Tizenöt éves eltiltást kapott az ámokfutó gokartos + videó

Corberi tettét súlyosbítja, hogy nem is egy leesett lökhárítóval támadott, ő maga szerelte le a gokartjáról.

2021. 04. 20. 13:25
null
Forrás: Facebook/Karting
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetközi Automobil-szövetségnek (FIA) nem csak az autósport elitkategóriájában, a Formula–1-ben akad dolga különféle büntetések kiszabásával, és a tavalyi lonatói gokart-világbajnokságon történt kirívó eset végére most tett pontot. E szerint az olasz Luca Corberi tizenöt éves eltiltást kapott! A büntetés súlyossága jelzi, hogy tényleg példátlan esetről van szó. Az akkor 23 éves Corberi olyannyira rosszul viselte a kiesését, hogy gokartjáról levette a lökhárítóját és megcélozta vele a versenyben levő, őt kilökő ellenfelét, a 16 éves Paolo Ippolitót – szerencsére nem találta el.

A döbbenetes felvétel:

Corberi nem nyugodott meg, átsétált a pályán, miközben ment a verseny, majd a leintés után rátámadt a pályán a 15. helyért csatázva vele kétségkívül szabálytalankodó, és ezért utólag diszkvalifikált riválisára. Megütötte, majd a verekedésbe mindkét versenyző édesapja is beszállt, s csak nehezen sikerült helyreállítani a rendet. A lonatói pályának történetesen a Corberi papa a tulajdonosa... A ramazuri után a 2009-es Formula–1-es világbajnok Jenson Button a Twitter-oldalán rögtön annak a véleményének adott hangot, hogy „mindkét idiótát” örökre el kellene tiltani.

És itt a „ráadás” is:

A FIA bírósági tárgyalásán a vád is életre szóló eltiltást kért, ebből lett tizenöt év, mert Corberi nem volt visszaeső. Az viszont súlyosbította a tettét, hogy nem egy leesett lökhárítóval támadott, hanem ő maga szerelte le a gokartjáról, így a hirtelen felindulás már nem teljesen állta meg a helyét. Az 1,35 kilogrammos elemmel pedig súlyos sérülést okozhatott volna a száz kilométeres óránkénti sebességgel haladó Ippolitónak, de mást is eltalálhatott volna. A történtek után Corberi nyilvánosan megbánta tettét és bocsánatot kért, de a FIA az ítélet kihirdetésekor is kiemelte, hogy viselkedésével az egész autósportra rossz fényt vetett. A FIA bírósága leszögezte: a tizenöt éves eltiltással az a célja, hogy elrettentő erejű legyen, de adja meg a visszatérés lehetőségét az autósportba. No persze 38 évesen Corberi a gokartsportba versenyzőként aligha tér vissza, az eset után pedig egyébként is bejelentette, hogy visszavonul.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.