Lerántották a leplet a besúgóról és a Fáy utcai meztelen nőről

Megjelent a FourFourTwo magazin februári lapszáma, amelyből kiderül, hogy 102 ország újságíróinak szavazatai alapján 2020-ban kinek kellett volna megnyernie az Aranylabdát, és mi a legjobbak sorrendje. Itthon pedig a történeti levéltári adatokból döbbenetes sztori bontakozik ki: megtudhatjuk, ki volt Zombori informátor, aki 1967 és 1972 között jelentett a politikai rendőrségnek.

Magyar Nemzet
Forrás: NSO.HU2021. 01. 22. 12:15
null
Zöllei János, "Kalap" Forrás: Kristóf Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha már a France Football nem adta ki a 2020-as Aranylabdát, a FourFourTwo februári számában 102 ország szakíróival megszavaztatta, kinek kellett volna megnyernie a világ legjobb játékosának járó díjat a mögöttünk hagyott évben. Nem meglepő, hogy a győztes, mint minden 2020-as díjkiosztón: a Bayern München lengyel csatára lett, aki a 102 szavazóból 88-nál győzött.

De azért Zlatan Ibrahimovic sem semmi: 39 évesen feltámasztotta a Milant évek óta tartó tetszhalott állapotából! A svéd csatár elpusztíthatatlan. „Nem mondanám, hogy olyan vagyok, mint Michael Jordan, de hasonló a mentalitásunk” – jegyezte meg.

A Kérdezd meg pacekba! című rovatban ezúttal a dán Nicklas Bendtner válaszolt az olvasók kérdéseire. „Nem bánom az alsógatya-villantást az Eb-n, de azt igen, hogy nem voltam ambiciózusabb a pályám során” – mondta egyebek mellett az Arsenal és a Juventus korábbi játékosa.

Tavaly júliusban elhunyt a futballvilág egyik legnagyszerűbb figurája, az angol Jackie Charlton. A FourFourTwo magazin portrét készített az 1966-os világbajnokról, a „Zsiráfról”, aki az ír válogatott szövetségi kapitányaként megtréfálta hazája válogatottját is.

A 2020-as esztendő borzalmas volt, de azért volt ok mosolyogni is. A lap munkatársai összegyűjtöttek harmincöt igazi őrültséget az előző évből. Ám a magazinban bőven találunk régebbi sztorikat is. 1895-ben ellopták az FA-kupát, a rejtély 63 éven át megoldatlan maradt, amíg egy kleptomániás börtönlakó be nem vallotta, mi történt. Hasonlóan rejtélyes volt, miként került egy meztelen nő a pályára 1990-ben a Fáy utcában, hogy elvégezze a Magyarország–Kolumbia válogatott mérkőzés kezdőrúgását.

A FourFourTwo brit szerkesztői összeállították az 1992 óta íródó Premier League 100 legjobb játékosát. Shearer, Henry, Giggs, Cantona, Bergkamp, Beckham, Drogba – volt kiből válogatni.

Sajnos a koronavírus nem kímélte a FourFourTwo stábját sem. A szerkesztőség búcsúzik Árok Ferenc korábbi ausztrál sikerkapitánytól, az újvidéki Magyar Szó egykori újságírójától, a FourFourTwo tiszteletbeli szerkesztőjétől.

Amint arról az Nso.hu beszámolt, folytatódik Vörös Csaba sorozata, amelyben elképesztő eseményeket dolgoz fel a szerző a levéltári titkosítás alól feloldozott dokumentumok segítségével. A legújabb részben szenzációval szolgál: az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában talált egy 6-os kartont Zombori informátorról. Erre az információra nem sokan kapnák fel a fejüket, arra azonban igen, hogy ez a fedőnév nem mást takar, mint a múlt század hatvanas, hetvenes, nyolcvanas éveinek legendás nézőtéri fruttiárusát, a népszerű Kalapot (Zöllei Jánost), akit a drukkerek annyira szerettek, hogy még a Megyeri úti stadionból sem kergették el, annak ellenére, hogy óriási Fradi-szurkoló volt. Mint az iratokból kiderül, Kalap 1967 és 1972 között jelentett, azaz együttműködött a politikai rendőrséggel...

„Kalap”, a legendás nézőtéri fruttiárus a politikai rendőrség informátora volt
Fotó: Kristóf Lajos

S ez csak az ízelítő, a világ kedvenc futballmagazinja továbbra is több mint 100 oldalon kínál olvasnivalót.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.