Guardiola furcsa nyilatkozatot adott a bajnoki cím elhódítása után

Az idényben látottak alapján az egyszerű szemlélő azt gondolhatná, a mostani volt Pep Guardiola edzői pályafutásának egyik legsimábban behúzott bajnoki címe, hiszen már hosszú hetek óta egyértelmű volt, hogy előbb vagy utóbb a Manchester City megnyeri a Premier League-et. A katalán szakember ezt egészen máshogy látja.

2021. 05. 12. 15:05
Pep Guardiola
Harmadszor nyerte meg a katalán edző a PL-t Fotó: EPA/FRIEDEMANN VOGEL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A mostani egyik korábbi Premier League-idényemhez vagy bajnoki címemhez sem hasonlítható. Ez volt az eddigi legnehezebb – jelentette ki a klub honlapjának adott nyilatkozatában Pep Guardiola, a Manchester City menedzsere. – A győzelem módja miatt mindig emlékezni fogunk erre az idényre. Nagyon büszke vagyok, hogy a klub és ezen játékosok menedzsere lehetek, annyira különlegesek. Ennyi nehézség és korlátozás ellenére is sikerült egyenletes teljesítményt nyújtaniuk.

A kedd este a Manchester United veresége által bebiztosított bajnoki cím a harmadik, amelyet a City Guardiola irányításával nyert. Mégis meglepő azt hallani, hogy az ideit tartja a legnehezebbnek.

Az első közös Premier League-titulushoz ez tényleg nem mérhető, hiszen a 2017/18-as idényben tükörsima út vezetett az égszínkékek bajnoki címéhez. Angol rekordot döntve száz ponttal nyerték meg a kiírást, elképesztő, tizenkilenc pontos előnnyel a José Mourinho irányította United előtt.

Harmadszor nyerte meg a katalán edző a PL-t
Fotó: EPA/Friedemann Vogel

A következő évadban a City megvédte címét, de csak nagy nehézségek árán, hiszen Jürgen Klopp Liverpooljával végig fej fej mellett haladtak. Tíz fordulóval a zárás előtt még a vörösök álltak az élen, és Guardioláék végül csak egyetlen ponttal bizonyultak jobbnak náluk, tehát az utolsó pillanatig vérre ment a küzdelem.

Idén ehhez képest a manchesteriek igazi versenytársának csak a koronavírust lehetett tekinteni, bár az idény eleje zötyögősen indult számukra, november végén például még csak a tabella alsó felében szerénykedtek. Az Angliában hagyományosan vízválasztónak tekintett karácsonyi időszakban a nyolcadik helyen álltak, nyolc ponttal lemaradva az éllovas mögött.

(A szigetországi sajtó minden idényben feljegyzi, mely csapat vezette a tabellát karácsonykor, mivel általában ő a befutó májusban is. Az elmúlt tizenhárom kiírásban mindössze négy alkalommal fordult elő, hogy nem az a klub nyerte a bajnokságot, amely decemberben uralkodott, ez mind a négyszer a Liverpool volt, beleértve a még zajló idényt is.)

Ezután viszont beindult a City-henger, és onnan nem volt visszaút. Zsinórban szerzett tizenöt győzelmükkel angol rekordot döntöttek, és tizennégy fordulóval a zárás előtt már szinte csak formaságnak volt tekinthető az idény hátralévő mérkőzéseinek a lejátszása, hiszen magabiztos, tíz pontos előnnyel álltak az élen. Ez tényleg nehezebb év lett volna a kettővel korábbinál? Pep Guardiola megítélése szerint igen.

https://www.facebook.com/mancity/photos/a.231084625454/10165832187635455/

A mostani a Manchester City ötödik elsősége az 1992/93-as idénytől, vagyis a Premier League megszületése óta számolva, amivel – holtversenyben a Chelsea-vel – a modern kori angol futball második legsikeresebb csapata a tizenhárom titulussal rendelkező Manchester United mögött. Összességében pedig ez a hetedik bajnoki címe az égszínkék gárdának, az Aston Villával megosztva ez az ötödik legjobb teljesítmény (az első a MU húsz elsőséggel) az angol élvonalban.

A katalán edző tanítványainak ez a második trófeája az idényben, mivel április végén a Ligakupát is megnyerték. A FA-kupa elődöntőjében a Chelsea ejtette ki őket, és megakadályozta ezzel a hazai triplázást. A nemzetközi porondon is a kékek törhetnek borsot az orruk alá a Bajnokok Ligája május 29-i döntőjében. S bár évek óta a nagyfülű trófeáról álmodoznak, Guardiola elmondása szerint a legfontosabb cím már a zsebükben van.

– Minden idény kezdetén a Premier League megnyerése a legfontosabb a számunkra. Itt minden harmadik nap játszanod kell az összes ellenfeled ellen, mind hazai pályán, mind idegenben. Csak az lehet bajnok, aki minden héten a legjobb teljesítményt tudja nyújtani. Ez egy hatalmas siker.

Ehhez kétség sem férhet. Bár talán mosolyt csalna az arcukra az is, ha a „kevésbé fontos” BL-győzelem is összejönne nekik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.