Ifjúsági olimpiai bajnokunk berúgta az ajtót a felnőtt Eb-n

Az orosz Nyikita Nagornij a világon elsőként tripla hátraszaltót mutatott be a bázeli torna Európa-bajnokságon, de a 19 éves Balázs Krisztián nyújtógyakorlatára is mindenki felkaphatta a fejét. A szeren junior Európa-bajnok versenyzőnk az egyéni összetett döntőben a második legmagasabb pontszámot kapta. Kovács István szövetségi kapitány szerint a vasárnapi szerenkénti döntőben bármi megtörténhet.

2021. 04. 24. 15:10
null
Balázs Krisztián Forrás: Fradi.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ámul a tornászvilág azon, hogy mit tud Nyikita Nagornij: a 24 éves orosz tornász a bázeli Európa-bajnokságon a csütörtöki selejtezőben a világon először talajon tripla háraszaltót ugrott. A gyakorlata 6,6-es erősségű volt a mezőnyben, a legnehezebb, de a legvégén – vagyis nem az elején a tripla hátraszaltóból – a vonalra lépett, emiatt egy tizedet levontak tőle. A szombati döntőbe ezért nem az első, hanem honfitársa, Kirill Prokopjev mögött másodikként jutott be, vele azonos, 15,066-os pontszámmal – holtversenynél a kiviteli érték rangsorol. Nagornij azonban csöppet sem búslakodott, elmondta, élete nagy álma volt, hogy ez az elem összejöjjön neki és ezzel beírja magát a tornasport történelmébe. Ami most megvalósult, az eddig még nem bemutatott elemet róla nevezik el, ez lesz a „nagornij”.

 

 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 

Никита Нагорный (@nikushkarus) által megosztott bejegyzés

Az amúgy háromszoros világbajnok, olimpiai ezüstérmes Nagornij pénteken nagy fölénnyel nyerte meg az egyéni összetettet, a hetedik Eb-címét szerezte, a talajgyakorlata ezúttal 14,933 pontot ért. Szombaton pedig a szerenkénti döntőkben talajon 15,166-tal lett Európa-bajnok, s újra megcsodálhattuk a „nagornijt”.

Az Eb-n a férfiaknál vasárnap a nyújtó döntőjében ott lesz a még csak 19 éves, vegyes csapatban ifjúsági olimpiai bajnok, a szeren pedig tavaly junior Eb-aranyérmet nyert Balázs Krisztián is, aki az ötödik helyen, 13,800-as pontszámmal került be a fináléba. A selejtezőben a sorrend így nézett ki: 1. Toba (német) 14,433, 2. Braegger (svájci) 14,100, 3. Macchini (olasz) 14,066, 4. Baumann (svájci) 13,833. Mindezt azért soroltuk fel, mert az FTC tornásza a pénteki egyéni összetett döntőjében – ahol a 20. helyen végzett – a nyújtógyakorlatára 14,266-ot kapott, ami ezen a szeren a második legmagasabb volt – berúgta az ajtót a felnőttmezőnyben. A legmagasabb pontszámot, 14,500-at Nagornij kapta, aki azonban a nyújtó döntőjében csak első számú tartalék, a selejtezőben csupán 13,633-ra értékelték.

Balázs Krisztián csütörtökön és pénteken is remekelt az Eb-n
Forrás: Fradi.hu

– Bejött a sok munka, amit ebbe a gyakorlatba fektettünk, őszintén szólva elfogadnám ezt a vasárnapi döntőben is – mondta el Balázs Krisztián a nyújtógyakorlatáról, Kovács István szövetségi kapitány pedig sokat sejtetően így nyilatkozott: – Nagyon elégedett vagyok Kikivel, annak ellenére, hogy az utolsó szerét, a talajt sajnos elrontotta, de összességében elsőéves felnőttként remekül helytállt. A nyújtógyakorlata nagyon jó belépő volt vasárnapra, ha ilyen formát mutat a szerenkénti fináléban, akkor bármi elképzelhető.

Szombaton a női szerenkénti döntőkben ugrásban két érdekeltségünk is volt. aki decemberben a törökországi, mersini Eb-n 14,050-nel aranyérmes lett, lábfájdalmai miatt ezen a szeren nem indult Bázelben. A Mersinben 13,650-nel negyedik Bácskay Csenge azonban igen, s most 13,766-tal az ötödik helyen jutott be a fináléba, ahova Péter Sára 13,566-tal a nyolcadik helyen került be. Szombaton utóbbi kockáztatott, de ez sajnos nem jött be, az első ugrásánál letenyerelt a leérkezésnél, a másodiknak pedig csúnya esés lett a vége, miután a keze megcsúszott a szeren, erre nulla pontot kapott. Az átlag 6,483-as pontszámával csak nyolcadik lehetett. Bácskay sem tudott javítani, 13,649-cel végül a hatodik helyet szerezte meg. Az Európa-bajnok a sváci Steingruber lett 14,824-gyel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.