Alonso kifakadt az autójukat összetört pilóták miatt

A kétszeres világbajnok Fernando Alonso tárgyalásokat sürget, hogy változtassanak a Formula–1-es időmérő edzések szabályain, miután zsinórban a második versenyhétvégén is egy ütközés döntött arról, ki végez a pole pozícióban. Monaco után szombaton Azerbajdzsánban is Charles Leclerc ünnepelhetett.

Magyar Nemzet
2021. 06. 06. 9:23
Fernando Alonso
epa09244886 Spanish Formula One driver Fernando Alonso of Alpine F1 Team a arrives after attending a press conference at the Baku City Circuit in Baku, Azerbaijan, 03 June 2021. The 2021 Formula One Grand Prix of Azerbaijan will take place on 06 June. EPA/TOLGA BOZOGLU Fotó: TOLGA BOZOGLU
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyolc olyan pilóta volt a bakui kvalifikáció harmadik szakaszában, akinek el kellett dobnia a gyors körét, mivel ütközések miatt piros zászlóval leintették a tréninget. Köztük volt Fernando Alonso is, és a spanyol versenyző nem tartja fairnek, hogy azok a pilóták, akik balesetet okoznak az időmérő edzések alatt, megrovás nélkül elfoglalhatják másnap a megszerzett rajtpozíciójukat.

– Tudom, hogy voltak már egyeztetések a Monacói Nagydíj után is, amikor Leclerc ütközött, majd a szerelők megszerelhették az autóját. Most négy vagy öt autó esetében megtehetik ugyanezt, pedig a pilóták hibáztak, és másnap semmilyen árat nem kell fizetniük ezért. Eközben mi végig a parc fermében vagyunk, és hozzá sem érhetünk a kocsihoz. Szóval akik piros zászlót okoztak, azok miért cserélhetik ki a különböző elemeket? – elmélkedett az Alpine világbajnoka. – Ez nem fair azokkal szemben, akik nem hibáztak. De a szabály az szabály, tisztában vagyunk vele mielőtt elkezdődik a versenyhétvége. Aztán néha a falban kötünk ki, mégis jól járunk ennek a szabálynak köszönhetően.

Leclerc monacói autótörése után felmerült, hogy a száguldó cirkuszban is ideje lenne bevezetni egy olyan előírást, miszerint büntetést kapnak azok a pilóták, akik sárga vagy piros zászló lengetését kiváltó balesetet okoznak. Alonso azt várja el a Formula–1 vezetésétől, hogy vizsgálja felül a kvalifikációk lebonyolítását.

– El kell gondolkoznunk rajta, hogyan tudnánk fejleszteni a dolgokat. Mi, pilóták ma az autóban ülve nem élveztük az időmérő edzést, és talán a külső szemlélőknek sem tetszett, mert abban reménykedtek, hogy igazi csatát láthatnak az utolsó szett friss gumin. Ehelyett ismét furcsa módon ért véget az időmérő. Mindenképpen lesz még szó erről – tette hozzá Alonso, majd keményen odaszúrt a balesetet okozóknak. – Mindenkinek le kellene nyugodnia kicsit, és kilencvennyolc százalékon vezetni az ehhez hasonló utcai pályákon. Ha azzal a tudattal köröznének, hogy ütközés esetén visszasorolják őket a mezőny végére, talán senki sem próbálna meg a határain túl teljesíteni. Úgy érzem, most többen is megpróbáltak az autó határain és a saját képességeiken túl teljesíteni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.