Magyar Eb-arany is születhetett volna, nagy a szomorúság

A 19 éves Balázs Krisztián korábban ötből ötször hibátlanul bemutatta azt az elemet, amelyet az Eb-döntőben elrontott.

Magyar Nemzet
2021. 04. 25. 17:45
null
Balázs Krisztián Forrás: Fradi.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A selejtezőben és még inkább az egyéni összetett döntőben kapott pontszámát látva az éremszerzés sem volt irreális a tornászok bázeli Európa-bajnokságán az első felnőtt Eb-jén szereplő Balázs Krisztiántól, de ez most vasárnap nem jött össze neki. Az FTC még csak 19 éves versenyzője tavaly a törökországi, mersini kontinensbajnokságán még a juniorok mezőnyében szerepelt, s győzött nyújtón, az idei bázeli Eb-n pedig már a felnőttek között villogott. Miközben nyújtón a szer jó néhány klasszisa búcsúzott a selejtezőben, versenyzőnk az ötödik helyen, 13,800-as pontszámmal került be a fináléba. A kvalifikációban a legmagasabb pontszámot a német Toba kapta, 14,433-at, megelőzve a svájci Braeggert (14,100). Balázs Krisztián ezután az egyéni összetett döntőjében még szebb gyakorlatot mutatott be, mint a selejtezőben, pénteken 14,266-ra értékelték.

Vasárnap a szer döntőjében az elsőként szólított török Önder 13,466-ot, Toba 13,833-at, egy másik török, Aszil 13,766-ot kapott. Negyedikként következett Balázs Krisztián, s számolhattunk úgy, hogy ha hozza a pénteki formáját, akkor jó eséllyel érmet nyerhet. Versenyzőnk azonban sajnos az első repülőelemében hibázott – ez a Kolman-elem volt, ami a Kovács-szaltó egész fordulattal –, lesett a szerről, végül pedig 12,600 pontot kapott. Ám azt most is láthattuk, a hibája után, amikor visszakapaszkodott a szerre, hogy nagyon anyagerős produkcióval rendelkezik, elegánsan, pontosan tornászik – csak az a fránya hiba ne lett volna... Ami különösen azért bosszantó, mert az Európa-bajnokságot az orosz Beljavszkij 14,066-tal nyert meg, Toba a 13,833-al második tudott lenni, Aszil a 13,766-tal pedig bronzérmes lett. Vagyis ha nem ront, Balázs Krisztián Európa-bajnok lehetett volna, így viszont a nyolcadik helyen végzett. Afelől viszont semmi kétség, hogy ha most nem is sikerült az éremszerzés – ami az Eb előtt nem lehetett elvárás tőle –, szép jövő elé néz a felnőttek között is.

Az Eb-n a magyar csapat legjobbja a férfiaknál Balázs Krisztián lett egyéni összetett huszadik helyével és a nyújtón megszerzett nyolcadik pozícióval. A hölgyeknél Székely Zója egyéni összetettben a 16., Bácskay Csenge a 17. lett. Az ugrás fináléjában Bácskay hatodik, Péter Sára nyolcadik helyen fejezte be a kontinensviadalt.

Balázs Krisztián vasárnap délután nagyon szomorúan nyilatkozott a Magyar Tornaszövetség honlapján:

– Nagyon sajnálom, nem tudom, mi történt… Nyugodtan álltam oda a szerhez, persze az egészséges versenydrukk bennem volt, de tudtam, hogy biztos a gyakorlatom. Egyáltalán nem féltem elsőéves felnőttként, hogy ott vagyok Európa legjobbjaival a fináléban. Az új elememet rontottam, amit idén építettünk be, de eddig ezt öt versenyből, ötször megcsináltam: az otthoni két versenyen, itt pedig háromszor, a pódiumedzésen, a selejtezőben és az összetett döntőben. Nagyon el vagyok keseredve, és ennek két oka is van. Az egyik, hogy 14 ponttal nyertek, és ugye én ennél többet kaptam az egyéni összetett döntőben, inkább ne is beszéljünk erről... De nem is ez a legfontosabb, hanem inkább a másik ok. Már eddig is többször mondtam, hogy úgy éreztem, jól felkészültem, nagyon sok meló volt ebben a gyakorlatban, ezért is ment eddig ilyen jól, ilyen biztosan. Igazából nem tudom, hogy most mi történt, azzal vigasztalom magam, hogy biztos van valami oka, szerintem technikailag rendben volt minden, fejben kell még jobban rendben lennem.

Kovács István szövetségi kapitány: – Nem igazán tudok mit mondani, szomorú vagyok, bár ha megnézzük a nyújtót, rengeteg nagy név hibázott az egész Eb során. Ha Kiki megcsinálja a gyakorlatát, meglett volna az érem. Persze elsőéves felnőttként az is szép eredmény, hogy ott volt a fináléban, jó belépő a felnőttek közé. Az látszik, hogy az egyik legtechnikásabb tornász nyújtón, le a kalappal előtte.

Altorjai Sándor, delegációvezető: – Csalódott vagyok, mert látszott Kikin, hogy nagyon koncentrál és nagyon akar, de sajnos a torna ilyen, főleg a nyújtó. Bátran állíthatom, hogy elment az érem, sőt akár a legfényesebb érem. Összességében azt lehet mondani, hogy ez egy ilyen Eb volt, ahol nekünk, magyaroknak semmi nem jött össze. Kezdődött a selejtezőben Kovács Zsófival, ott van most Kiki esete, és Mészáros Krisztofertől is sokat vártunk a felkészülése alapján. Mindenesetre ez egy nagyon fiatal csapat, többet kell edzeni, nagyobb koncentrációra lesz szükség, de egy biztos, a versenyzőinkben van potenciál.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.