Tóth Krisztián az Eb-n bizonyította, hogy Tokióban éremesélyes

Az MTK vb-ezüstérmes cselgáncsozója a lisszaboni kontinensbajnokságon a dobogó harmadik fokára állhatott.

Magyar Nemzet
2021. 04. 18. 17:57
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cselgáncsozók lisszaboni Európa-bajnokságán a mai zárónapon négy versenyzőnk lépett tatamira: a férfiaknál a 90 kg-ban és Gőz Roland, a 100 kg-ban pedig Cirjenics Miklós és Vég Zsombor. Az olimpiai kvalifikációs sorozatba tartozó viadalon Cirjenincsnek nagyon fontos lett volna a jó szereplés, hiszen a súlycsoportjában korábban hiába állt kvótát érő helyen a rangsorban, kicsúszott onnan. Sajnos a portugál fővárosban nem tudott javítani, már az első mérkőzésén, a 16 közé jutásért kikapott a francia Iddirtől, így helyezetlenül zárt. Ugyanebben a kategóriában Végh Zsombor a német Kurbjeweitet legyőzte, de a legjobb nyolc közé nem jutott be, az azeri Kocsojevtől kikapott.

A 90 kg-ban Gőz Roland a 16 közé jutásért vívott mérkőzésén alulmaradt az izraeli Kochman ellen, ezzel számára is véget ért az Eb. Az nem volt kérdéses, hogy a legtöbbet a vb-ezüstérmes, Eb-2. Tóth Krisztiántól várhatjuk, aki biztos olimpiai indulónak tekinthető, a súlycsoport világranglistáján a harmadik helyen áll, és az Eb-n is harmadik helyen emelték ki. A 100 kg igazi „európai súlycsoport”, a világranglista első nyolc helyezettjéből hét kontinensünket képviseli, és mind a heten indultak az Eb-n. Közülük nagy meglepetésre a világranglista-vezető spanyol Sherazadishvili első meccsén kikapott, így a 16 közé sem jutott be, hatan viszont bemeneteltek a nyolc közé. Tóth Krisztiánnak ehhez a német Petersilkát és az olasz Mungait kellett legyőznie, így jutott be a negyeddöntőbe.

Itt sajnos nem bírt a világranglistán hetedik grúz Gviniashvilivel, így a vigaszágra került, ahol aztán a holland Van 't End (2.) sérülés miatt nem állt ki ellene, majd a vb-ezüstérmes török Zgankot (11.) a hosszabbításban legyőzte, így a harmadik helyen zárt. Az MTK sportolója a 2014-es montpellier-i kontinenstorna után másodszor állhatott fel az Eb-dobogó alsó fokára, míg 2016-ban Eb-ezüstérmes lett. A mostani bronza a brutálisan erős mezőnyben alátámasztja, hogy a tokiói olimpián is éremért harcolhat majd.

A lisszaboni Eb-n még pénteken a női 52 kg-ban Pupp Réka is a harmadik helyen végzett, így a magyar válogatott két bronzéremmel utazik haza.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.