Szijjártó Péter: Az egész világ azért szorít, hogy legyen olimpia

– Az egész világ szorít azért, hogy ha egy esztendő késéssel is, de legyen olimpia – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán megosztott videóban, miután találkozott Japánban Murakava Tamajóval, az olimpiáért felelős miniszterrel.

Forrás: MTI2021. 03. 09. 13:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Miniszter asszony azt mondta, hogy ők úgy készülnek, hogy lesz olimpia; 136 nap van a reménybeli megnyitóünnepségig – fogalmazott a politikus.

Szijjártó Péter fontos kérdésnek nevezte, hogy lehetnek-e nézők az eseményeken, és ha igen, lehetnek-e külföldiek. Erről még márciusban döntés születhet, míg áprilisban dönthetik el, hogy a sportlétesítményeket milyen kapacitás mellett vehetik igénybe a nézők.

Szijjártó Péter Japánban folytatott megbeszéléséket
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A politikus hozzátette: a koronavírus-járvány idején a legfontosabb az emberi életek és az egészség megvédése. – Ami biztos, hogy az ide érkező sportolóknak nagyon komoly tesztelési kötelezettségeik lesznek. A jelenlegi elképzelések szerint nem követelik majd meg a beoltottságot a sportolóktól, bár itt már tudtak arról, hogy a mi sportolóink be lesznek oltva – hívta fel a figyelmet Szijjártó Péter.

A videóban elmondta, a sportolóknak szigorú „viselkedési szabályoknak” kell megfelelniük, például korlátozzák majd, hogy milyen útvonalon és hova mehetnek a városban. Hangsúlyozta, hogy a magyar sportolók részvételéhez szükséges előkészületeket már megtették. A nagykövetség megemelt létszámban fog dolgozni az olimpia alatt.

Hat japán város lesz majd a magyar sportolók házigazdája a felkészülés alatt, így ezeken a településeken tizenegy sportág képviselői edzhetnek még az olimpia előtt – mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

Valószínűleg külföldi nézők nélkül

A japán kormány sajtóhírek szerint kedden úgy döntött, külföldi nézők nélkül rendezik meg a nyárra halasztott tokiói olimpiát és paralimpiát. A Kyodo japán hírügynökség egy meg nem nevezett forrása szerint a japán kormány és a szervezőbizottság még márciusban egyeztet a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal (NOB) és a további érintettekkel, s ezt követően hivatalosan is bejelentik majd a külföldi szurkolók beutazására vonatkozó tilalmat. A várható indoklás szerint minderre a koronavírus, különös tekintettel annak mutációinak egyre gyorsuló terjedése miatt van szükség.

A kormány a hírek szerint a japán közvélemény többségi akaratának eleget téve hozta meg döntését. A NOB, a szervezők, kormány, valamint a tokiói városvezetés és a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság múlt szerdán jelentette be, hogy március végéig döntenek a külföldi szurkolók esetleges beutazásának feltételeiről, majd áprilisban arról is határozni fognak, mennyi néző lehet az egyes helyszíneken. Hasimoto Szeiko, a szervezőbizottság elnöke korábban azt mondta, a lángfutóváltó március 25-i rajtjáig eldől a külföldi szurkolók sorsa. Ennek fukusimai rajtja már biztosan nézők nélkül zajlik majd.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.