Vízre született, mégis tengeribeteg lett a magyar klasszis

Berecz Zsombor nem bánkódik a világbajnoki negyedik hely miatt, örül, hogy még az olimpia előtt kijöttek a hibák. Azt mondja, olyan extrém körülményekkel szembesült a Porto partjainál megrendezett vb-n, amilyenekkel még nem volt dolga húszéves pályafutása során.

Magyar Nemzet
Forrás: Nemzeti Sport2021. 05. 13. 10:44
null
Az extrém körülmények megviselték a tapasztalt magyar vitorlázót
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európa-bajnoki diadal után a finndingi-világbajnokságon a negyedik helyen végzett. Természetesen nem boldog emiatt, de nem is különösebben csalódott, hiszen az olimpia a fő cél. A Nemzeti Sportnak adott interjúban beszélt a vb tapasztalatairól.

Berecz Zsombor az első versenynap után harmadik volt, majd a következő két napon az extrém időjárási körülmények miatt egyetlen futamot sem bonyolítottak le.

– Az első napon ki sem mentünk a vízre, de ez megtörténik, a másodikon azonban négy vagy öt órát voltunk kint anélkül, hogy bármi érdemleges történt volna. Kilencszer próbáltunk meg elrajtolni, úgy, hogy teljesen esélytelen volt futamot indítani, ráadásul akkora hullámok jöttek, hogy tengeribeteg lettem, pedig ez velem nem sűrűn fordul elő. Szerintem mindenki nevében mondhatom, hogy ezt a rendezőt senki sem zárta a szívébe a mezőny tagjai közül, de nem keresek kifogásokat, a verseny az verseny.

Az utolsó napon önmagához mérten gyengébben teljesített a 2018-van világbajnok magyar klasszis.

– A sebességem sem volt meg és a lapok sem úgy jöttek, ahogy kellett volna, de szerencsére most történt, nem pedig az olimpián. Az látszott: az új-zélandi gyerekek nagyon otthon vannak az ilyen extrém körülmények között is. Pontokban nem mutatkozik meg annyira a különbség de sebességben igen.

Húsz éve vitorlázom, de őszintén mondom, hogy ilyet még nem láttam: a jégeső és a viharok után nagyon nagy hullámok jöttek, méghozzá teljesen más irányból, mint a szél. Egészen elképesztő volt, tényleg nem találkoztam még ilyesmivel

– ismerte el Berecz Zsombor.

A magyar finnes az olimpiáig a világbajnokság tapasztalatait igyekszik elemezni.

– Azt hittem, hogy az utóbbi években már mindent láttunk, mindent lefedtünk, de most találtunk valamit, amiben nem vagyunk otthon. Nem baj, még éppen időben, mert most, hogy tudjuk, ez nem megy, lesz lehetőségünk visszajönni, hogy gyakoroljuk. Az edzőmmel felvettünk mindent videóra, nemcsak a saját versenyzésemet, hanem az ellenfelekét is, úgyhogy a következő hónapban lehet elemezni és tanulni. Szerencsére van rá időnk.

A világbajnokság élmezőnye: 1. Andy Maloney (Új-Zéland) 44 helyezési pont, 2. Joan Cardona (Spanyolország) 51, 3. Josh Junior (Új-Zéland) 54, 4. Berecz Zsombor (Magyarország) 61.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.