A nagyszerű kapus a pályán kívül állított fel rekordot

Három éve Kiss Éva bravúrja szállította a Győrnek a klub történetének negyedik Bajnokok Ligája-győzelmét. A kiváló kapus tavaly nyáron visszavonult, januárban győri rekordot állított fel: ő hozta világra a város idei első újszülöttjét. Kiss szerint a tapasztalat az ETO mellett dönthet a hétvégén a Brest elleni Final Four-elődöntőben.

2021. 05. 28. 8:30
Kiss Éva
Kapusként több sikerből is kivette a részét Győrben Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Szerintem nem olyan nehéz ez. Biztosan kitalálja! – vágta rá a kedvenc Bajnokok Ligája-döntőjét firtató álnaiv kérdésre Kiss Éva, a Győri Audi ETO tavaly visszavonult kapusa. Sejtettük, hogy a háromszoros BL-győztes kézilabdázó legemlékezetesebb Final Fourja a 2018-as. – A Vardar Szkopje ellen hosszabbításban nyertünk, hat másodperccel a vége előtt egygólos vezetésünknél ziccert védtem. Felejthetetlen emlék – mesélte a Magyar Nemzetnek a pályafutását tavaly nyáron lezáró, januárban a kislánya révén győri rekordot döntő édesanya. Eszter volt ugyanis Győr város első újszülöttje az idén. Kiss Éva azóta éli az anyukák boldog életét, csekély szabadidejében edzőnek és kapusedzőnek képezi magát.

A háromszoros BL-győztes édesanya megvan a napi szintű kézilabda nélkül, és természetesen tudja, mi lesz a hétvégén. – Babonás vagyok, csak azt írja le, hogy a Final Four második napján ott szeretnék lenni a Papp László Sportarénában. Eszter édesapja és a nagyszülők, remélem, segítenek majd a gyermekfelügyeletben – fogalmazott a válogatottal 2012-ben Eb-bronzérmet nyert kapus.

Kiss Éva Final Four-specialista, 2015-től 2020-ig négyszer is eljutott a Final Fourba a Győri Audi ETO-val; a 2016-os rossz emlékű hétméterespárbaj után elbukott finálé után zsinórban háromszor is ünnepelt. Talán azért nem négyszer, mert tavaly közbeszólt a járvány, és az Európai Kézilabda-szövetség eltekintett a BL végjátékának a megrendezésétől.

A debreceni születésű kapus rengeteg élményt szerzett. Adekvát a kérdés, hogy mit üzen Lukács Viktóriának és Faluvégi Dorottyának. A Ferencvárostól szerződtetett szélsők idén esnek át a tűzkeresztségen. – Nagyon ügyes, remek játékos mindkettő, és egyik sem ijedős típus. Én nem féltem őket. Azt javaslom nekik, hogy lazuljanak el, ne idegeskedjenek feleslegesen. Ha mégis feszültek lesznek, akkor Görbe (Görbicz Anita – a szerk.) és a rutinos játékosok biztosan segítenek nekik kezelni a téttel járó nyomást – mondta a kapus.

Kapusként több sikerből is kivette a részét Győrben
Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila

Az első lépés a címvédés felé vezető úton a Brest legyőzése lehet. Kíváncsiak voltunk, hogy kapus(edző) szemmel vajon mi dönthet a szombati meccseken, és ki kezdhet a győri kapuban.

– Kezdjük a másik elődöntővel! A CSZKA Moszkva talán esélyesebb, mint a Vipers, de a norvégok több meglepetést is okoztak az idén: a negyeddöntőben kiejtették a Rosztov Dont. Náluk játszik a korábbi klubtársam, Jana Knedlíková, miatta a Vipersnek szurkolok. Ami pedig a kapusokat illeti: ha még mindig Danyi Gábor lenne az edző, akkor rávágnám, hogy Amandine Leynaud-val állunk fel. De most már egyáltalán nem vagyok ebben olyan biztos – folytatta Kiss Éva. – Mindegyik kapus mellett szólnak érvek: Leynaud a legrutinosabb, Silje Solberg remek formában van, Laura Glausert fejen találták a Magyar Kupa-döntőn, nem tudom, hogy jelenleg ő milyen állapotban van. De azt igen, hogy Duduhoz (Leynaud beceneve – a szerk.) hasonlóan ő is remekül ismeri a franciákat. Tegyük hozzá, hogy a Brest nem tipikus francia csapat, tele van minőségi külföldi játékossal. Mellettünk dönthet a hazai pálya és a BL-tapasztalat. Ne felejtsük el, a Brest idén lesz ott először a Final Fourban.

Görbicz Anita és Eduarda Amorim pedig utoljára: a győri klublegenda a szezon végén visszavonul, a brazil légiós a Győrrel csak a hétvégén nyerhet, a nyáron Rosztovba igazol. – Őszintén kívánom nekik, hogy aranyéremmel búcsúzzanak. Mindenki nevében mondhatom: megérdemelnék! – fogalmazta meg a búcsúüzenetet Kiss Éva.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.