Lewandowski a kilencvenedik percben döntötte meg a német gólcsúcsot

Eldőltek a legfontosabb kérdések a Bundesligában, miután a 34. fordulóval véget ért a bajnokság. Szoboszlai Dominik nem lépett pályára az RB Leipzig idénybeli utolsó meccsén sem, Robert Lewandowski drámai körülmények között, a kilencvenedik percben lőtt góllal döntötte meg Gerd Müller 49 éves gólcsúcsát, a Werder Bremen pedig 41 év után újra kiesett az élvonalból.

Magyar Nemzet
2021. 05. 22. 17:40
Robert Lewandowski
Robert Lewandowski képtelen leállni a gólgyártással Fotó: Europress/AFP/MATTHIAS SCHRADER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eldőlt, hogy az Európa-bajnokságon léphet pályára először 2021-ben, feltéve, hogy szövetségi kapitány helyet szorít neki a magyar labdarúgó-válogatott szűkített keretében is. A húszéves középpályással szerdán némileg váratlanul szerződést hosszabbított az RB Leipzig, annak ellenére, hogy a decemberi érkezése óta sérülés miatt egyetlen percet sem futballozott Németországban, és mivel nem került be a meccskeretbe a Bundesliga záró fordulójában sem, játék nélkül fejezte be az első lipcsei szezonját.

Nagy tétje már nem volt a Leipzig Union Berlin elleni bajnokijának, hiszen a lipcseiek biztos ezüstérmesek voltak, ezért szabadságra küldték Gulácsi Pétert az Eb előtt. Az idényben először tehát nem a magyar állt a kapuban, hanem a 22 éves spanyol Josep Martinez, akit két góllal avattak fel a berliniek. A Leipzig Willi Orbánt végig a soraiban tudva 2-1-es vereséget szenvedett, így nem tudta szépen búcsúztatni a Bayern Münchenhez távozó edzőjét, Julian Nagelsmannt.

Jobban sikerült Hans-Dieter Flick utolsó meccse a bajor bajnok kispadján. A Bayern sima, 5-2-es győzelmet aratott az Augsburg ellen, s az edző arra is figyelt, hogy a hozzá hasonlóan távozó sztárokat méltóképpen búcsúztassa el. Jérome Boatenget és David Alabát is megtapsolták a lecserélésükkor. Előbbi 363, utóbbi 431 mérkőzés után hagyja el a müncheni csapatot.

Mindent megtettek a bajorok azért is, hogy Lewandowski megdöntse Gerd Müller 49 éve élő, negyvengólos Bundesliga-rekordját, de úgy tűnt, ma semmi sem jön össze a lengyel csatárnak, aki múlt héten állította be a csúcsot. Végül a kilencvenedik percben csak betalált a sokadik helyzetéből, így 41-re növelte a góljai számát, amivel új rekordot állított fel.

már a múlt héten fellélegezhetett, kivívta a bennmaradást a Herthával, így a Hoffenheim otthonában hosszú idő után először felszabadultan léphetett pályára a berlini csapat. Bár Vladimír Darida góljával félidőben még 1-0-ra vezetett a Hertha, szünet után 2-1-re fordított a Hoffenheim. Dárdai Márton 64 percet játszott a Herthában, amely végül a 14. helyen zárta a bajnokságot.

sárga lapos eltiltás miatt nem játszhatott a Freiburg utolsó meccsén, amely 3-1-es vereséget hozott Frankfurtban. A magyar szélső a nyolc góljával és hat gólpasszával harmadik lett a tizedik helyen végző klub kanadai táblázatán. 2-2-es állásnál állt be a Mainzba a Wolfsburg otthonában, így már a pályán ünnepelte csapata harmadik találatát. A klub 3-2-es sikerrel a 12. helyen fejezte be az idényt.

Köszönetet mondhat a Mainznak a Dortmund, amely 3-1-re legyőzte a Leverkusent, így nagy hajrával, az utolsó hét bajnokiját zsinórban megnyerve megszerezte a bronzérmet a Wolfsburg előtt. A Werder Bremen 41 év után újra kiesett a Bundesligából, miután hazai pályán 4-2-re kikapott a Mönchengladbachtól, így a 17., kieső helyen végzett. A Köln viszont az utolsó Schalke 1-0-s legyőzésével előrelépett 17.-nek, így az osztályozón még megmenekülhet a kieséstől.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.