Bölöni ismét úton – mikor tér végre haza?

Amit maga az érintett két hete még mendemondának nevezett, az mára bizonyossá vált, elváltak a görög Panathinaikosz és Bölöni László útjai. Az athéni klubnak hetek óta nem megy, legutóbbi hat meccséből három döntetlen mellett hármat elvesztett, s a csapat csupán ötödik a felsőházi rájátszásban, már nincs esélye a dobogó elérésére. Más kérdés, hogy csupán két forduló van hátra a görög labdarúgó-bajnokságból, ahogy Bölöni, más sem tehet már csodát. De hagyjuk is a Panathinaikosz sorsát, Magyarország felől nézve sokkal érdekesebb, az erdélyi szakember és a magyar futball miért képtelen egymásra találni.

N. M.
2021. 05. 11. 11:02
null
Bölöni László alig több mint fél évet töltött a Panathinaikosznál Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Holnaptól már nem én vagyok a Panathinaikosz edzője, az utolsó két bajnoki mérkőzésen már más irányítja a csapatot” – tájékoztatta Bölöni László a Nemzeti Sportot tegnap este. Tehát ma már nem ő a neves athéni klub trénere, amelyet anno Puskás Ferenc a BEK döntőjébe vezérelt.

Az erdélyi szakember két hete, amikor először felmerült a sajtóban a menesztése, ugyancsak a Nemzeti Sporton keresztül üzenve mendemondának nevezte a távozásáról szóló híreket.

A Panathinaikosz már akkor is botladozott, az elmúlt két hétben pedig mindenről lemaradt. A mögöttünk hagyott hétvégén a hazai pályán az AEK Athéntól elszenvedett vereséggel eldőlt, hogy nem csupán a dobogó, hanem a nemzetközi szereplés lehetősége is tovatűnt, hiszen két fordulóval a bajnokság vége előtt az ötödik helyen állva hat ponttal marad el az Európa-konferencialiga selejtezőjében indulásra jogosító negyedik helyen álló AEK-től; a Görög Kupából pedig már korábban kiesett.

Bölöni László alig több mint fél évet töltött a Panathinaikosznál
Fotó: Facebook

A Panathinaikosz a rájátszás eddigi nyolc meccséből csak egyet nyert meg, a legutóbbi hat mérkőzésén három döntetlen és három vereség a mérlege. Ez bizony kevés, érthető, hogy nem marasztalják a 2020 októberében szerződtetett magyar szakembert.

Bölöni László tehát a Panathinaikosztól idő előtt távozik. Csakúgy, mint korábban a Genttől. Ezzel együtt a Steaua Bukaresttel BEK-győztes játékos edzőként is veretes múltra tekinthet vissza. A Nancynál kis túlzással az ott töltött hat évnek hála legendaként tekintenek rá, a Sporting Lisszabonnál Cristiano Ronaldóval is együtt dolgozott, aki ifjúsága egyik meghatározó edzőjeként tiszteli. S folytathatnánk a sort, a Rennes-nel, a Momacóval, a Standard Liége-zsel, a Royal Antwerppel, s Bölöni az arab futballban is letette a névjegyét.

Kis túlzással mindenhol dolgozott, csak Magyarországon nem.

Közismert, hogy Csányi Sándorral egy időben kiváló kapcsolatot ápolt, csakhogy akkoriban Egervári Sándor volt a válogatott szövetségi kapitánya. Aztán Bölöni Katarba szerződött. Miután az amszterdami 8-1 hatására Egervári Sándor lemondott, Csányi megkereste az erdélyi szakembert, aki azonban húzta az időt, amit Csányi nehezményezett, lemondott Bölöniről, sőt állítólag kijelentette, amíg ő az MLSZ elnöke, Bölöni a szövetségben nem kaphat munkát.

Akár így igaz, akár nem, itthon nem csupán az MLSZ-ben van élet. A magyar klubok az elmúlt években a nemzetközi porondon is bizonyítottak, egyre erősebb az NB I – Bölöni neve valamiért mégsem merül fel, vagy ha fel is merül, senkivel sem tudott megállapodni.

Bölöni László egykor legfőbb vágyának mondta, hogy Magyarországon dolgozhasson. Ma már hatvannyolc éves. Véletlenül sem akarjuk idősnek bélyegezni, de nyilvánvalóan a pályafutása vége felé közeledik. Nem állítjuk, hogy most vagy soha, de az évek telnek-múlnak.

Vajon mindhiába várunk Bölönire?

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.