Meglepő vallomást tett a Formula–1 újonc japán pilótája

A Formula–1-es világbajnokságon az ötödik állomás következik, a Monacói Nagydíj, amelyen hagyományosan csütörtökön rendezik meg az első két szabadedzést. A mezőnyből az egyik újonc, a japán Cunoda Juki azonban ezt eddig nem is tudta.

Magyar Nemzet
2021. 05. 19. 12:33
null
Cunoda Forrás: Twitter/Yuki Tsunoda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utcai pályás Monacói Nagydíj a Formula–1 „koronaékszere”, a luxus és a csillogás szimbóluma, s olyan fontos láncszeme a vb-sorozatnak, hogy a színhelyek közül az egyetlen, amelynek nem kell jogdíjat fizetnie. A hőskorban még megesett itt, hogy egy hullám becsapott a pályára és tömegbalesetet okozott (1950), de az is, hogy egy világbajnok a tengerben kötött ki az autójával (1955). Alberto Ascarit, mert róla van szó, kihúzták, semmi baja nem lett, viszont négy nappal később a monzai pályán tesztelés közben életét veszítette…

Monacóban a szabadedzéseket hagyományosan csütörtökön tartják, aminek az a magyarázata, hogy a nagydíjakat rendre a mennybemenetel hétvégéjén rendezték, a péntek pedig az ünnepre való készülődős jegyében telt. Manapság viszont inkább az nyom a latban, hogy a felszabaduló pénteken a szponzorok rendezvényei kerülnek előtérbe.

A jelenlegi mezőnyből azonban az Alpha Tauri újonc japán pilótája, a 21 éves Cunoda Juki mindezzel egyáltalán nem volt tisztában, két hete tudta meg, hpgy Monacóban mi a rend.

– Soha semmilyen kategóriában nem versenyeztem még itt, de tisztában vagyok vele, hogy rengeteg szokatlan tényezővel kell szembesülnöm ezen a hétvégén. A legutóbbi nagydíjon, Spanyolországban tudtam meg például, hogy Monacóban csütörtökön rendezik az első szabadedzéseket, nem pénteken – vallotta be az Alpha Tauri sajtóközleményében Cunoda, aki idén az első F1-es futamán, a Bahreini Nagydíjon rögtön pontszerző, kilencedik lett, de a folytatás már nem alakult ilyen szépen számára: 12., majd 15. helyezések után legutóbb a barcelonai Spanyol Nagydíjon a nyolcadik körben kiesett motorhiba miatt.

Cunoda Juki mögött még csak négy Formula–1-es versenyhétvége van
Fotó: Twitter/Yuki Tsunoda

– Nagyon várom a Monacói Nagydíjat, főleg azért, mivel a spanyolországi hétvége nem jól alakult a számomra. Már az időmérőn is hibáztam, de el kell fogadnom, hogy ilyesmi megtörténhet, és rendet is tettem a fejemben. Amúgy néhány nappal a verseny után volt a huszonegyedik születésnapom, de semmi különöset nem csináltam: reggel Covid-tesztem volt, utána pedig mentem erősíteni – mint egy szokásos munkanap az irodában – poénkodott Tsunoda, aki a hét végi versenyre utalva megjegyezte, utcai pályán azért más kategóriában már versenyzett, Makaóból van némi tapasztalata,

Hosszabbított a McLaren Lando Norisszal

Monacóban a McLaren istálló bejelentette, hogy meghosszabbította 21 éves brit pilótája, Lando Norris szerződését – de azt nem hozta nyilvánosságra, hogy az új kontraktus konkrétan meddig szól, „többévesről” tettek említést.

– Elkötelezett vagyok a McLaren iránt, a célom pedig az, hogy futamokat nyerjek és világbajnok legyek az istállóval – jelentette ki a pontversenyben jelenleg (Mercedes, 94 pont), (Red Bull, 80) és Valtteri Bottas (Mercedes, 47) mögött 41 ponttal a negyedik helyen álló Norris. A McLaren a konstruktőrök versenyében 2019-ben negyedik volt a Mercedes, a Ferrari és a Red Bull, 2020-ban pedig harmadik a Mercedes és a Red Bull mögött, de futamot legutóbb 2012-ben nyert, abban az évben Lewis Hamilton négy, Jenson Button három győzelmet jegyzett a wokingiakkal. A csapat másik pilótája jelenleg a 31 éves ausztrál Daniel Ricciardo, aki 24 pontot gyűjtve a hetedik a vb-n.

A Monacói Nagydíj programja:

1. szabadedzés: csütörtök 11.30–12.30

2. szabadedzés: csütörtök 15.00–16.00

3. szabadedzés: szombat 12.00–13.00

időmérő edzés: szombat 15.00–16.00

futam: vasárnap 15.00–17.00

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.