Még a végén tényleg Matthäus lesz a német szövetségi kapitány

Mióta bejelentették, hogy Joachim Löw a nyári Európa-bajnokság után távozik a német labdarúgó-válogatott éléről, lázasan keresik az új szövetségi kapitányt a médiában. A két csúcsjelölt, Jürgen Klopp és Hans-Dieter Flick nyilatkozatban már visszautasította a lehetőséget, ugyanakkor a korábbi magyar szövetségi kapitány, Lothar Matthäus, akinek a nevét többek közt Dárdai Pál is bedobta, megváltoztatta korábbi álláspontját, s már érdeklődik a feladat iránt.

Magyar Nemzet
2021. 03. 12. 16:28
null
Lothar Matthäus a telet és a bezártságot is jól viseli
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joachim Löw közelgő távozásának bejelentése után a Bayern München korábbi klasszis középpályása, Mehmet Scholl volt az első, aki felvetette Lothar Matthäus nevét, mint lehetséges utódot a német szövetségi kapitányi poszton. Több szakembert megkérdeztek Németországban az ötletről, és Matthäus, aki edzőként legutóbb 2011-ben a bolgár válogatottat irányította, meglepően nagy támogatást kapott, még a Herthát vezető is beállt mögé.

Lothar Matthäus német szövetségi kapitány lehet Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A legtöbben persze komolytalan jelöltnek tartják Matthäust, akinek a legnagyobb edzői eredménye az volt, hogy 2003-ban az angol Newcastle Unitedet legyőzve bejuttatta a Partizan Beograd csapatát a Bajnokok Ligája csoportkörébe. Ezen kívül azonban maradandót nem alkotott, s immáron tíz éve meg is feneklett az edzői pályafutása, azóta szakkommentátorként dolgozik.

Németországban a legtöbben Jürgen Klopp kinevezésére vágynak, ám a Liverpool edzője határozottan kijelentette, hogy most nem vállalná el a feladatot, mert egyrészt még három évig szerződés köti az angol klubjához, másrészt, ha onnan távozik, akkor előbb néhány év szünetet tartana, mielőtt újra munkába állna.

A másik favorit Hans-Dieter Flick a posztra, aki tavaly minden trófeát besöpört a Bayern Münchennel, a 2014-ben megnyert világbajnokság végéig pedig Löw jobbkeze volt a válogatott stábjában, tehát nem lenne idegen tőle a feladat. A Bayern mai sajtótájékoztatóján azonban ő is nemet mondott. – Nincs min spekulálni, mert 2023-ig szerződésem van Münchenben, most csak ez érdekel, és még több címet szeretnék nyerni a csapattal – jelentette ki Flick.

Eközben Lothar Matthäus, aki korábban, miután felvetődött a neve, azt állította, hogy nem érdekli a lehetőség, megváltoztatta az álláspontját. – Franz Beckenbauer sem akart szövetségi kapitány lenni 1984-ben, de aztán bizonyos nyomás hatására mégis elvállalta. Ha érezném ugyanezt a pozitív nyomást, én is elgondolkodnék rajta – fogalmazott Matthäus, akit a Sky Sport idézett.

Matthäus a magyar válogatottat 2003 és 2006 között vezette, 28 meccsen 11 győzelmet, 3 döntetlent és 14 vereséget számlált. Külföldi edzőként neki jutott eddig a legtöbb meccs magyar szövetségi kapitányként, Bernd Storck követi a rangsorban 26 találkozóval, majd 24-gyel. Az olasz a nyári Európa-bajnokságon veheti át az első helyet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.