A pillanat, amikor Kaszparov megrendült: soha többé nem lesz világbajnok + videó

Érdekes felvételt hozott fel a minap az egyik ismert videómegosztó. Magnus Carlsen és Garri Kaszparov egymás elleni első játszmáját. A parti érdekessége, hogy a norvég zseni akkor még csak 13 éves volt. Mégis túljátszotta a nagy Garrit, akinek „alulról” sikerült remire menteni a meccset. Kaszparov nehezen viselte a leckét.

2021. 01. 14. 14:49
null
Garri Kaszparov sajnos nem csak egyre idegesebb lett a Carlsen elleni partin Forrás: Europress AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2004 márciusában rangos pénzdíjas, rapid időbeosztású sakkversenyt rendeztek Reykjavíkban, amelyre a szervezőknek komoly fellépti díj ellenében Garri Kaszparovot is sikerült elcsábítaniuk. Előzetesen még senki sem tudta, hogy nem ő, hanem egy bizonyos Magnus Carlsen lesz a torna sztárja.

A viadal időpontjában már nem Kaszparov volt a világbajnok, hiszen 2000-ben alulmaradt honfitársával, Vlagyimir Kramnyikkal szemben, de a többség Kaszparovot tekintette a világ legjobb sakkozójának. Nem csak emiatt jellemezte akkoriban megosztottság a sakkvilágot, külön világbajnokot tartott számon a nemzetközi szövetség, a FIDE és a profi sakkozók tábora.

Mindezzel akkor a még csupán 13 éves norvég zseni nem foglalkozott. Csak élvezte a sakkozást, s boldog volt, hogy megmérkőzhet minden idők legjobbjával.

A találkozóra rögtön az első fordulóban került sor. A felvétel árulkodó. Kaszparov, aki a lélektani hadviselésnek is a nagymestere volt, e fronton is igyekezett mindent bevetni. Szokása szerint néhány perc késéssel érkezett meg a terembe, hogy mint amikor a király jelenik meg alattvalói előtt, minden tekintet rászegeződjön. Aztán következett az a lekezelő kézfogás, amiről Lékó Péter is tudna mesélni.

A kis Carlsent azonban nem tudta kizökkenteni a nyugalmából. Képregényt lapozgatott, belenézett a többi játszmába, mialatt várakozott.

Majd határozottan lépett. Többször is. A felvételen jól látható, hogy Kaszparov egyre idegesebb, mert rosszabb állásba keveredik, bizony kapaszkodnia kellett a remiért. A döntetlent szentesítő kézfogás után pedig sietősen távozik.

Magnus Carlsen még ebben az évben megszerezte a nagymesteri címet. Egy év múlva, 2005 tavaszán Garri Kaszparov bejelentette, hogy visszavonul. Valószínűleg nem a Kramnyiknak való visszavágást tartotta lehetetlennek. Már akkor tudta, hogy hamarosan nála is hatalmasabb király foglalja el a sakkozás trónját.

Magnus Carlsen 2013-ban elhódította a világbajnoki címet, s a mai napig őrzi.

Íme, a kuriózumszámba menő videó.

A szóban forgó partit ITT lehet lejátszani.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.