Költi a pénzt a Ferencváros, de nem hiába

Elköltött euromilliók: a Ferencváros történetének négy legdrágább igazolása az elmúlt egy évben érkezett. Láthatóan pénzügyi kategóriát ugrott a Fradi az elmúlt időszakban az átigazolási piacon, de ennek megvolt az eredménye a sikeres nemzetközi szerepléssel. A Bajnokok Ligája-selejtezőjében várható riválisokhoz mérve azonban még mindig nem kiugróak a klub költekezései az új játékosokra.

2021. 07. 17. 11:22
null
Uzuni ünnepli a második gól szerzőjét, Haratint Fotó: Szabó Miklós Forrás: Nemzeti Sport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap bejelentette a harmadik nyári igazolását a Ferencváros, amely a HNK Rijekától bosnyák válogatott középpályást szerződtetett Stjepan Lončar személyében. Rajta kívül eddig a marokkói Ryan Mmaee és a norvég Kristoffer Zachariassen csatlakozott a Szergej Rebrov-éra után az osztrák Peter Stöger vezetőedző irányításával átalakuló zöld-fehérekhez.

Noha hivatalos átigazolási díjakat nem hozott nyilvánosságra a Fradi, a klubváltásokban jártas és nemzetközileg mértékadónak elfogadott Transfermarkt.de tudni véli, hogy a magyar bajnok egyaránt másfél-másfél millió eurót fizetett Lončarért a Rijekának és Zachariassennért a Rosenborgnak.

Myrto Uzuni (balra) tartja a Fradi átigazolási rekordját Fotó: Mirkó István

Ezzel a két labdarúgó – ugyancsak a Transfermarkt nyilvántartása szerint – a Ferencváros történetének második legdrágább vételei holtversenyben Olekszander Zubkovval, akit előbb kölcsönvett a Fradi a Sahtar Donyecktől, majd tavaly nyáron szintén másfél millió euróért vásárolt meg végleg.

A Ferencváros klubrekordját az egy éve ilyenkor érkezett Myrto Uzuni tartja, aki a csapat legutóbbi BL-selejtezőjén mesterhármast ért el a koszovói Prishtina ellen, s ezzel 1975 óta az első, nemzetközi kupameccsen triplázó játékosa lett az együttesnek.

Mindebből tehát egyenesen következik, hogy a Fradi történetének négy legdrágább vétele az elmúlt egy évben köttetett meg, Uzuni és Zubkov megszerzése 2020 nyári, Lončaré és Zachariassenné idén nyári üzletek voltak. Ha kicsit jobban kiterjesztjük az időtávot, a klub első két egymillió eurós igazolásai, Franck Boli és Eldar Ćivić 2019 nyarán csatlakoztak a kerethez.

Feltűnő, hogy az igazolásokban történő kategóriaugrással párhuzamosan indult meg a Fradi nemzetközi csoportkörös szereplése, hiszen 2019 őszén előbb az Európa-liga, majd tavaly a Bajnokok Ligája főtáblájára jutott be a csapat. El kell fogadni, hogy a Puskás Ferencnek tulajdonított megállapítás örök érvényű: „Kis pénz, kis foci, nagy pénz, nagy foci”.

Tegyük hozzá, hogy a Ferencváros költekezései nemzetközi mércével még mindig erősen a „kis pénz” kategóriába tartoznak, a sikereket tehát meg kell becsülni, és nem szabad magától értetődőnek venni a mostani vagy a következő idényre is. Ezt igazolja, hogy a BL-selejtező harmadik fordulójában lehetséges ellenfelek átigazolási klubrekordjai nem minden esetben, de többségében magasabbak az FTC 1,8 millió eurójánál – s ha a papíron esélyes továbbjutókat nézzük, akkor csak ilyen ellenfelet kaphatna a Fradi.

A harmadik fordulós, potenciális ellenfelek és azok átigazolási klubcsúcsai:

  • Dinamo Zagreb (horvát, 5 millió euró) / Omonia Nicosia (ciprusi, 1,68 millió)
  • Slavia Praha (cseh, 4 millió)
  • Olimpiakosz (görög, 13,5 millió) / Neftci (azeri, 0,5 millió)
  • Slovan Bratislava (szlovák, 1 millió) / Young Boys (svájci, 4,5 millió)
  • Kairat Almati (kazah, 1 millió) / Crvena zvezda (szerb, 3 millió)
  • Rangers (skót, 18 millió)
  • Peter Stöger csapatának előbb természetesen a kvalifikáció második körét kellene sikerrel vennie a litván Žalgiris ellen.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.