Lefejelték Váncza Istvánt, de bekötözve is Eb-döntőbe jutott

Váncza István és Lévai Tamás az aranyért lép szőnyegre, Takács István és Vitek Dáriusz bronzérmes lett Szkopjéban.

Magyar Nemzet
Forrás: MBSZ2021. 05. 22. 20:52
U23 European Championships
Krisztian Istvan VANCZA (HUN) df. Hasrat JAFAROV (AZE) Fotó: Kadir Caliskan / UWW Forrás: UWW/MBSZ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Parádés napot zártak ma kötöttfogású birkózóink a szkopjei U23-as Európa-bajnokságon. Az esti helyosztókon ketten is érdekeltek voltak, mivel a junior világ- és Európa-bajnok Takács István (87 kg) a vigaszágon 2-0-ra legyőzte a kadét vb-aranyérmes azeri Lachin Valievet. A harmadik helyért jöhetett a junior világbajnoki bronzérmes török Muhutdin Saricicek, akivel Takács 1-1-re végzett, de a később szerzett pontjával ő győzött. A 130 kg-ban a junior vb- és Eb-3. helyezett Vitek Dáriusz a bronzcsatában a szintén junior vb-bronzérmes német Franz Richterrel nézett farkasszemet, és remek mérkőzésen 5-4-re nyert.

A ma bemutatkozó versenyzőink közül a 67 kilogrammos Váncza István és a 82 kilós Lévai Tamás is a holnap esti fináléba jutott. Váncza első két riválisa nem állt ki ellene (a francia és az osztrák sem jelent meg a mérlegelésen), az elődöntőben nagy csatában 4-3-ra verte az ifjúsági olimpiai bajnok azeri Jafarov Hasratot, így a török kadét Eb-2. helyezettjével, Kadir Kamallal döntőzhet.

A Magyar Birkózószövetség (MBSZ) Facebook-oldalán olvasható tudósítás szerint az elődöntőben az azeri birkózó túlságosan is agresszív volt, többször is lefejelte Vánczát, aki csúnyán el is kezdett vérezni a szeme alatt. A Ferencváros junior világ- és Európa-bajnoki bronzérmese azonban állta a sarat, az ápolással, ragasztgatással sem lehetett kizökkenteni.

Váncza István végül bekötözött fejjel aratott nagy győzelmet
Fotó: UWW/MBSZ

Lévai Tamás, a Honvéd junior Európa-bajnoka tussal nyert a görög Dimitriosz Compandudisz ellen, majd technikai tussal verte a horvát Sebastian Petracot, az elődöntőben pedig nagy bravúrral a már felnőtt Eb-3., grúz Ajvengo Rikadzét 2-1-re múlta felül. Lévai az orosz Samil Ozsajev ellen küzdhet az Európa-bajnoki címért. Kecskeméti Krisztián (60 kg) két győzelmet követően az elődöntőben vezetett az ukrán Igor Kurocskinnal szemben, de 5-2-re kikapott, így a holnap esti programban a bronzéremért léphet szőnyegre. Kajtán Olivér is versenyben van még a 72 kilogrammosok mezőnyében: egy sikeres meccs után vereséget szenvedett az ukrán Andrij Kuliktól, vetélytársa azonban döntőbe jutott, így Kajtán a vigaszágra került. A 97 kilós Érsek Róbert egy-egy győztes és vesztes mérkőzést követően kiesett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.