Bánhidi piros lapja sem törte meg a Szegedet Veszprémben

A Mol-Pick Szeged idegenben is legyőzte a Telekom Veszprémet a férfikézilabda bajnoki döntő visszavágóján. A 37-36-os szegedi siker értékét növeli, hogy a vendégek beállója, Bánhidi Bence az első félidőben kapott piros lapja miatt több mint egy félidőn keresztül nem lehetett a pályán. Jonas Källman, a szegedi csapatkapitány győztes góllal és bajnoki címmel zárta le a pályafutását.

Szilágyi
2021. 06. 05. 21:06
Veszprem
A szegedi irányító, Bombac remekül irányított és gólerősen játszott Fotó: Mirkó István Forrás: Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 26-szoros aranyérmes abban a reményben kezdte a férfikézilabda bajnoki döntő második felvonását, hogy megvédi a címet, a korábban háromszor megkoronázott Szeged célja viszont a trónfosztás volt a Veszprém Arénában. Legutóbb 2018-ban ünnepelt bajnoki címet a Szeged az ősi riválisa otthonában, akkor a hazai négygólos előny elégnek bizonyult a visszavágóra, a Szeged 58-57-es összesítéssel ért célba.

Az idei bajnoki döntő első mérkőzésén három góllal, 31-28-ra nyert a Szeged. A visszavágóra Manuel Strlek, Vuko Borozan, Rasmus Lauge és Danyiil Siskarjov maradt ki a Veszprém keretéből, a szegedieknél Nik Henigman és a már régóta sérült Luka Stepancic nem szerepelt a nevezettek között.

Az odavágón öt gólt jegyző Bodó Richárd bombájával kezdődött a mérkőzés a színültig megtelt arénában. Jobbkezes átlövőt nem küldött a pályára David Davis, két irányító, és Petar Nenadics vezette a veszprémi támadásokat. De nem ők, hanem a szélsők dobták a gólok zömét. Remekül kezdtek a kapusok, Mikler Roland három védést mutatott be a vendégeknél, Rodrigo Corráles kétszer is hárította kísérletét.

A hetedik percben vezetett először a Veszprém, Corráles újabb bravúrjainak köszönhetően úgy tűnt, a bajnok nem engedte ki a kezéből a vezetést. De elég volt két labdaeladás, és a karrierje utolsó mérkőzését játszó csapatkapitány, Jonas Källman két lerohanásával megint a vendégeknél volt az előny. Lejtmenetbe került a Veszprém: a biztos kezű hetesdobó Gasper Marguc kísérletét az exveszprémi Mirko Alilovic védte.

Moraes (piros mezben) keményen védekezett
Fotó: Magyar Nemzet/Mirkó István

Sőt Bánhidi harmadszorra már nem hibázott, 3-1 után megint két góllal, ezúttal 10-8-ra vezetett a Szeged. Ráadásul Mikler is elkapta a fonalat, öt percig megőrizte a kapuját a góltól. David Davis időt kért a félidő felénél, 10-8-as szegedi vezetésnél. Beállt támadásban Nikolaj Markussen és Kentin Mahé, a Veszprém átállt az egyirányítós játékra. De úgy tűnt, ez sem segít: további két vendéggóllal egyre magabiztosabb lett a szegedi előny.

A 19. percben láttuk az első kétperces kiállítást, de ahelyett, hogy a Szeged türelmesen játszott volna és tovább hizlalta volna az előnyét, két támadást is elrontott. Az előnye így sem csökkent jelentősen, ez a pontatlan veszprémi támadások és Mikler kapusteljesítményének volt köszönhető. Kentin Mahé saját térfeléről dobott gólját olyan eufóriával fogadta a közönség, mintha ezzel meg is nyerte volna a bajnokságot a címvédő. Pedig csak eggyel csökkentette a hátrányt.

Ennek különösebb jelentősége valóban nem volt, annak viszont annál inkább, hogy a következő veszprémi támadásnál szándékosnak ítélt, arcra mért ütés miatt hosszas videózás után piros lappal büntették a játékvezetők a Szeged világklasszis beállóját, Bánhidi Bencét. 15-14-es szegedi előnnyel ért véget az első félidő.

Egy félidő után a szegedi tábor volt a boldogabb
Fotó: Magyar Nemzet/Mirkó István

Veszprémi labdaeladással és Canellas góljával indult a második harminc perc. A szezon utolsó harminc perce. Majd, ahogy a meccs elején, most is szegedi gól született, sőt még egy: másodjára lépett meg négy góllal a trónkövetelő.

Megállt a Veszprém támadójátéka: már fent volt a játékvezetők keze, amikor Nenadics villant egyet egyéni akcióból. Nem volt hatékony, sőt kis túlzással nem volt átlövőjátéka a bajnoknak. Andreas Nilsson a beálló pozíciójából és Dejan Manaszkov, majd Gasper Marguc is a szélről talált be. Kapaszkodott a bajnok.

A Corrálest váltó Cupara tartotta a lelket a hazaiakban. Mahé góljával felzárkózott egyre a Veszprém. A második félidőben feljavult a francia világbajnok irányítójátéka, persze ettől még érthetetlen, hogy Lékai Máté miért üldögélt a padon.

Kis kakaskodás is vegyült a meccsbe, Nilsson kiállítása után volt egy kis lökdösődés, de hamar megnyugodtak a kedélyek. Bánhidi Bence nagyon hiányzott a Szegedben, Matej Gaber és Rosta Miklós sem tudta azt a szintet hozni, amit a magyar válogatott világklasszisa. Akár háromra is hízhatott volna a vendégek előnye, de Källman ziccerét védte Cupara. Negyedórával a vége előtt eldőlt, nem elég három góllal nyernie a Veszprémnek, Zsitnyikov ugyanis megszerezte a 28. szegedi gólt. Az első meccsen 28 gólt ért el a Veszprém, így az idegenben szerzett több gól a Szegednek kedvezett volna.

De nem ez döntött. 30-27 után úja a négygólos vezetésért támadott a kihívó, és Radivojevics hétméteresével úgy nézett ki, el is dől a bajnoki cím sorsa. Az utolsó bő tíz percet kellett volna megnyernie a Veszprémnek legalább nyolc góllal. A bajnok kapott még egy esélyt, Källmant ugyanis kiküldték a játékvezetők két percre.

A hajrára visszaállt Lékai Máté, és kapust cserélt a Veszprém, Corráles váltotta Cuparát. Davis edző elfelejtett időt kérni, végül hat perccel a vége előtt csak megtette. Szűk három perccel a vége előtt kiegyenlített a Veszprém a támadójátékban teljesen visszaesett Szeged ellen. A győzelemre esélye volt, de a négygólos győzelemre már nem. Kásparek gólja mindent eldöntött.

A végén Jonas Källman megszerezte karrierje utolsó, a Mol-Pick Szeged győztes gólját. A Szeged 37-36-ra nyert, a bajnoki döntő második mérkőzésén is győzött, és letaszította a bajnoki trónról a Veszprémet. Megérdemelten.

Férfikézilabda NB I, bajnoki döntő, visszavágó mérkőzés: Telekom Veszprém–Mol Pick Szeged 36-37 (14-15). 68-64-es összesítéssel bajnok a Szeged.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.