Ronaldo a kispadon nézte végig, ahogy a Juve kiharcolta a BL-részvételt

A Milan nyert Bergamóban az Atalanta ellen, és megelőzte a bajnokság meglepetéscsapatát. Nem hibázott a Juventus Bolognában, a Napoli viszont nem tudta kicsikarni a győzelmet a Verona ellen, így az ötödik helyen fejezte be a szezont. Elképesztő izgalmak, nem várt fordulatok az olasz labdarúgó-bajnokság utolsó fordulójában.

Szilágyi
2021. 05. 23. 22:45
Ronalo
Ronaldo nem volt boldog a kispadon Fotó: Europress/AFP/Andreas Solaro
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olasz labdarúgó-bajnokság utolsó fordulójára egy kérdés maradt megválaszolatlanul: a már bajnok Internazionale mögött, illetve az Atalanta mellett a Milan, Napoli, Juventus hármasból melyik két csapat kvalifikálja magát a Bajnokok Ligájára. A zárás előtt a Milan és a Napoli 76-76, a Juventus 75 ponttal állt. Rengeteg lehetséges kimenetele volt a Serie utolsó körének, akár még a minitabellára is szükség lehetett volna, amennyiben minden csapat 76 ponttal fejezte volna be a bajnokságot.

A harmadik helyen álló Milan idegenben az Atalanta ellen, a negyedik Napoli hazai pályán a Verona ellen, az ötödik Juventus Bolognában játszott a bajnokság 38. fordulójában. A rend kedvéért: a már bajnok Internazionale sima, 5-1-es győzelemmel fejezte be a szezont.

Az Atalanta a múlt héten 2-1-re elbukta az Olasz Kupa-döntőt a Juventusszal szemben. Gian Piero Gasperini csapata már korábban bebiztosította a BL-induló helyét, ettől függetlenül nem tartalékos összeállításban kezdte a meccset. A Milannál kimaradt a kezdőcsapatból Ante Rebic, aki Zlatan Ibrahimovic sérülése után sokat segített a Rossonerinek; Stefano Pioli úgy ítélte meg, hogy Emerson Leao beállítása indokoltabb azon a meccsen, amely arról döntött, vajon 2014 után újra ott lesz-e a Milan a BL-ben.

Még ennél is sokkal nagyobb meglepetés volt Bolognában. Andrea Pirlo, a Juventus vezetőedzője kihagyta Cristiano Ronaldót a kezdőcsapatból. Hivatalosan fáradtság miatt ültette a padra az ötszörös Aranylabdást.

Nápolyban a sérült Koulibaly és Ghulam hiányában két alapembert kellett pótolni a kezdőcsapatban a Verona ellen. Gennaro Gattuso vezetőedző talán az utolsó mérkőzésén irányította a délieket a Stadio Diego Armnado Maradonában.

Bolognában esett először gól: a Juventus szerezte meg a vezetést Federico Chiesa góljával. A jobb olalon futott az akció, Kulusevski tört be a 16-oson belülre, a középre adása után Rabiot lőtt, majd az olasz válogatott csatár elé került a labda. Ő tudatosan a földre rúgta azt, így a gólvonalon álló védők nem tudtak blokkolni.

Ekkor így festett a sorrend: 1. Inter, 2. Atalanta, 3. Juventus, 4. Milan, 5. Napoli.

A 31. percben tovább növelte az előnyét a Juve: Dybala szólózott a jobb szélen, betört a 16-oson belülre, átemelte a labdát a kifutó kapus fölött, Morata a kapu torkában még rábólintott egyet. Ezzel lett 0-2. A Milan és a Napoli meccsén továbbra sem esett gól.

Ünnepelt a Juve Bolognában
Fotó: Europress/AFP/Andreas Solaro

Egészen a 42. percig: ekkor Theo Hernandez esett el a 16-oson belül két Atalanta-védő szorításában. A játékvezető 11-est ítélt, Kessie pedig nem hibázott, higgadtan a jobb alsó sarokba passzolt. Ezzel módosult a sorrend: 2. Milan 79., 3 Atalanta 78., 4. Juventus 78., 5. Napoli 77.

Theo Hernandez elesett a 16-oson belül
Fotó: Europress/AFP/Marco Bertorello

Megszületett a harmadik vendéggól Bolognában: Rabiot szemben a kapuval 18 méterről okosan lőtt a kapuba. A Juve megtette a magáét, egy félidő alatt lerendezte a három pont sorsát. A Milan is közelebb került a BL-szereplés bebiztosításához, meglepetésre Nápolyban nem született gól. Negyvenöt perccel a szezon vége előtt a bajnok Inter mögött a további sorrend: Milan, Atalanta, Juventus, Napoli. De még volt hátra egy félidő...

