Trónfosztás lehetséges – nem bírta a hajrát a Veszprém Szegeden

Semmi sem dőlt el, de ezt nem is vártuk. A férfi-kézilabdabajnoki döntő első mérkőzésén a Mol-Pick Szeged hazai pályán fogadta a Telekom Veszprémet, és a trónkövetelő három góllal nyert. A visszavágót szombaton játsszák.

Szilágyi
2021. 06. 02. 20:40
null
Bodó Richárd kedvét nem szegte a kezdeti gyengébb lövőteljesítmény Fotó: Nemzeti Sport/Dömötör Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Telt ház előtt játszották Szegeden a férfi-kézilabdabajnoki döntő első mérkőzését; a trónkövetelő Mol-Pick Szeged a regnáló bajnok Telekom Veszprémet fogadta. Legutóbb 2019-ben, az akkori kétfelvonásos párharc második meccsén nem tudott nyerni Szegeden a Veszprém, azóta egyszer találkoztak a felek az Újszegedi Sportcsarnokban, tavaly decemberben erődemonstrációt tartott David Davis csapata, 36-24-re nyert. Tegnap erről szó sem volt, de ezt senki nem is várta, gólözön és lehengerlő vendégsiker sem volt benne a levegőben. Tíz perc alatt összesen hat gólra voltak képesek a csapatok, egyenlő elosztásban. Úgy tűnt, Stanislav Kasparek lesz a hazaiak meglepetésembere, a szezon végén a fehérorosz Breszthez távozó cseh jobbátlövő két góllal sokkolta a Veszprém Európa-bajnok spanyol kapusát, Rodrigo Corrálest.

Bodó Richárd kedvét nem szegte a kezdeti gyengébb lövőteljesítmény
Fotó: Nemzeti Sport/Dömötör Csaba

idegesen kezdett, a Szegeddel szerződést hosszabbító klasszis beálló az első három kísérletéből csak egy gólt szerzett. Mindkét oldalon villogtak a kapusok, Corráles és az exveszprémi Mirko Alilović halmozta a bravúrokat. A szegediek másik válogatott embere, Bodó Richárd kezdett belejönni, rontott lövése után két bombával jelentkezett, de volt nála jobb és eredményesebb: a Veszprém mackó alkatú beállója, Andreas Nilsson képtelen volt hibázni.

Nenadics semlegesítése olykor meghaladta a Szeged képességeit
Fotó: Nemzeti Sport/Dömötör Csaba

Szűk húsz perc után Carlos Pastor, a Szeged edzője bevetette a beígért fegyvert: a hét a hat elleni játékot támadásban, és szemlátomást ez nem ízlett a védekezés egyik alappillérét, Rogerio Moraest könyöklés miatt végleg piros lappal büntetett bajnoknak. Mégsem tudott meglépni a hazai csapat, mert a védekezésben akadtak hiányosságai, az első félidő végén egyenlített a bajnok; a nyáron éppen Veszprémből Szegedre költöző Kent Robin Tönnesen góljával alakult ki a félidő eredménye: 14-14.

A folytatás forgatókönyve hasonló volt, mint az első játékrészben. Fej fej mellett haladtak a csapatok: a bajnok remekül megoldotta Bánhidi semlegesítését, a beálló szűk 40 perc alatt csak két gólra volt képes. Úgy tűnt, ennek döntő jelentősége lesz, de mégsem ezen múlott a találkozó: 19-18-as veszprémi előnynél Ligetvári Patrik mehetett tisztán a szegedi kapu irányába. Ha bedobja, két góllal vezet a bajnok. Nem dobta be, kiejtette a labdát a kezéből. Ettől új lendületet kapott a Szeged, és zsinórban három gólt szerezve az addigiakhoz képest „vaskos” előnyt szerzett, két góllal lépett meg. David Davis, a vendégek edzője azonnal időkéréssel igyekezett lefékezni az ellenfél lendületét, és ez sikerült is neki. Visszajött a meccsbe, pillanatok alatt egyenlített a Veszprém. Sőt, a vezetést is megszerezhette volna, de Nenadics – a szezonban először – hétméterest rontott.

Bánhidi révén magánál tartotta az előnyt a Szeged, sőt Radivojevics felhizlalta az előnyt, de aztán megint jött az első félidőben igen aktív Nilsson. Bodó és Bánhidi pihenőt kapott a hajrára, ekkor úgy tűnt, hogy a szezon végén távozó Zsitnyikov lehet a hazaiak nyerő embere, az orosz két gólt lőtt kiszorított helyzetből. Nilsson újra magára talált, képtelenek voltak tartani a vendég védők. A hajrá mégis a hazaiaké volt, meglett a bűvös, háromgólos vezetés, az addigi legnagyobb előny, ráadásul Lékai hibázott a bajnokcsapatban. Tönnesen kiállítása miatt három és fél perccel a vége előtt támadhatott a Szeged, Canellas tovább növelte a hazaiak előnyét. Ezzel eldőlt, hogy a Szeged biztosan nem kap ki, csak az maradt a kérdés, vajon hány góllal nyer. Mackovseket is kiküldték két percre, egyenlő létszámban folytatták a csapatok. Végül 31-28-ra nyert a Szeged, és bizakodva várja a visszavágót.

Férfi kézilabda NB I, bajnoki döntő, első mérkőzés: Mol-Pick Szeged–Telekom Veszprém 31-28 (14-14). A visszavágót szombaton játsszák.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.