A Fradi a Barcelonával, a Fehérvár az Ajaxszal vetekszik

Papírformaként is értelmezhető, hogy a Bajnokok Ligája idei két döntőse, a Chelsea és a Manchester City adja a legtöbb játékost az Európa-bajnokságra. Két NB I-es klub is szerepel a legtöbb Eb-résztvevővel büszkélkedő csapatok negyvenes toplistáján, amelyen a Fradi többek közt a Barcelonával és az Atlético Madriddal, a Fehérvár pedig az Ajaxszal áll holtversenyben.

2021. 06. 10. 7:17
FTC_Barcelona
Ferencváros Barcelona labdarúgás Bajnokok Ligája Nemzeti Sport Török Attila Fotó: Török Attila Forrás: Nemzeti Sport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összesen 211 különböző klub játékosai vesznek részt az Európa-bajnokságon, derül ki a Transfermarkt összesítéséből. Érdekesség, hogy két magyar csapat is szerepel a legtöbb Eb-résztvevő labdarúgóval rendelkező együttesek negyvenes toplistáján. A Fradi többek közt a Barcelonával, az Atlético Madriddal és a Leicester Cityvel holtversenyben a 16. helyen áll hét-hét játékost delegálva a tornára, a Fehérvár pedig öt futballistával a 33., mások mellett az Ajaxszal azonos polcon.

A Fradit az öt magyar válogatott kerettagja (Dibusz Dénes, Lovrencsics Gergő, Bogdán Ádám, Sigér Dávid) mellett Olekszander Zubkov ukrán és Róbert Mak szlovák színekben képviseli. A Fehérvár ugyancsak csapatába adja a legtöbb játékosát, szám szerint négyet (Nemanja Nikolics, Loic Nego, Bolla Bendegúz), s mellettük Visar Musliu Észak-Macedóniát képviseli majd. Ráadásul a fehérváriak még előrébb is szerepelhettek volna a listán, ha Hangya Szilveszter sérülés miatt nem kerül ki a magyar keretből.

és Sigér Dávid ősszel a Barcelona és a Fradi BL-meccsén csaptak össze Fotó: Török Attila / Nemzeti Sport

A legtöbb labdarúgó a friss BL-győztes Chelsea-ből érkezik az Eb-re, 17-en tagjai a különböző válogatottaknak azok közül, akik a londoni klubbal állnak szerződésben. Közülük Kai Havertz, Timo Werner és a német csapat tagjaként a magyar válogatott ellen is pályára léphet majd. Csakúgy, mint a másik BL-döntős Manchester Cityből szintén a németekkel, valamint Rúben Dias és a portugálokkal.

A Manchester City adja a második legtöbb labdarúgót az Eb-re, 15-öt, köztük a százmillió euróra tartott Kevin De Bruynét, aki a BL-döntőn elszenvedett sérülése miatt a belgák első meccsét valószínűleg még kihagyja Oroszország ellen szombaton. A dobogó harmadik fokára a Bayern München került 14 Eb-résztvevővel.

Első ránézésre meglepő, hogy a negyedik Juventus (12) után az ötödik helyen a Dinamo Kijev következik, de tényleg csak elsőre, hiszen az ukrán válogatott nagyban az idei bajnokra épül: tíz játékost válogatott be Andrij Sevcsenko szövetségi kapitány a fővárosi klubból, amelyből egyvalaki még a lengyel keretbe is bekerült.

A Dinamo Kijeven kívül egyetlen olyan csapat van, amely nem a topligákban szerepel és a Ferencváros elé tudott kerülni a listán: a horvát Dinamo Zagreb, amely eggyel több, azaz nyolc játékost közvetít az Eb-re. Tehát ha összegezzük, öt angol, négy-négy német és olasz, illetve egy-egy ukrán és horvát klub van mindösszesen, amelyek több labdarúgójukat láthatják majd viszont az Eb-n, mint a Fradi.

A legtöbb Eb-résztvevő játékossal rendelkező klubok:

1. Chelsea (angol) 17

2. Manchester City (angol) 15

3. Bayern München (német) 14

4. Juventus (olasz) 12

5. Dinamo Kijev (ukrán) 11

6. Manchester United (angol) 10

6. Dortmund (német) 10

6. Mönchengladbach (német) 10

9. Internazionale (olasz) 9

9. RB Leipzig (német) 9

9. Liverpool (angol) 9

.

.

.

16. Ferencváros (magyar) 7

33. Fehérvár (magyar) 5

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.