Először győzték le Hosszú Katinkát kedvenc száma Eb-döntőjében

Mindig Hosszú Katinka nyerte az Európa-bajnokságot 200 vegyesen 2010 óta, de most megszakadt a nagyszerű sorozat a Duna Arénában. Nagyot hajrázott az utolsó hosszon a háromszoros olimpiai bajnok, de csak a harmadik helyen csapott be a célba. Így is a 24. Eb-érmét szerezte, amellyel a svéd Sarah Sjöströmöt megelőzve az örökranglista élére állt.

Magyar Nemzet
2021. 05. 22. 19:42
null
Nem aggódik az olimpiai esetleges elhalasztása miatt Forrás: Magyar Úszó Szövetség
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2010-ben jutott először az Európa-bajnokság döntőjébe 200 vegyesen, s rögtön meg is szerezte az első aranyérmét. Azóta mindig ő nyert ebben a számban. Őt akarja mindenki legyőzni, de ezért nagyon meg kell dolgozni. Most sem adta könnyen a sikert Hosszú, aki a pillangó után negyedik volt, aztán háton feljött a második helyre. Mellen a szám másik magyar döntőse, Sebestyén Dalma feljött rá, Hosszú kicsúszott a legjobb háromból, és a gyorson már nem tudta ledolgozni a hátrányt. Nagyon szoros volt a vége, de Katinka ezúttal csak a harmadik helyen csapott be a célba, Sebestyén hetedik lett.

Nem jött tehát össze zsinórban a hatodik arany 200 vegyesen, de Hosszú összességében a 24. Eb-érmét szerezte, amellyel a svédek világklasszisát, a budapesti versenyt ezúttal kihagyó Sarah Sjöströmöt megelőzve az örökranglista élére állt. – A kétszáz pillangó után azt mondtam, hogy nem tudtam kiúszni magamból mindent, de ez most egy jó úszás volt – értékelt pozitívan Hosszú. – Örülök annak, ahogy az Eb sikerült, tudom, min kell még dolgoznom. Nagyon jó helyen vagyok.

Délelőtt Európa-bajnoki csúccsal teljesítette az előfutamot 100 pillangón, és a középdöntőben ezt tovább faragta két századdal (50,62). A 21 éves klasszis azonban nem az a típus, akit megszédítenek a rekordok, a célba érés után látványosan csóválta a fejét, nem volt elégedett. Nem jött ki jól neki a fal, ez bosszantotta, de a döntőben még jobb időt vár magától. Milák mellett Szabó Szebasztián is bejutott a holnapi fináléba, a hatodik legjobb idővel (51,45).

Magyar résztvevővel rendeztek döntőt 200 háton, és Telegdy Ádám ötödik lett 1:56,67-tel. A szám női mezőnyében még középdöntőre került sor, amelyből mindkét magyar a legjobb nyolc közé lépett. A szám 2018-as Eb-bronzérmese, Burián Katalin a harmadik legjobb idővel került a fináléba, s úgy nyilatkozott, hogy bőven maradt még benne tartalék holnapra. Szabó-Feltóthy Eszter hatodikként jutott a döntőbe.

Sztankovics Anna új országos csúcsot úszott (31,04) a női 50 mell középdöntőjében, de ez nem volt elég a döntőbe jutáshoz. Ugyanebben a számban szenzáció is történt, hiszen a mindössze 16 éves olasz Benedetta Pilato megdöntötte Lilly King világrekordját a 29,30-as idejével.

A 4x100-as mix vegyesváltó a Németh Nándor, Bohus Richárd, Senánszky Petra, Gyurinovics Fanni összetételben a hatodik helyen ért célba.

Európa-bajnokság, a szombati döntők győztesei és magyar helyezettjei:

Férfi 800 gyors: 1. Mihajlo Romancsuk (ukrán, 7:42,61). Női 100 gyors: 1. Femke Heemskerk (holland, 53,05). Férfi 50 mell: 1. Adam Peaty (brit, 26,21). Férfi 200 hát: 1. Jevgenyij Rilov (orosz, 1.54,46) 5. Telegdy Ádám (1:56,67). Női 200 vegyes: 1. Anastasia Gorbenko (izraeli, 2:09,99), 3. Hosszú Katinka (2:10,12), 7. Sebestyén Dalma (2:12.42). Mix 4x100 vegyesváltó: 1. Nagy-Britannia, 6. Magyarország.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.