A tizennyolc éves orosz trónkövetelő legyőzte a sakkvilágbajnokot

Magnus Carlsennek különben sem megy a játék a hagyományos Wijk aan Zee-i sakkversenyen, a nyolcadik fordulóban aztán érzékeny vereséget szenvedett a csupán 18 éves orosz Andrej Jeszipenkótól.

N. M.
2021. 01. 25. 17:05
null
Magnus Carlsen és Andrej Jeszipenko még 2013-ban Forrás: Twitter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A norvég világbajnok az első fordulóban győzött a másik tinédzser, az iráni Alireza Firouzja ellen, aztán zsinórban hat döntetlent játszott, olykor szokatlanul passzív játékkal. A nyolcadik fordulóban aztán nagy pofonba szaladt bele. A csupán 18 éves orosz Andrej Jeszipenko először gyalogot áldozott ellene a szicíliai védelem Najdorf-változatában, a 9. lépésben, majd a 17. lépésben tisztáldozattal szétzúzta Magnus Carlsen állását. A pillanatról készült videó jól mutatja, a világbajnokot mennyire meglepte a húzás.

A lépés után Carlsen még erőlködött, de a 18 éves orosz reménység nem hibázott.

– Úgy éreztem ma magam a versenyszobában, mintha egy tampont helyeztek volna az orrlyukamba, a fájdalom egészen az agyamig hatolt. A parti után a Covid-teszt ehhez képest semmiség volt – a világbajnok szokás szerint humorral próbálta elvenni a kellemetlen lecke élét.

– Azt hiszem, ez életem egyik legszebb napja. Nem is tudok mit mondani… Nem tudom, hogyan ünnepelek, de biztosan jól fogok aludni – így pedig Jeszipenko ujjongott a parti után. Az ifjú orosz tehetség elárulta, Carlsen a példaképe, ezért is nagy boldogság a győzelem.

A világhálón gyorsan fel is bukkant egy kép még 2013-ből, amikor Jeszipenkóról még kisgyerekként készült közös kép a nagy bálvánnyal.

Magnus Carlsen és Andrej Jeszipenko még 2013-ban
Fotó: Twitter

S hogy Jeszipenko lehet-e a világbajnok vetélytársa? Erre még korai lenne biztonsággal felelni. Mindenesetre ő az elmúlt években némileg a fényéből vesztett orosz sakkozás nagy reménysége.

Magnus Carlsent is utoléri a világbajnokok sorsa: egyre nehezebb lesz megküzdeni az újabb és újabb kihívókkal. Mint ahogy annak idején ő tréfálta meg Garri Kaszparovot, most a fiatalok elsősorban rá fenik a fogukat.

Wijk aan Zee-i torna, az állás a 8. forduló után:

1. Alireza Firouzja 5,5 pont

2–5. Anish Giri, Fabiano Caruana, Andrej Jeszipenko és Jorden Van Foreest 5

6. Nils Grandelius 4,5

7–8. Pentala Harikrishna és Magnus Carlsen 4

9. Radoslaw Wojtaszek 3,5

10–13. David Anton Guijarro, Maxime Vachier-Lagrave, Aryan Tari és Jan-Krzysztof Duda 3

14. Alexander Donchenko 2,5

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.