is rákérdezett a válogatottságra, és akkor Fegyverneky Zsófia azt felelte, nincs napirenden, hogy még egy meccsre visszatérjen a nemzeti csapatba. „Visszavonultam a válogatottól, és őszintén szólva az én posztomon vannak olyan emberek a válogatottban, akik tökéletesen meg tudják oldani a feladatot. Ha más pozícióban játszanék, akkor talán azt mondanám, hogy szükség lehet a segítségemre, de az egyes-kettes poszton jelenleg fel tudunk mutatni olyan fiatalokat, akikre lehet és kell is építeni.”

Mostanra azonban nagyot változott a világ: Fegyverneky Zsófia is tagja a Szlovákia elleni Eb-selejtezőre készülő keretnek. Csak pénteken csatlakozik a társakhoz, szombaton velük utazik el Pöstyénbe, ahol a FIBA a csoport utolsó meccseit rendezi, természetesen buborékban, majd a csütörtöki mérkőzést követően a 36 éves klasszis szerepe véget is ér a nemzeti együttesnél.

– Az Európa-bajnoki részvétel kiharcolása összefogást igényel, és ezért kerestem meg Zsófit – mondta a Magyar Nemzetnek Székely Norbert. – Erről az egy meccsről és a hozzá kapcsolódó ötnapos ciklusról van szó, azt mondta, ennyit el tud vállalni. A rutinja, a tudása és a személyisége óriásai hasznára lehet a csapatnak. A védekezésünkben éppen ott a legjobb, ahol a szlovákok a legerősebbek, és ez is sokat számít. Nagyon köszönöm neki és a Sopron Basketnek is, hogy igent mondtak erre a felkérésre.

Fegyverneky Zsófia a döntéséről ezt nyilatkozta a Magyar Nemzetnek:

– Amikor Székely Norbert felhívott azzal, hogy egy meccs erejéig térjek vissza a válogatottba, nem adtam neki azonnal választ. Az Euroligában a saját kezünkben volt a sorsunk, nagy lehetőség volt, hogy veretlenül megnyerhetjük a csoportot, ezért csak arra összpontosítottam, és kértem, térjünk vissza a Bourges-ban rendezett buborék után. Így is történt, és abban maradtunk, hogy tényleg csak erre az egy meccsre visszatérek, ha ő úgy látja, hogy harminchat évesen segíteni tudok a csapatnak. Az Eb-részvétel szempontjából kulcsmeccs lesz a szlovákok elleni, és a magyar női kosárlabdának nagyon fontos érdeke, hogy a válogatott ott legyen a nyári Európa-bajnokságon. Ugyanakkor a hétvégén érkeztem haza Bourges-ból, nem akartam éppen csak kicserélni a ruhákat a bőröndömben és menni tovább a válogatott edzőtáborába. Van egy hatéves kisfiam, és december eleje óta már három buborékba költöztem be, azaz háromszor egy hetet töltöttem szállodába bezárva, a férjem, Dénes Gábor pedig kettőben ugyancsak tevőlegesen részt vett, és nekem a család a legfontosabb, sok lett volna azonnal bemenni a negyedikbe. Ezért a héten most Sopronban edzek, pénteken csatlakozom a kerethez, és a jövő hét csütörtöki meccsig rendelkezésre álló öt-hat nap elég lesz ahhoz, hogy beilleszkedjem a csapatba.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.