Dzsudzsák Balázs: Tudnék még segíteni a válogatottnak!

A 108-szoros magyar válogatott Dzsudzsák Balázs 2019-ben futballozott legutóbb a nemzeti csapatban. Szándékosan írjuk azt, hogy legutóbb és nem azt, hogy utoljára, ő ugyanis még nem zárta le ezt a történetet. Akkor sem, ha Marco Rossi szövetségi kapitány a sérülések ellenére sem adna neki lehetőséget a nyári Európa-bajnokságon. Persze üvölteni tudna örömében, ha mégis rajta lenne a neve a listán, vallotta be lapunknak Dzsudzsák.

2021. 05. 05. 7:30
A válogatott kapitányának az Eb-n több oka volt az örömre
A válogatott kapitányának az Eb-n több oka volt az örömre Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Milyen rég volt már! A Walestől Cardiffban, Aaron Ramsey duplájával elszenvedett 2-0-s vereségkor lépett pályára legutóbb a labdarúgó-válogatottban 2019. november 19-én, amikor még úgy tűnt, hogy nem jutunk ki az Eb-re. Tavaly aztán nagyot fordult a világ együttesével, amely Dzsudzsák nélkül kvalifikálta magát a tornára, és idő közben rengeteget fejlődött.

Dzsudzsák Balázs és ugyanúgy az Eb-re vágynak Fotó: Mirkó István

A válogatott korábbi csapatkapitányának tavalyi éve váratlan, de végül pozitív fordulattal kezdődött. Februárban szerződést bontott vele az al-Ittihad Kalba, ám rögtön leigazolta az Egyesült Arab Emirátusok egyik legjobb csapata, az al-Ain. Új klubjában épp a volt együttese ellen debütált, ráadásul góllal „büntette” a Kalbát. Négy bajnokin játszott az al-Ainban, amikor március közepén a koronavírus-járvány miatt lefújták a bajnokságot, s szeptemberig egyáltalán nem futballozott, ekkor tért haza nevelőklubjába, az NB II-ben szereplő Debrecenbe.

Vasárnapi gól a másodosztályban:

Miközben Dzsudzsák elkezdte megkapni a meccsterhelést, a válogatott sikert sikerre halmozott tavaly ősszel. Idén februárban pedig lapunknak Marco Rossi kijelentette, hogy a másodosztályból szinte lehetetlen bekerülni a válogatottba. Ezzel úgy tűnt, véget érnek Dzsudzsák budapesti Eb-ről szőtt álmai.

Csakhogy a tavasszal egyre jobb formába lendült a 34 éves játékos, akinek 24 bajnokin négy gólja és 14 gólpassza van az NB II-ben. Közben a válogatottnál gondok jelentkeztek. A kreatív középpályások közül Kalmár Zsolt sérülés miatt már biztosan nem lehet ott az Eb-n, Szoboszlai Dominik pedig az elhúzódó rehabilitációja miatt egyetlen percet sem futballozott még 2021-ben. Mindezek fényében nem ördögtől való gondolat Dzsudzsák esetleges reaktiválása, amelyről természetesen a szövetségi kapitánynak kell döntenie, aki csütörtökön hirdeti ki a bő keretét az Eb-re.

Ilyen előzmények után kérdeztük Dzsudzsák Balázst

– Mit szólna, ha Marco Rossi meggondolná magát, és mégis esélyt adna önnek, legalább a bő válogatott keretben?

– Szerintem óriásit üvöltenék, ha rajta lennék a listán… A viccet félretéve, természetesen hatalmas öröm és büszkeség töltene el, ha újra helyet kapnék a keretben.

– Válogatottsági társrekorderként vállalná azt a szerepet is a csapatban, ha csak a kispadon kapna helyet?

– Nem számít a rekord. Ha a szövetségi kapitány úgy dönt, hogy akár csak a jelenlétemmel is tudok segíteni a csapatnak, a stábnak és ezt én sem érzem másképp, akkor elképzelhetetlen, hogy ne vállaljam a szereplést és ne tegyek meg minden tőlem telhetőt akár a pályán, akár az öltözőben.

Dzsudzsák újra a Debrecen mezében Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

– A pályán is tudna még segíteni?

– Amikor visszatértem Debrecenbe, eleinte mérkőzéshiánnyal küszködtem, nagyon sokat hagytam ki, és én sem voltam elégedett a teljesítményemmel. A kemény munkának és sorozatos meccsterhelésnek köszönhetően ma már örömmel mondhatom, hogy mind fizikailag, mind mentálisan remekül érzem magam. Szerencsére ez most már nemcsak a gólpasszokban, hanem a gólokban is megmutatkozik.

Bátran ki merem jelenteni: igen, tudnék segíteni!

– A másodosztályban nyújtott teljesítményét nehéz reálisan megítélni a nemzetközi elvárásokhoz viszonyítva. Mikor érezte magát legutóbb olyan formában, mint most?

– Talán az előző, 2016-os Eb előtti szakaszban voltam ennyire jó állapotban és ennyire motivált. Jót tett a téli felkészülés, amely során kaptunk egy komoly alapot a bajnoki hajrára. Ez nemcsak a játékom minőségén javított, hanem a fizikai mutatóimon is. Ezt a mai világban már nem pusztán a saját érzéseimre hivatkozva mondhatom, hanem azokra az InStat mérési adatokra is, amelyek feketén-fehéren kimutatják, hogy jó formában vagyok. Ezek az objektív mutatókat tartalmazó adatlapok a szövetségi kapitány rendelkezésére állnak minden játékosról, azokat minden szakember és adott esetben a nyilvánosság is megismerheti. Gondolom, ezeknek az adatoknak is súlyuk van a szakmai döntéseknél.

– Ha az Eb-re mégsem kerül be a válogatott keretbe, utána lát esélyt arra, hogy az ősztől – várhatóan újra élvonalbeli játékosként – visszatérhet a nemzeti csapatba? Még akkor is nyitott lenne erre?

– A válogatott mindig is a szívügyem lesz, szent dolog! Természetesen továbbra is keményen készülök, hogy a teljesítményemmel kivívjam a válogatott meghívót, és soha nem teszek le arról a retinámba égett képről, amely szerint egyszer még telt ház előtt képviselhetem Magyarországot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.