Hétpróbás álom: újjászülethet a Xénia-láz

A múlt hétvégi lengyelországi fedett pályás atlétikai Európa-bajnokságon az ötpróbában bronzérmet nyert Krizsán Xénia mestere, a korábbi kiváló tízpróbázó Szabó Dezső szerint tanítványa eséllyel pályázhat a tokiói olimpián a legjobb nyolc közé, de kis szerencsével a dobogót is megcélozhatja.

Magyar Nemzet
Forrás: SzPress Sporthírszolgálat2021. 03. 11. 20:02
null
Krizsán Xénia és Szabó Dezső jól megérti egymást
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szabó Dezső – saját tapasztalata alapján is – azt tartja a legfontosabbnak, hogy a sérülések elkerülték a junior-vb-ezüstérmes, U23-as Európa-bajnok és immár Eb-bronzérmes tanítványát, akivel immár nyolc éve dolgozik együtt.

– Novemberben kezdtük el a felkészülést, bevallom, bennem végig ott volt a drukk amiatt, nehogy egy újabb sérülés keresztülhúzza a számításainkat. Egy tízpróbázó életében ez különösen nagy visszaeséssel jár, hiszen minden számot szinte a nulláról kell kezdeni – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Szabó Dezső, aki versenyzőként kétszeres Eb-ezüstérmes, s negyedik volt a barcelonai olimpián.

Krizsán Xénia és Szabó Dezső jól megérti egymást

Szabó Dezső szerint nagy segítséget jelent Xéniának, hogy Nemes Rita személyében immár másfél éve edzőtársa is van. Nemes Rita – ahogy lapunk korábban megírta – kilencévi kihagyás után tért vissza a pályára, az Eb-n ő is jól szerepelt, hatodik lett, így már nem csupán edző-, hanem egyben vetélytársa is Krizsán Xéniának. Szabó Dezső cseppet sem szégyelli, hogy gyakran kikéri számspecialista kollégái véleményét is a munkája során.

– Én annak idején Bakai Józseftől „örököltem meg” Xéniát. A nagy tapasztalatú mester azután is sokat segített a súlylökő- és a gerelyhajító-edzéseken. Néha a debreceni Suba Lászlót, a rekorder edzőjét kérem meg arra, nézzen rá Xénia gátfutómozgására, de így vagyok a korábbi magyar bajnok gerelyhajító edzőtársammal, a velem együtt az MTK-ban dolgozó Magyari Zoltánnal is. A magasugrásban pedig Deutsch Péterhez, a fedett pályás csúcstartóhoz fordulok. Bármikor hívhatom Eperjesi Lászlót, az olimpiai bronzérmes Márton Anita mesterét, ő is szívesen megosztja velem a tudását. Ez a sport egyik igen szép oldala, amiről ritkán esik szó.

Tisztelgés Gyulai Istvánnak

Szabó Dezső megemlékezett Gyulai Istvánról, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség 15 esztendeje elhunyt főtitkáráról, aki március 11-én lett volna 77 esztendős.

– Gyulai Istvánra, amíg közöttünk volt, minden magyar atléta és edző felnézett. Csodáltuk a felfelé ívelő sportdiplomáciai pályafutását, élmény volt hallgatni a tévében a szakszerű és szenvedélyes hangú közvetítéseit. Nagy tudású és szerény ember volt, aki akkor is megőrizte a közvetlenségét és a mértéktartását, amikor már mindenki tudta az atlétika világában, hogy nélküle a világszövetség két egymást követő elnöke is nehezen boldogult volna. Emléke és életműve előtt az évről évre rangosabb Gyulai István Memorial Magyar Atlétikai Nagydíj nemzetközi verseny tiszteleg – hangsúlyozta Szabó Dezső.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.