A Juve ott folytatta, ahol az első félidőben abbahagyta: Morata szenzációs labdaátvétel után szerezte meg a csapata negyedik gólját, és Nápolyban továbbra sem esett gól. Bergamóban pedig elkezdett nyomni a hazai pályán játszó Atalanta: Gasperini beküldte a kolumbiai csatárát, Luis Murielt.

Megérkezett a hír, aminek nagyon nem örültek Bolognában: az első kaput eltaláló kísérletéből megszerezte a vezetést a Napoli: a koszovói Amir Rahmani volt eredményes korábbi csapata ellen. Ezért nem ünnepelt, Gattuso viszont látványosan bosszankodott, csakúgy, mint a másik edző, Ivan Juric. A két szakvezető a VAR-döntés megszületéséig nem tudott uralkodni az idegein. Mivel a videószobában mindent rendben találtak, a Napoli egy csapásra feljebb ugrott a tabellán a Juventus kárára. Pillanatnyilag ez volt a sorrend: 2. Milan, 3. Atalanta, 4. Napoli, 5. Juventus.

Ronaldo nem volt boldog a kispadon
Fotó: Europress/AFP/Andreas Solaro

Huszonhárom perce maradt a Juventusnak, hogy Ronaldóval vagy nélküle kiharcolja a BL-indulást, ehhez kellett volna a Napoli gyengélkedése a Verona ellen. A portugált továbbra is a kispadon tartotta Pirlo.

Közben kis híján megszerezte a megnyugtató második gólt a Milan, de Rafael Leao ziccerben a kapufát találta el.

Veronai segítség a Juvénak: Davide Faraoni kemény lövésébe Meret beleért, de védeni nem tudott. Újra változott a helyzet: 2. Milan, 3. Atalanta, 4. Juventus, 5. Napoli.

Pályára lépett Bergamóban a Bayernnel korábban BL-döntőt nyert, a Juventusszal BL-döntőt játszó Mario Mandzukic a második félidőben nagyon passzív Milan csapatába.

A hajrában szépített a Bologna, de ez már nem osztott, nem szorzott a Juve szempontjából. A Zebráknak az lett volna a fontos, hogy maradjon döntetlen Nápolyban.

A hosszabbításban elszabadult a pokol Bergamóban: Calhanoglu lövése egy kézen pattant, a jogosan megítélt tizenegyest Kessie váltotta gólra, előtte De Roon kakaskodásért piros lapot kapott. A Milan győzelmével nem csak bebiztosította a helyét a BL-ben, meg is előzte az Atalantát a tabellán.

Kessie két gólja döntött Bergamóban
Fotó: Europress/AFP/Marco Bertorello

A Napoli viszont maradt az ötödik helyen, és ezzel az eredménnyel lecsúszott a Bajnokok Ligája-indulásról. A Juventus viszont a surranópályán beelőzött a végén, az utolsó fordulóban. Más kérdés, hogy ez sem menti majd meg Andrea Pirlót a kirúgástól, és minden valószínűség szerint Cristiano Ronaldót sem láthatják már a Juve-drukkerek Torinóban.

A Serie A utolsó, 38. fordulójának eredményei: Internazionale–Udinese 5-1, Atalanta–Milan 0-2, Napoli–Verona 1-1, Bologna–Juventus 1-4, Sassuolo–Lazio 2-0, Spezia–Roma 2-2, Torino–Benevento 1-1. Szombaton játszották: Cagliari–Genoa 0-1, Crotone–Fiorentina 0-0, Sampdoria–Parma 3-0.

A Serie A 2020-2021-es szezonjának végeredménye: 1. Internazionale 91 pont, 2. Milan 79, 3. Atalanta 78, 4. Juventus 78, 5. Napoli 77, 6. Lazio 68, 7. Roma 62, 8. Sassuolo 62, 9. Sampdoria 52, 10. Verona 45, 11. Genoa 42, 12. Bologna 41, 13. Fiorentina 40, 14. Udinese 40, 15. Spezia 39, 16. Cagliari 37, 17. Torino 37, 18. Benevento, 19. Crotone 23. 20. Parma 20.

Az Inter, a Milan, az Atalanta és a Juventus indulhat a Bajnokok Ligájában, Napoli és a Lazio az Európa-ligában szerepel majd, a Sassuolo az Európai Konferencialigában indul a következő szezonban.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.