Sike Renáta nagy pechje, tényleg hajszállal maradt le az olimpiáról

A sportlövők eszéki Európa-bajnokságán a női sportpisztolyversenyszámban az olimpiai kvótás Major Veronika az ötödik helyen jutott be a fináléba, ahol végül a hetedik helyen végzett. De sokkal bosszúsabb lehet a 10. helyen záró Sike Renáta, aki egy körrel maradt le a döntőről, s ezzel együtt a tokiói kvótáról.

Magyar Nemzet
2021. 06. 01. 15:01
null
Fotó: Tumbász Hédi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eszéki kontinensviadalon kedden a női sportpisztolyversenyszám a 30 gyors lövéssel folytatódott. A mezőny első felében a mieink közül Major Veronika és Sike Renáta állt lőállásba. A már tokiói kvótás Major jól lőtt, 294 kört (97, 100, 97) ért el, összességében 584 körrel zárta a versenyt, s be is került a döntőbe. Sike Renáta kiválóan kezdte a gyorsot, hiszen az első két ötös sorozatban csak egy hibája volt, és végül 291 körrel (99, 96, 96) fejezte be, ami összességében 581 kört jelentett. Ekkor még az ötödik helyen állt. A mezőny második felében lőtt Csonka Zsófia, aki a lassúhoz hasonlóan a gyorsban is 288 kört (97, 94, 97) teljesített, és 576-tal fejezte be a versenyt. Az alapverseny végén derült ki, hogy Sike Renáta csak minimális különbséggel maradt le az ötkarikás kvótáról, hiszen ha egy körrel többet lő, nyolcadikként finalista és egyben a tokiói indulás jogát is megszerezte volna. A legjobb nyolcba ugyanis egyetlen olyan lövő került be, akinek még nem volt kvótája, az az egy pedig éppen a nyolcadik orosz Margarita Csernusova volt, akit körazonosság esetén Sike megelőzött volna, mivel neki több belső tízese volt.

– Az 581 kör idei legjobb eredményem, tehát alapvetően elégedett kell hogy legyek. Azt viszont sajnálom, hogy ez most kevés volt az ötkarikás kvótához. A légpisztolyban nagyobb esélyt láttam, hogy kiharcoljam a tokiói indulást, mégsem úgy sikerült, ahogy szerettem volna. Ehhez képest összeszedtem magam a sportpisztolyra – értékelt meglepően higgadtan a végelszámolásnál tizedik helyen záró Sike Renáta a magyar szövetség hírlevelében.

Csonka Zsófia a következőket nyilatkozta: – Megleptem magam két lövéssel a gyors részben, egy hatossal és egy nyolcassal. De ez egy technikai sport. Jó helyen volt, de előbb sült el az ujjam. Ebben most ennyi volt. Sajnálom, hogy nem sikerült se a saját munkám gyümölcsét learatni, azt is, hogy nem döntőzhettem és azt is, hogy nem a tokiói lesz az ötödik olimpiám.

A döntőben mindenki nulláról indult és négy ötös sorozat után esett ki az első lövő, majd minden újabb ötös kör után a következő. A fináléba az ötödik legjobb eredménnyel bekerült Major Veronikának nem kellett izgulnia a kvótaszerzés miatt, hiszen ő már korábban biztosította a helyét a tokiói ötkarikás játékokon, az eszéki Eb-n pedig a hetedik helye után vonhatott mérleget:

– Az első harminc lövést mostoha körülmények között, csípős hidegben és szakadó esőben lőttük. Ehhez képest a 290 kör vállalható eredmény a pontban. A gyors rész, a 294 kör nagyon küzdős volt. A ragyogó napsütés miatt sokat kellett állítani az irányzékon a megváltozott fényviszonyok miatt. A döntő pályája elég sötét volt. Megint állítani kellett a pisztolyon, mert nem találtam a tábla közepét. Jó volt újra a sportpisztolyszámban döntőt lőni. Az itt szerzett tapasztalatok sokat jelenthetnek a tokiói olimpián.

Eredmények, női sportpisztoly:

1. Mathilde Lamolle (Franciaország) 35 pont

2. Monika Karsch (Németország) 32

3. Vitalina Bacaraskina (Oroszország) 27

...7. Major Veronika 13

...10. Sike Renáta 581 kör (az alapversenyben)

...27. Csonka Zsófia 576

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.