időjárás -1°C Aranka 2023. február 8.
logo

Bosszúhadjáratba kezdett a Soros-hálózat a guruló dollárok feltárása miatt

Csoda ez a fiú! Milák Kristóf újra leúszta Michael Phelpset

Szalay Attila
2021.03.24. 11:44
Csoda ez a fiú! Milák Kristóf újra leúszta Michael Phelpset

Ma reggel rendezték az országos úszóbajnokság első döntőit a Duna Arénában, ahol Milák Kristóf tapsot kapott a lelátóról, noha ott szurkolók helyett ezúttal a sportolók és a csapattagok foglaltak helyet. Nem véletlenül ünnepelték a 21 éves klasszist, aki százötven méterig a saját világcsúcsrészidején belül úszott 200 pillangón, és ha korábban nem tette volna már meg, most (is) megdöntötte volna Michael Phelps egykori világcsúcsát.

– Jó napot kívánok! Mi a helyzet? – kérdezte mosolyogva Milák Kristóf a Duna Arénában, mindössze egy-két perccel azután, hogy kiugrott a medencéből a 200 pillangó döntője után, amelyet elképesztő idővel nyert meg. A kiugrott szó szerint értendő, ő volt az egyetlen, aki a fullasztó szám végén nem a lépcső korlátján felhúzva kapaszkodott ki a vízből, hanem egy lendületes mozdulattal kitolta magát a partra medence széléről. Mintha igazán el sem fáradt volna, nem sokkal korábban ráadásul 50 gyorson is győzött.

Milák Kristóf öröme érthető Fotó: MÚSZ Derencsényi István

Pedig micsoda időt úszott Milák! A táv háromnegyedéig, azaz százötven méterig a saját világcsúcsának részidején belül repesztett, amelyből a hajrában ugyan kicsúszott, de az 1:51,40 így is jobb, mint Michael Phelps korábbi, tíz évet megélt világrekordja. Az amerikai legenda 2009-ben 1:51,51-et ment, amelyet Milák döntött meg a 2019-es világbajnokságon, s állította fel az új csúcsot 1:50,73-mal. Most hónapokkal az év fő versenye, a tokiói olimpia előtt megúszta a világ második legjobb idejét.

– Reggel már éreztem magamban a tüzet, és örülök, hogy beigazolódott az a munka, amelyet eddig elvégeztünk, ahogy a reggeli döntőkre készültünk – fogalmazott Milák. – Ha százötven méteren még világcsúcsrészidőn belül fordultam, akkor az azt jelenti, hogy az utolsó ötven borzasztó volt, viszont az már csípett. Ez igazából az „edzetlenségnek” tudható be, de ebben az időszakban ez volt a legjobb, amit tudok. Az olimpián már csak jobb lesz.

A rend kedvéért, a tavalyi ob-n győztes Kenderesi Tamás is a tokiói programnak megfelelően a reggeli döntőkre készül, ugyanis a tegnap délutáni előfutamban úszott hetedik helye után ma a papírformának megfelelően bejött a második helyre (1:56,02) Milák mögött. A szám korábbi világbajnoka, Cseh László hatodik lett (1:58,72).

A 200 pillangó a nőknél is kiemelt szám a mezőnynek köszönhetően. A 2019-ben világbajnok Kapás Boglárka győzött, aki ezzel visszaszerezte a tavalyi ob-n elvesztett bajnoki címét, miután akkor rosszullét miatt vissza kellett lépnie.

– Örülök, hogy sikerült bebizonyítani, megfelelően használtuk ki a plusz egy évet, amelyet az olimpia elhalasztása jelentett – árulta el Kapás. – A tegnapi előfutam nekem fontosabb volt, akkor akartam jó időt úszni, hogy érezzem, ott vagyok a világ élvonalában. Ez most többet jelent, mint maga a győzelem. Úgy tudom, idén harmadik vagyok a világranglistán, két kínai van előttem, és már lezajlott az amerikai bajnokság is. Meglátjuk, mit hoznak a következő hónapok, de bizakodom.

Kapás mögött csakúgy, mint a tegnapi előfutamban, Hosszú Katinka lett a második (2:08,45).

Országos úszóbajnokság, Duna Aréna, a szerdai döntők győztesei:

Női 800 gyors: Késely Ajna (Kőbánya SC) 8:37,14. Férfi 50 gyors: Milák Kristóf (BHSE) 22,19. Női 50 gyors: Gyurinovics Fanni (Vasas) 25,76. Férfi 100 hát: Bohus Richárd (BVSC) 54,11. Női 100 hát: Burián Katalin (BVSC) 1:00,35. Férfi 200 pillangó: Milák Kristóf (BHSE) 1:51,40. Női 200 pillangó: Kapás Boglárka (UTE) 2:07,24. Férfi 100 mell: Szilágyi Csaba (HSÚVC) 1:00,26. Női 100 mell: Sebestyén Dalma (Győr) 1:08,79. Férfi 1500 gyors: Gyurta Gergely (UTE) 15:09,56. Mix 4×100 gyors: Győr (Szabó Szebasztián, Balog Gábor, Pózvai Kiara, Safrankó Sára) 3.33,63.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.