A fiatalok még éretlenek, az uralkodó biztonságban érezheti magát

Novak Djokovics Wimbledonban utolérte Rafael Nadalt és Roger Federert, immár a szerb teniszező is hússzoros Grand Slam-győztes. John McEnroe szerint a 34 éves Djokovics még akár öt Grand Slam-trófeát nyerhet. És mi a helyzet a trónkövetelőkkel? Vajon csökkent-e a távolság a világelső és a fiatalok között? Wimbledon után az olimpiára utaznak a teniszezők. A világranglista 39. helyén álló Fucsovics Márton is rajthoz áll Tokióban.

2021. 07. 13. 6:05
Djokovic
Djokovics boldogan játszik Szerbiáért Fotó: Europress/AFP/Glyn Kirk
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Stan Wawrinka 2016-os US Open-győzelme után aligha gondolta bárki is, hogy tizenhárom Grand Slam-tornán keresztül csak a Novak Djokovics, és trió valamelyik tagja nyerhet. 2020 szeptemberében jött az áttörés, persze kellett ehhez az is, hogy Djokovicsot leléptessék, Nadal és Federer pedig el se induljon a US Openen. Dominic Thiem tavalyi sikere óta négy Grand Slam-döntőt játszottak, ebből Nadal egyet nyert meg, a legutóbbi három tornán Djokovics diadalmaskodott.

Djokovics esete a vonalbíróval a tavalyi US Openen
Fotó: Jason Szenes / EPA

John McEnroe, a korábbi hétszeres Grand Slam-bajnok a BBC-nek azt mondta, hogy Djokovics még legalább négy vagy öt GS-t nyer, csak az egészségétől függ, hogy pontosan mennyit. Köves Gábor, a magyar Davis-kupa-csapat szövetségi kapitánya egyetért az amerikai szakkommentátorral.

– Amíg Djokovics felkészült, ugyanolyan motivált marad, mint az idén, elkerülik a sérülések, nem lesz olyan fiatal, aki le tudná őt győzni. Játékban többen is közelítenek az ő szintjéhez, de fejben ő a legjobb a mezőnyben. Két mérkőzés jut eszembe, amikor komolyabban megszorongatták: az idei Roland Garros-döntőjében Sztefanosz Cicipasz kétszettes előnyben volt ellene, de ő magabiztosan fordított. A tavalyi Australian Open döntőjében Dominic Thiem 2-1-re vezetett a szetteket tekintve, de végül nem volt esélye ellene a győzelemre – mondta lapunknak Köves Gábor.

Sztefanosz Cicipasz megszorongatta a szerbet a Roland Garros döntőjében
Fotó: Anne-Christine Poujoulat/AFP

Köves szerint Rafael Nadalt még nem szabad leírni, salakon még mindig ő az esélyes Djokoviccsal szemben, sőt azon a borításon Thiem is nagyon veszélyes a szerbre. Danyiil Medvegyevben is van potenciál: a tavalyi fedett pályás ATP-vb döntőt meggyőző játékkal nyerte meg, de az idei Australian Open döntőjében fejben összeomlott, és az első, szoros játszma után Djokovics nagyon simán lépett túl rajta. Köves nehezen tudja elképzelni, hogy Alexander Zverev Grand Slam-tornán legyőzze a világelsőt. Wimbledonban Matteo Berrettininek és Denis Shapovalovnak is reális esélye volt szettet nyerni Djokovics ellen, ez az olasznak sikerült is, de a győzelemtől mindketten nagyon messze álltak.

Federer egyre inkább a távolodik egy következő Grand Slam-győzelemtől
Fotó: Europress/AFP/Glyn Kirk

Djokovicsot nehéz lesz letaszítani a trónról. Vajon mi lesz Roger Federerrel? A svájci zseni legutóbb 2018-ban nyert Grand Slamet, idén a nyolc között, egy 6:0-ra elveszített harmadik szettel búcsúzott Wimbledontól. – Az ő pályafutásának a vége függ a fizikai teljesítőképességétől és attól, hogy milyen formában érzi magát, megvan-e még benne a sikeréhség – nyilatkozta a magyar Davis-kupa-csapat kapitánya. – Djokovics és Nadal küzdhet majd meg egymással azért, hogy eldöntsék, a Grand Slam-trófeák tekintetében ki lesz minden idők legjobb játékosa. Nem hiszem, hogy Djokovics megállna huszonegynél, szerintem csak akkor hagyná abba, ha már huszonhárom vagy huszonnégy győzelme lesz. A jelenlegi formája alapján csak rajta múlik, hogy mikor nyer egy újabb Grand Slamet.

Olimpia magyar résztvevővel

Wimbledon után nem sokat pihennek a teniszezők, van aki már megkezdte az útját az olimpia helyszíne, Tokió felé. A nézők nélkül rendezett steril verseny több játékos kedvét is elvette a nevezéstől. Nick Kyrgios mellett Rafael Nadal, Dominic Thiem és Denis Shapovalov sem indul. viszont ott lesz Tokióban. A Wimbledonban a negyeddöntőig jutó, a legújabb világranglistán a 39. helyen álló játékosunk egyesben nem lesz kiemelt a 64-es táblán. Köves nem zárja ki, hogy a komoly, nagy eredmény is benne van Fucsovics játékában, mindez azonban sorsolásfüggő. Hiszen még az is elképzelhető, hogy akár az első fordulóban Djokoviccsal kerül szembe Tokióban. Fucsovics várhatóan Babos Tímeával a vegyes párosok mezőnyében is indul.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.