Bayern, Juventus, Portugália? Mit hozhat a jövő Mourinho számára?

José Mourinhót immáron négyszer menesztették Angliában. Hiába hosszú a sztáredző sikerlistája, kétséges, hogy újabb álláslehetőséghez jutna a szigetországban. Mit hozhat a jövő a portugálnak? Három lehetséges jövőképet vázolunk fel.

2021. 04. 23. 7:17
José Mourinho
Mourinhóról fagylaltot neveztek el Rómában Fotó: MTI/EPA/Pool/Neil Hall
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mindent szeretek, ami az angol futballhoz kötődik, ez a fő oka annak, hogy visszajöttem, és nagyon élvezem – nyilatkozta José Mourinho a Chelsea-nél eltöltött második időszaka közben.

Nincs benne tehát semmi meglepő, hogy vezetőedzői pályafutása több mint felét, egészen pontosan tizenegy évet a Premier League-ben húzott le a portugál tréner, és három klubnál (Chelsea, Manchester United, Tottenham Hotspur) is megfordult, de egyik helyen sem töltötte ki a szerződését, s a csapnivaló eredmények miatt munkaadói idő előtt menesztették.

A portugáltól hétfőn vett búcsút a Spurs
Fotó: MTI/EPA/Pool/Neil Hall

Hétfőn zárult le a legdicstelenebb szigetországi időszaka. Azelőtt minden általa menedzselt topklubnál nyert legalább egy trófeát, a Spursnél viszont ez nem sikerült. Igaz, mindössze két csonka idényen keresztül vezényelt, és idén a Ligakupa döntőjébe vezette a csapatot – csakhogy a finálé előtt hat nappal menesztették. Így elszontyolodva távozhatott Londonból, és legyen bár a XXI. század egyik legsikeresebb vezetőedzője, az angliai túra itt véget érhet. Mourinho a „big six” csapat felét már kipipálta, a másik három klubnál ezek után aligha jöhet számításba. Már csak azért sem, mert Jürgen Klopp és Pep Guardiola helye megingathatatlannak tűnik a Liverpoolnál, illetve a Manchester Citynél, az Arsenal-szurkolók szívét pedig nehéz lenne megnyernie, tudván, hogy korábban a Chelsea-t irányította, nem is beszélve az ősi rivális Tottenhamről.

A portugál szakember olyan szinten rajongott a Premier League-ért, hogy a pletykák szerint a Bayern München és a PSG ajánlatát is elutasította öt évvel ezelőtt, hogy inkább a Manchester Unitedhoz szerződjön. Nos, a Bayern kispadja rövidesen megürülhet, és a négy csúcsliga közül csupán a Bundesliga maradt ki Mourinho állomáshelyeinek a sorából, de nagyjából itt véget is ért a bajorok mellett szóló érvek száma.

Van viszont néhány könnyen elképzelhető jövőkép az 58 éves mester számára, ezekből említünk néhányat.

BENFICA

Mourinho első vezetőedzői állását a Benficánál kapta, és talán a portugál klubnál újra rálelhetne korábbi önmagára. A sztártréner huszonegy éve mindössze tíz mérkőzést ült a kispadon, majd felmondott, mert hiába álmodozott lukratív szerződésről, nem kapta meg azt. A felek akkor haragban váltak el, de azóta megbánták a történteket. Jelenleg a Jorge Jesus irányította Benfica nem muzsikál túl jól, csupán harmadik a portugál bajnokságban, és az edző leváltása esetén akár José Mourinho is képbe kerülhetne.

JUVENTUS

Bár a portugál edző a 2009/10-es idényben az Interrel triplázott, Angliában már bizonyította, hogy nem esik nehezére korábbi csapata riválisát irányítani. Miért ne tehetné meg a Serie A-ban is ugyanezt? Ráadásul Andrea Pirlo szénája nem áll túl jól a Juventusnál, a legutóbbi kilenc bajnoki címet elhódító együttes ebben az idényben csak a riválisai hátát figyeli. Mourinho tapasztalatlanabb kollégájával szemben már ismeri a siker receptjét, a zebrákat is visszavezethetné a győzelmek útjára.

Mourinho a Real Madridnál megjárta a csúcsokat
Fotó: MTI/EPA/Luis Tejido

SZÖVETSÉGI KAPITÁNYI POSZT

– Szeretnék egy válogatottat irányítani. Át akarom élni, milyen egy világbajnokság, Európa-bajnokság, milyen érzés egy rövid versenysorozaton részt venni – fogalmazott egykoron a kétszeres BL-győztes edző.

Klubszinten már mindent elért, így talán itt az ideje, hogy Mourinho beteljesítse korábbi vágyát, és a jövőben átvegye valamely nemzeti csapat irányítását. Ha azt tippelnénk, hogy Portugália szövetségi kapitányi posztjára fáj a foga, tévednénk, ugyanis tavaly elmondta, túl nagy nyomást jelent egy edzőnek a saját hazája válogatottjának az élén állni. Ráadásul a jelenlegi portugál szövetségi kapitány, Fernando Santos szerződése 2024 nyaráig szól, várnia kellene. De Mourinho addig talán „bemelegíthetne” egy másik ország válogatottjánál, és három év múlva, „megedződve” átvehetné Santostól a lantot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.