Rossi: Nem értem a kérdést Dzsudzsákról, a szempontok világosak

Marco Rossi, a labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya az Európa-bajnokságot megelőző edzőtáborra kihirdette bő, harmincas keretét, majd sajtótájékoztatón válaszolt az újságírók kérdéseire. Elmondta, Dzsudzsák Balázs meghívása szóba sem jöhetett a válogatás szempontjai miatt, ugyanakkor tett egy kivételt, Szoboszlai Dominik annak ellenére tagja a keretnek, hogy az idén még nem játszott. A kapitány beszélt Dárdai Mártonról és más játékosokról is, ahogy megindokolta Bogdán Ádám beválogatását is.

2021. 05. 06. 14:02
Marco Rossi
Marco Rossi Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya megnevezte azt a harminc játékost, akikkel május 17-én megkezdi a felkészülést a június 11-én rajtoló Európa-bajnokságra, erről ide kattintva olvashat részleteket . A kapitány ezt követően az M4 Sport élő adásában tartott sajtótájékoztatót, ahol több kérdésre válaszolva indokolta meg a döntéseit. A Magyar Nemzet a héten több cikkben is írt esetleges visszatéréséről, maga a 108-szoros válogatott futballista is nyilatkozott, és elmondta, szerinte tudna még segíteni a csapaton. Erre a felvetésre Marco Rossi kissé csodálkozva válaszolt:

– Úgy érzem, én és a tolmácsom is egyértelműen fogalmaztunk. Nem értem a kérdést Dzsudzsákról, a szempontok világosak a válogatásnál, és ezekből következik, hogy ő nem tagja a keretnek. Ezektől a szempontoktól nem térek el, ritkán persze tehetek kivételt, amire a példa. Ő az egyetlen, aki a tavasszal nem játszott, mégis velünk lesz.

 

Marco Rossi szerint alaposan átgondolt döntésekkel állt össze a keret
Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly

 

A kapitány arra célzott, hogy korábban valóban kijelentette, a magyar másodosztály nem alkalmas arra, hogy bárkit is felkészítsen az Eb-ellenfelek ellen, ezért onnan nem válogat, márpedig Dzsudzsák Balázs az utóbbi kilenc hónapot az NB II-es Debrecenben töltötte el. Szoboszlai Dominik pedig úgy lehet tagja a keretnek, hogy még nem tudni, pályára léphet-e az Európa-bajnokságon. Marco Rossi elmondta, Szoboszlai Lipcsében már együtt edz a csapattal, és a felmérések szerint az erőnléte kilencvenszázalékos. Az edzőtáborban dől majd el, hogy június 1-jéig – a harmincfős keret 26-ra szűkítésének a határidejéig – utoléri-e önmagát.

A keret egyik meglepetése, hogy öt év után visszatért Bogdán Ádám. A hússzoros válogatott kapus a Ferencváros utolsó négy mérkőzésén védett, de Marco Rossinak ez is elég volt.

– Bogdán Ádám meghívásán már az ősszel is gondolkodtunk, amikor Kovácsik Ádám megsérült. Rutinos kapus, aki remek formában véd a Ferencvárosban, a mentalitása kifogástalan, és engem meggyőzött a teljesítménye.

Kapott kérdést a kapitány Dárdai Mártonról is, aki a tavasszal jól játszott a Hertha védelmében a Bundesligában. Marco Rossi elmondta, figyelik a berlini futballistát, megkérdezték tőle, hogy egyáltalán akar-e magyar válogatott lenni, de a válasza még nem érkezett meg. További játékosok is szóba kerültek. Schön Szabolcs játéka tetszett a kapitánynak, gyors, jó bal oldali futballistáról van szó, és kíváncsi, hogyan tud a többiekkel együttműködni. Bolla Bendegúzt korábban egy sérülés akadályozta meg a kerettagságban, ő is méltó a stáb figyelmére. Hahn János esetében pedig elegendő indok, hogy az utolsó forduló előtt 22 góllal vezeti az NB I góllövőlistáját, és szükség lehet egy ilyen igazi belső csatárra, aki kimondottan ügyes a mélységi játékban.

 

Szoboszlai Dominik egyelőre az erőnléte kilencven százalékánál tart, Lipcsében már a csapattal edz
Fotó: Dierotenbullen.com/motivio/Boris Streubel

 

– Minden szóba jöhető játékost folyamatosan figyelünk a segítőimmel együtt itthon és külföldön is – mondta Marco Rossi. – Nem telik el úgy hétvége, hogy ne néznénk meg legalább harminc meccset, így naprakészek vagyunk mindenkiről. Az utolsó meccsünk óta harminchat nap telt el, és ebben az időszakban nem történt semmi, ami miatt nagy változásokat kellett volna tennünk a keretben, úgy érzem, alaposan megfontolt döntéseket hoztunk.

Ez a harminc játékos május 17-én Telkiben kezdi meg a felkészülést, május 25-én pedig Ausztriában folytatja. A kapitánynak június 1-jéig kell megneveznie azt a huszonhat futballistát, akikre az Európa-bajnokságon számít. Június 4-én Ciprussal, június 8-án pedig Írországgal játszik felkészülési mérkőzést válogatottunk, a tervek szerint az újpesti Szusza Ferenc Stadionban a június 15-i, Portugália elleni Eb-rajtot megelőzően, amikor már a Puskás Arénában fogadják a mieink az Eb-címvédőt. Ezután a csoportban június 19-én a világbajnok Franciaországgal játszik a csapat Budapesten, június 23-án pedig Münchenben Németország ellen zárja a csoportkört.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.