A zöld-foki válogatott nem áll ki Németország ellen

A magyarok csoportjában szereplő Zöld-foki Köztársaság válogatottja nem áll ki vasárnap a németek elleni második fordulós összecsapásra az Egyiptomban zajló férfikézilabda-világbajnokságon, miután az együttes több tagja is koronavírusos lett.

Magyar Nemzet
2021. 01. 17. 11:13
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Zöld-foki Köztársaság ellen a magyar válogatott 34-27-re győzött az egyiptomi férfi-világbajnokság első csoportkörében. A koronavírus-járvány által amúgy is sújtott ellenfélnél újabb két pozitív esetet találtak a mieink elleni mérkőzés után, így mindössze kilenc bevethető játékosa maradt Egyiptomban, márpedig a nemzetközi szövetség szabályzata szerint egy meccsre legalább tíz, negatív teszttel rendelkező kézilabdázót, köztük egy kapust kell nevezni.

 

A zöld-fokiak jól küzdöttek a magyar válogatott ellen, de a vírus ellen nincs esélyük
Fotó: Reuters/Anne-Christine Poujoulat

 

Az afrikai csapatnak van lehetősége arra, hogy újabb játékosokat hívjon be a 35 fős bő keretből, de nekik először az indulás előtt kell negatív tesztet produkálniuk, majd a megérkezés után jön még a reptéren az antigéngyorsteszt, utána a szállodában a PCR-teszt. A jelek szerint a Zöld-foki-szigetek szövetsége belátta, hogy mindez nem jön össze időben a németek elleni meccs előtt, ezért már éjszaka jelezte, hogy a csapat nem áll ki, ugyanakkor a sportszerűség keretei között mindent megtesznek, hogy folytathassák a tornát.

A nemzetközi szövetség, az IHF 10-0-s gólkülönbséggel fogja a németek javára jóváírni a találkozót és a két pontot. A németek közben már hangot adtak annak a véleményüknek, hogy a kevés bevethető játékos miatt a Zöld-foki-szigetek biztos inkább rápihen a keddi, Uruguay elleni meccsre, ahol a két újonc egymás között dönthet a harmadik továbbjutó kilétéről. Feltéve, hogy arra a mérkőzésre ki tudnak állni az afrikaiak. A tervek szerint négy új játékos utazik Egyiptomba, hogy kedden a csoportkör utolsó fordulójában az Uruguay elleni mérkőzést le tudja játszani a gárda.

Az ügy közelről érinti a magyar válogatottat is, amelynek vezetői levélben kértek azonnali tájékoztatást az IHF-től, amiről a Magyar Nemzet is beszámolt.

– Sürgős választ kértünk a nemzetközi szövetségtől, azt tudakolva, mely játékosokról van szó, hiszen fontos tudnunk, hogy ők mennyi időt és milyen poszton játszottak ellenünk pénteken – indokolta a döntést a helyszínen az MKSZ alelnöke. – Nagyon bizonytalan a helyzet, nem tudjuk, hová vezet a sok pozitív eset. Játszani szeretnénk, versenyezni, a biztonságunknál azonban semmi nem fontosabb. Nehéz ilyen hírek és információk birtokában a mérkőzésekre fókuszálni, de ezzel minden csapat így van.

A magyar válogatott közép-európai idő szerint 20.30-tól Uruguay csapatával találkozik vasárnap este, a négyesből az első három jut tovább.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.