Túl fogja élni – Solskjaer a csapata vesztét okozó kapusról

A sport, a futball játék, üzlet, küzdelem – és gyakran dráma. Miként azt szerda este az Európa-liga döntőjében láthattuk. Az 1-1-re végződött rendes játékidő és hosszabbítás után 11-es párbajban dőlt el a finálé. A 11. párban, amikor a két kapus nézett farkasszemet egymással, Geronimo Rulli belőtte a maga kísérletét, majd kifogta David de Gea próbálkozását. Így nyert a Villarreal, illetve vesztett a Manchester United.

Magyar Nemzet
2021. 05. 27. 7:17
null
David de Gea, a Manchester United kapusa volt az Európa-liga-döntő tragikus hőse Fotó: Maja Hitij Forrás: MTI/AP/Getty pool/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felejthető játékot hozott az Európa-liga Villarreal–Manchester United párosítású döntője, mégis örökre emlékezetes marad. A spanyolok szereztek vezetést, az angolok egyenlítettek, ez maradt a vége, s a hosszabbítás sem hozott gólt.

A 11-es párbaj azonban csak ritkán látható kifejletbe torkollott. Tíz-tíz játékos pontosan célzott, a tizenegyedik párbajban a két kapus nézett farkasszemet egymással. Geronimo Rulli, a Villarreal kapusa nem hibázott, majd következett az ezen a poszton a világ egyik legjobbjának tartott David de Gea. Az ő lövését aztán hárította a kollégája.

Ezzel dőlt el a finálé. S az, hogy a Manchester United ebben az idényben is trófea nélkül marad. Igaz, így sem zárt sikertelen évet, hiszen a Premier League-ben második lett, így indulhat a Bajnokok Ligájában.

A Villarreal fennállása legnagyobb sikerét érte el. A sárga tengeralattjárónak becézett klub csak 1998-ban került fel a spanyol bajnokság élvonalába. A következő idényben egyből kiesett, majd visszakerült. Az ingázás nem folytatódott, a csapat egyre jobban megerősödött, a 2003-04-es idényben az Intertotó-kupa nyerteseként elindulhatott az UEFA-kupában, ahol egészen az elődöntőig verekedte magát. Egy év múlva a bajnokságban harmadik lett, 2006-ban így már a BL-ben szerepelt, s ott is az elődöntőig jutott. Azóta lényegében rendszeres szereplője az európai kupaküzdelmeknek, az El-ben 2011-ben és 2016-ban is az elődöntőig menetelt. A következő évadban az El-győztesének ismét a BL-ben láthatjuk.

Unai Emery, a Villarreal edzője a sorozat specialistája, a doktora, ahogy a spanyol sajtó emlegeti, hiszen korábban zsinórban háromszor (2014, 2015, 2016) a Sevillát vezette diadalra.

David de Gea, a Manchester United kapusa volt az Európa-liga-döntő tragikus hőse
Fotó: MTI/AP/Getty pool/Maja Hitij

– Nagyon boldog vagyok. Ezek a játékosok nagyon keményen dolgoztak a szezonban a tulajdonosért és az elnökért. Nagyon büszkék vagyunk a Villarrealra. Szerintem megérdemeltük volna a győzelmet. Ugyan a Manchester United volt az ellenfelünk, de megmutattuk, tudunk ezen a szinten játszani – Emery meglehetősen visszafogottan ünnepelt.

Ole Gunnar Solskjaer, a Manchester United menedzsere David de Gea drámájáról is elmondta a véleményét:

– Természetesen csalódott, mint mindenki a csapatból. Ilyen a futball. Egyszer hős vagy, másszor viszont nem. Túl fogja élni, biztos vagyok benne.

Az elvesztett döntőt, tágabban az egész idényt így értékelte Solskjaer:

– Egyre közelebb kerülünk, és egyre jobbak vagyunk. Ma egyetlen lövésre voltunk a trófeától és az ünnepléstől. De vágyakoznunk kell arra, hogy jövőre visszatérjünk, és egyre jobbak legyünk, apróságok döntenek. Az egyetlen módja annak, hogy az apróságok a mi javunkra döntsenek, ha még keményebben és jobban dolgozunk.

nem beszélt össze az edzőjével, elege van az újabb majdnem sikerből.

– A második hely semmi sem ér. Nem akarom azt hallani, milyen közel álltunk a győzelemhez. Ez nem ér semmit – fakadt ki a csatár, majd sejtelmesen hozzátette: – A nagy trófeák elnyeréséhez áldozatokra van szükség. Tudok hat-hét olyan játékosról, akik szeptember óta folyamatosan sérüléssel szenvednek, mégis játszanak. Most pihenőre van szükségünk és arra, hogy kitisztítsuk a fejünket.

Villarreal (spanyol)–Manchester United (angol) 1-1 – 11-esekkel 11-10

Gdańsk, Miejski Stadion, 9500 néző. Vezette: Turpin (francia)

Villarreal: Rulli – Foyth (Mario Gaspar, 88.), Albiol, Pau Torres, Pedraza (Alberto Moreno, 88.) – Pino (Alcácer, 77.), Parejo, Capoué (Raba, 120+4.), Trigueros (Moi Gómez, 77.) – Gerard, Bacca (Coquelin, 60.). Vezetőedző: Unai Emery

MU: De Gea – Wan-Bissaka (Alex Telles, 120+3.), Bailly (Tuanzebe, 116.), Lindelöf, L. Shaw – Greenwood (Fred, 100.), McTominay (Juan Mata, 120+3.), P. Pogba (Daniel James, 116.), Bruno Fernandes – Rashford, Cavani. Menedzser: Ole Gunnar Solskjaer

Gólszerző: Gerard (29.), ill. Cavani (55.)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.