Marco Rossi csak június elején fedi majd fel a kártyáit

Marco Rossi szövetségi kapitány interjút adott a Nemzeti Sportnak ötven nappal az Európa-bajnokság rajtja előtt. Ebben beszél a hétköznapi munkáiról, Szoboszlai Dominikról, Kalmár Zsoltról, az NB I góllövőlistáját vezető Hahn Jánosról, és elárulja azt is, hogy nyolcvan százalékban tudja, milyen keretet hirdet majd ki a kontinenstornára, de csak június elején hozza azt nyilvánosságra.

Magyar Nemzet
Forrás: Nemzeti Sport2021. 04. 22. 9:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

nem szeretné, ha ma kezdődne az Európa-bajnokság, mert akkor nem számíthatna Szoboszlai Dominikra – ez derül ki a szövetségi kapitány a Nemzeti Sportnak adott interjújából. Ezt az interjút annak az apropóján adta, hogy kereken ötven nap van még hátra az Eb-rajtjáig, aminek tényleg csak azért örül, mert így van idő az RB Leipzig középpályásának a felépülésére a sérülését követően. Arra a kérdésre, hogy információi szerint júniusban már biztosan kalkulálhat-e Szoboszlai szerepeltetésére, Marco Rossi ezt felelte:

„Úgy tűnik, igen. Ha minden a terv szerint alakul, Dominik a Bundesliga utolsó két-három fordulójában pályára léphet a Leipzigben. Tény, kevés meccsel a lábában csatlakozhat a válogatotthoz – de legalább csatlakozhat. Világos szabályokat fektettem le a kinevezésem után, így például azt is a kerettagság feltételéül szabtam, hogy az illető játékban legyen. Az elmúlt csaknem három évben hű maradtam az elveimhez, ugyanakkor az élet hozhatja úgy, hogy kivételt kell tenni. Nos, jelen esetben kivételt teszek, Dominikot akkor is meghívom, ha csak két-három mérkőzésen játszik a tavasszal. A felkészülés során lesz ideje az esetleges lemaradás behozására – természetesen vigyázunk rá.”

 

Marco Rossi szerint lehet olyan játékos is, aki nem vállalja az Európa-bajnokságot
Fotó: MTI/EPA/Valda Kalnina

 

A szövetségi kapitány beszélt Kalmár Zsoltról is, akinek a kiesése nagy veszteség. Nagyon sajnálja, hogy a súlyos sérülést éppen a válogatott andorrai meccsén, tehát az ő csapatában szenvedte el, és Marco Rossit elkeserítette, hogy a középpályás hosszú ideig nem futballozhat, de reméli, részese lehet majd egy nagy tornának, például a következő világbajnokságnak. Ezután a kapitány a saját szerződésének a meghosszabbításáról is említést tett:

„Megtisztelő, hogy ennyire bízik bennem a Magyar Labdarúgó-szövetség, és talán mondanom sem kell, én is boldogan köteleztem el magam hosszabb távra. Azt azonban nem feledem, hogy a futballban bármi megtörténhet. Időnként elég egyetlen csúf eredmény, és az edzőnek mennie kell. Amikor a San Marino és az Andorra elleni vb-selejtező előtt arról beszéltem, nem becsülhetjük le ellenfelünket, és arra készülünk, hogy nehéz lesz, sokan megmosolyogtak. Hála az égnek, a csapat ugyanúgy állt a két meccshez, mint én, ezért is szereztük meg a kötelező hat pontot. El tudja képzelni, mi lett volna, ha nem nyerünk? Elég csak visszagondolni arra, mekkora volt a népharag, amikor a válogatott négy éve kikapott Andorrában… A szakmánkban nem árt óvatosnak lenni, mert bármikor kellemetlen meglepetés érhet. Márpedig én nem szeretem a kellemetlen meglepetéseket.”

 

A szövetségi kapitány a góllövőlistát vezető Hahn Jánosnak is ad esélyt
Fotó: Nemzeti Sport/Szabó Miklós

Marco Rossi stábjának a tagjai ott vannak minden egyes NB I-es meccsen, és bár a közvetlen felkészülés még nem kezdődött meg az Európa-bajnokságra, rengeteg munka teszi ki a napjaikat. Egyik megbeszélés követi a másikat, javában zajlik a riválisok feltérképezése, miközben folyamatosan képben kell lenniük a saját játékosaik kapcsán is. Azt mondja, nem lenne nagy bajban, ha ma kellene kihirdetnie a kontinenstornára a huszonhármas keretét:

„Nyolcvan százalékban megvan a fejemben, kikre számítok, de a névsor ismertetésével várok június első napjáig. Azok a futballisták, akiknek köszönhetjük, hogy az Európa-bajnokságra készülhetünk, elsőbbséget élveznek, ám néhány hely még kiadó. A felkészülésnek azért is vágunk neki huszonháromnál több játékossal, mert egyfelől azt akarom, hogy senki se érezze magát biztonságban, másfelől akadnak olyan labdarúgók, akiknek szeretném megadni a lehetőséget a bizonyításra. Ott van például Hahn János. Aki vezeti a góllövőlistát, annak illik esélyt adni, nem? Az is benne van viszont a pakliban, hogy nem mindenki vállalja a megméretést. Miután kihirdetem a bő keretet, bárki felhívhat, hogy a nyáron inkább pihenni akar, vagy nem érzi úgy, hogy befér a legjobb huszonháromba, ezért kihagyná a felkészülést. Ha bárkinek kétsége van, nyugodtan ossza meg velem, ígérem, köztünk marad. Lehet, hogy amit az imént mondtam, furán hangzik, de maximálisan elkötelezett futballistákra lesz szükségem az Eb előtt és a torna idején egyaránt.”

Az interjúban Marco Rossi beszélt arról is, hogy miben fejlődött az ő irányításával a válogatott, és milyen lesz a tervek szerint telt ház előtt játszani a világbajnok franciák ellen, a Puskás Arénában. A teljes interjút ide kattintva olvashatja el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.