Láthatatlanná vált a Giro mezőnye az Alpokban

Az etap során is bebizonyosodott, a szervezők jó döntést hoztak, amikor a rajt előtt lerövidítették a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny Sacile és Cortina d'Ampezzo közötti 16. szakaszát. A mezőny így is megmászott egy 2200 méternél magasabb csúcsot, de hogy miként, azt csak maguk a kerékpárosok látták, ugyanis a pocsék időjárási körülmények, a nagy köd közepette megszakadt a televíziós közvetítés. Az összetettben élen álló Egan Bernalt ez sem zavarta meg, magabiztosan megnyerte a szakaszt, s tovább növelte az előnyét. Valter Attila a 21. helyen zárta a napot, s összetettben visszacsúszott a 13. helyre.

Magyar Nemzet
2021. 05. 24. 16:01
null
Egan Bernal bírta a legjobban a pocsék körülményeket Fotó: AFP/Luca Bettini
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eredetileg tervezett 212 kilométer helyett 153 kilométert kellett csak tekerni, s négy helyett csak két első kategóriás hegyre felmászni. Jó döntés volt. A verseny szakadó esőben kezdődött, majd amikor a 2233 méter magas Passo Giaurára tekertek fel a bringások, a köd elnyelte őket, láthatatlanná váltak. Megszakadt a tévéközvetítés, csak azt lehetett tudni, hogy az összetettben élen álló kolumbiai Egan Bernal halad az élen.

Így is volt. A messze földön híres téli üdülőhely – az 1956-os téli olimpiai helyszíne –, Cortina d'Ampezzo belvárosában Bernal tűnt fel elsőként. Az utolsó kétszáz méteren levette a dzsekijét, s széttárt karokkal ünnepelte a diadalt.

– Fontos győzelem volt. Nem minden nap nyer az ember rózsaszínű trikóban szakaszt, meg akartam mutatni, hogy az mennyire lényeges siker. A rossz időben fontos az erős mentalitás, megcsináltam – nyilatkozta a kolumbiai bringás.

Bernal hat másodperc híján két és fél percre növelte az előnyét.

8:24 perc hátránnyal Bernal mögött a 21. helyen ért célba, s összetettben visszacsúszott a 13. helyre, az elsőhöz képest 16:23 perc a hátránya.

Kedden szünnap lesz, szerdán újabb kemény etap következik két kiemelt kategóriás heggyel, hegyi befutóval.

16. szakasz, Sacile-Cortina d'Ampezzo, 153 km:

1. Egan Bernal (kolumbiai, Ineos Grenadiers) 4:22:41 óra

2. Romain Bardet (francia, AG2R Citroën) 27 másodperc hátrány

3. Damiano Caruso (olasz, Bahrain Victorious) azonos idővel

...5. Hugh Carthy (brit, EF) 1:19 perc hátrány

...11. Simon Yates (brit, BikeExchange) 2:37 p h.

...21. Valter Attila (Groupama-FDJ) 8:24 p h.

Az összetett élcsoportja:

1. Bernal 66:36:04 óra

2. Caruso 2:24 perc hátrány

3. Carthy 3:40 p h.

...13. Valter 16:23 p h.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.