Helikopterrel karambolozott a Kamaz a Dakar-ralin! + videó

Furcsa sztorit hozott a Szaúd-Arábiában pénteken befejeződött Dakar-rali: a kamionosok között a záró szakaszon harmadik, összetettben második, orosz Sibalov, Nyikityin, Tatarinov trió Kamaz monstruma egy helikopterrel „karambolozott”. Az esetről videófelvétel is készült.

2021. 01. 16. 15:25
null
Sibalov Fotó: Eric Vargiolu Forrás: Facebook/Dakar Rallye
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kamaz az orosz járműipar büszkesége, a kamionosok mezőnyében rendre tarolnak vele a földkerekség legnehezebb tereprali-versenyén, a Dakar-ralin is. Az utóbbi tíz kiírásból nyolcat megnyert, csak 2012-ben és 2016-ban orozta el tőle a győzelmet az olasz Iveco. A pénteken befejeződött 43. Dakar-ralit is az oroszok nyerték meg ebben a kategóriában, jelesül a Szotnyikov, Ahmagyejev, Ahmecianov trió, de az övék lett a második és a harmadik hely is, a Sibalov, Nyikityin, Tatarinov, illetve a Margyejev, Szvisztunov, Gljautgyinov egység révén.

Jobbról Sibalovék (501), és balra is egy Kamaz, Karginové (500), aki címvédőként idén hetedik lett
Fotó: Facebook/Dakar Rallye

Azt, hogy ez a siker milyen fontos volt az oroszoknak, jól mutatja, hogy Vlagyimir Putyin elnök a Kreml honlapján gratulált a KamAZ-Master csapatával győztes Szotnyikovéknak. Kiemelte, hogy a hagyományokat folytatva ez volt a Kamaz 18. győzelme a Dakar-rali históriájában. Putyin méltatta a legmagasabb szintű szakmaiságot, végül pedig azzal zárta a sorait: „Csak így tovább!”.

Az összetettben második Sibalovék negyvenegy perccel maradtak el a honfitársaiktól, s nem azon múlt a győzelmük, hogy a záró szakaszon összeütköztek egy helikopterrel, de azért igencsak meglepődtek, hogy felülről koccant velük valaki. A helikopter alja felsértette a kamion légbeömlőnyílását, a pilóta Sibalin azonban nem veszítette el az irányítást.

– Nem gondoltuk volna, hogy életünkben először egy helikopterrel ütközünk. De túlságosan alacsonyan repült, mi pedig akkor éppen egy kicsit felugrottunk a levegőbe – kommentálta a történteket Anton Sibalov, aki nem volt elégedetlen a második helyükkel; bár tavaly is másodikok lettek, akkor a most hetedikként záró Andrej Karginov vezette Kamaz mögött. Ahogy Sibalov fogalmazott: a lényeg az, hogy az első három helyet a csapatuk, a KamAZ-Master foglalta el.

Ilyen volt az idei Dakar-rali utolsó, 12. szakasza a kamionosoknak:

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.