Joachim Löw megtört, Thomas Müllerék visszatérhetnek az Eb-n

Hárman együtt 246-szor szerepeltek a német labdarúgó-válogatottban, amelyben azonban már több mint két éve nem léptek pályára. Pedig Thomas Müller, Jérome Boateng és Mats Hummels sem öregedett még ki, mindhárman a legmagasabb szinten futballoznak a Bayern Münchenben, illetve a Dortmundban. Joachim Löw szövetségi kapitány mostanáig hallani sem akart a visszatérésükről, noha rengeteget kritizálták emiatt, de most arról beszélt, hogy a három világbajnok ott lehet a nyári Európa-bajnokságon, amelyen Magyarországgal egy csoportban szerepelnek.

Magyar Nemzet
2021. 03. 02. 14:44
Löw, Joachim
Moszkva, 2018. június 17. Joachim Löw német szövetségi kapitány az oroszországi labdarúgó-világbajnokság F csoportjának elsõ fordulójában játszott Németország – Mexikó mérkõzésen a moszkvai Luzsnyiki Stadionban 2018. június 17-én. (MTI/EPA/Peter Powell) Fotó: Peter Powell
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

és Jérome Boateng a 2010-es világbajnokság, Mats Hummels a 2012-es Európa-bajnokság óta kirobbanthatatlan volt a német válogatottból, és a 2014-ben aranyérmes csapatnak mindhárman alapemberei voltak. Miután azonban a 2018-as vb-n leszerepelt Németország, címvédőként a csoportja utolsó helyén végzett, majd a rá következő ősszel a Nemzetek Ligája A divíziójából is kiesett, Joachim Löw szövetségi kapitány őket tette felelőssé a kudarcokért. Legalábbis azóta egyiküket sem hívta be a válogatottba.

Volt idő, amikor Joachim Löw örült Jérome Boateng és társai játékának – Fotó: Reuters/Carl Recine

Mostanra kijelenthető, hogy öngólt lőtt a szövetségi kapitány. A német válogatott nem lett egyértelműen jobb a három sztár nélkül, sőt rengeteg támadás érte Löw válogatási elveit, a hektikus játékot s az elmaradó eredményeket. Ugyan az Eb-selejtezős csoportját megnyerte a válogatott Hollandia előtt, de a Nemzetek Ligájában második lett Spanyolország mögött, méghozzá úgy, hogy tavaly novemberben 6-0-s vereséget szenvedett az együttes Sevillában. Nyolcvankilenc éve nem verték meg ennyire Németországot, ezért a szövetségnek meg kellett erősíteni Löwöt a pozíciójában, sokan ugyanis a leváltását követelték.

Azóta nem lépett pályára a válogatott, de úgy tűnik, sarokba szorították a szövetségi kapitányt a háttérben, mert hirtelen teljesen más hangot ütött meg, amikor Müller, Boateng és Hummels helyzetéről kérdezték.

– Edzőként kétéves ciklusokban gondolkodom. 2018 után úgy éreztem, változásra van szükség, meg kellett kezdenünk az újjáépítés folyamatát. Ha pedig meghozunk egy ilyen döntést, nem vonhatjuk azt kétségbe, hogy az ellentétes úton induljunk el. Az elmúlt egy év és a járvány azonban sok mindent felülírt, elveszítettünk egy évet, így meg kell fontolni az újjáépítés megszakítását – magyarázta Löw.

– A végső döntést májusban kell meghoznunk. Kielemezzük az elmúlt két évet, és semmit sem zárunk ki, erről biztosíthatok mindenkit. Az a fontos, hogy jól sikerüljön az Európa-bajnokság. Ha Müller, Boateng és Hummels visszatérne, gyorsan beépülnének a csapatba. Nem lenne gond, pontosan tudják, hogyan működnek a dolgok a válogatottnál – tette hozzá a szövetségi kapitány.

Nagy pálfordulás ez ahhoz képest, hogy a spanyolok elleni súlyos vereség előtt azt bizonygatták, miért nincs szükség a három világbajnokra, akik közben másodvirágzásukat élték s élik. Thomas Müller a Bayern München egyik legjobbja, amióta Hans-Dieter Flick irányítja a csapatot, és Jérome Boateng is fontos szerepet töltött be a tavalyi Bajnokok Ligája-győzelemben, Mats Hummels pedig a statisztikák alapján a Bundesliga egyik legjobban teljesítő védője a Dortmund színeiben.

A német válogatott a nyári Európa-bajnokságon a címvédő Portugáliával, a világbajnok Franciaországgal és Magyarországgal szerepel egy csoportban, így a három sztár a visszatérése esetén csapata ellen is pályára léphet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.