Szabó Szebasztián a világcsúcstartót legyőzve Európa-bajnok!

Ötven pillangón újra szárnyalt Szabó Szebasztián, aki tavaly az amerikai Caeleb Dressel skalpját szerezte meg a számban, most pedig a világcsúcstartó Andrij Hovorovét. Ehhez most Európa-bajnoki aranyérem is járt a Duna Arénában, noha a vajdasági úszó nem volt elégedett az idejével. Érmet szerzett a női gyorsváltó is, amely a 15 éves Veres Laura és a 200 pillangós aranyérmes Kapás Boglárka nagy hajrájával lett második.

Magyar Nemzet
2021. 05. 21. 18:49
null
Forrás: Magyar Úszó Szövetség
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem olimpiai számban volt ma a legnagyobb esélyünk az éremszerzésre az úszó Eb-n a Duna Arénában, hiszen az 50 pillangó nem szerepel a tokiói játékok programjában. Kár érte, mert Szabó Szebasztián újra bizonyította, hogy ebben a műfajban legjobbakra is veszélyes. Kereken 23 másodperc alatt repesztett végig a távon, s úgy szerezte meg az aranyérmet, hogy nagyszerű benyúlással, mindössze egyetlen századdal előzte meg a szám világcsúcstartóját, az ukrán Andrij Hovorovot.

Szabó Szebasztián immáron Európa-bajnok Fotó: Magyar Úszó Szövetség

– Nagyon rossz idő, de Európa-bajnok vagyok, enyém az aranyérem, úgyhogy örülök – bizonygatta a győzelme után Szabó, aki a 2017-es Eb-n még Szerbia színeiben volt bronzérmes, de az első világversenyen aratott győzelmét immáron magyarként érte el a vajdasági úszó. Nem ez volt Szabó első nagy skalpja 50 pillangón, tavaly novemberben ugyancsak a Duna Arénában az amerikai szupersztárt, Caeleb Dresselt győzte le a Nemzetközi Úszóligában, igaz, akkor rövid pályán. Tényleg kár, hogy nem olimpiai szám.

Ezen kívül volt több magyar érdekeltségű döntő is. Rajthoz állt az Eb magyar meglepetésembere, a 17 éves aki 400 vegyesen ezüstérmes volt mögött hétfőn, de már akkor elárulta, hogy nagyon készül az 1500 gyorsra is. A fináléban féltáv után a harmadik helyen haladt az első felnőtt világversenyén szereplő tehetség, de később visszaesett negyediknek, közvetlenül mögötte pedig Késely Ajna haladt. A márciusi ob-n kettejük csatáját Mihályvári-Farkas nyerte, ezúttal viszont a szám 2018-as Eb-bronzérmese, Késely bírta jobban a hajrát, aki a 800 gyors után 1500-on is negyedik lett. Mihályvári-Farkas végül a hatodik helyen csapott be a célba.

A férfi 200 gyors döntőjében kísérletezett, hiszen ezt a számot szeretné hosszabb távon felépíteni a 200 pillangó mellé, amelyben a világ valaha volt három legjobb ideje az övé. Gyorson még nem ilyen magabiztos a 21 éves klasszis, de féltávnál érett a meglepetés, hiszen 100 méter után fél testhosszal vezetett. A táv második felében azonban észhez kaptak a specialisták, és végül az ötödik helyen végzett Milák, aki egyéni csúcsot úszott.

Fábián Fanni, Veres Laura, összeállításban szerepelt a 4x200 méteres gyorsúszás döntőjében a magyar váltó, amely féltávnál a harmadik helyen állt, aztán a 15 éves Veres már másodiknak hozta fel a csapatot. Befejező emberként Kapásnak az olaszok gyorsúszó-specialistájával, Federica Pellegrinivel kellett csatáznia az ezüstért, és behozta a második helyen a magyar váltót. Ez igazi meglepetéseredmény volt!

A középdöntőkből Hosszú Katinka és Sebestyén Dalma is bejutott a 200 vegyes holnapi fináléjába, 200 háton pedig ugyanígy tett Telegdy Ádám is, ráadásul egyéni csúcsot (1:56,17) úszva.

Európa-bajnokság, a pénteki döntők győztesei és magyar helyezettjei:

Női 1500 gyors: 1. Simona Quadarella (olasz, 15:53,59), 4. Késely Ajna (16:10,50), 6. Mihályvári-Farkas Viktória (16:17,27). Férfi 50 pillangó: 1. Szabó Szebasztián (23,00). Női 100 hát: 1. Kathleen Dawson (brit, 58.49). Női 200 mell: 1. Molly Renshaw (brit, 2:21,34). Férfi 200 gyors: 1. Martin Malyutin (orosz, 1:44,79), 5. Milák Kristóf (1:45,74). Női 4x200 gyors: 1. Nagy-Britannia (7:53,15), 2. Magyarország (7:56.26).

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.