Hét perc alatt ütötte ki koszovói BL-ellenfelét a Fradi

Ahogy arra számítani lehetett, kemény ellenféllel találta szembe magát a Ferencváros új vezetőedzője, Peter Stöger debütáló meccsén, a Bajnokok Ligája-selejtező első fordulójában a Groupama Arénában. Nehezen ütött rést a Fradi a koszovói Prishtina pajzsán, de a végére tátongó lyuk lett belőle. A zöld-fehérek 3-0-s győzelmével jó eséllyel a párharc is eldőlt.

2021. 07. 06. 19:56
FTC
Myrto Uzuni (balra) ott lehet a Fradi kezdőjében Fotó: Mirkó István Forrás: Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly a szurkolói nélkül kellett eljutnia a BL csoportköréig a Ferencvárosnak, ezúttal viszont ott lehettek a drukkerek a lelátókon. A B középbe kifeszített molinók tanúsága szerint a Felvidékről, Komáromból és Celldömölkről is érkeztek zöld-fehér szimpatizánsok, hogy megnézzék a Peter Stöger-korszak első tétmérkőzését.

Az osztrák edző korábban volt bajnok a hazájában az Austria Wiennel, és a német sztárcsapat Borussia Dortmundot is irányította, mégis nagy fába vágta a fejszéjét az Üllői úti munkával. Egyrészt az elmúlt két évben az Európa-liga, majd a BL főtáblájáig jutó Szergej Rebrov eredményei után magasra került a léc a Fradinál, másrészt ezt rögtön meg is kellene ugrania Stögernek, aki a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón megerősítette, hogy a cél ismét a csoportkör.

Uzuni arca elárulja, hogy szenvednie is kellett a Fradinak. Fotó: Magyar Nemzet/Mirkó István

Azért érdemes felidézni, hogy a ma már az al-Ain csapatát irányító Rebrovnak a 37. tétmeccse volt az első nemzetközi fellépése az FTC-vel, Stögernek meg a Prishtina elleni az első. Összehasonlíthatatlanul több idő jutott az ukránnak az építkezésre, Stöger ráadásul több kulcsemberével, akik az Európa-bajnokságon szerepeltek, még csak az ismerkedési fázisban járhat. A Fradi kezdőjében közülük hárman kaptak helyet, az FTC így kezdett: Dibusz – Wingo, Blažič, Dvali, Ćivić – Sigér, Tokmac, Haratin – Uzuni, Boli, Mak.

Aki azt hitte, hogy a magyar bajnok már az első negyedórában átgázol az előselejtezőből érkező ellenfelén, az tévedett, bár a felvázolt előzmények fényében talán nem is olyan meglepő, hogy akadozva indult a zöld-fehérek játéka. A meccs elején két figyelmeztetést kapott az FTC, hogy azt a bizonyos lécet a Prishtina ellen is le lehet verni. A hatodik percben már Dibusz kapujában landolt a labda, de les miatt érvénytelenítették a koszovói találatot. Nem sokkal később pedig Blažič pontatlan hazaadása után gurult a Fradi üres kapuja felé a labda, amelyet Dibusz a gólvonal előtt ért utol.

Dibusz itt már verve volt, a lesállás mentette meg a Fradit. Fotó: Magyar Nemzet/Mirkó István

Úgy tűnt, a Stöger-csapat vette a jelzést, a második negyedórában feljavult az FTC, amely több helyzetet is kidolgozott, s a legközelebb akkor járt a vezetés megszerzéséhez, amikor a 17. percben Haratin a tizenhatos vonaláról a felső lécre bombázta a labdát. Az első félidő hajrájára azonban alábbhagyott a hazaiak lendülete, sőt újra a Prishtina találhatott volna be, ám a 35. percben a ziccerben kilépő John mellé emelt.

Szünet után hasonló mederben folytatódott a találkozó, a koszovóiak fegyelmezetten védekeztek, s többet volt a Ferencvárosnál a labda, de nem tudott sok gólhelyzetet kialakítani. Végül a 71. percben Tokmac törte meg a jeget, aki Ćivić baloldali beadását passzolta a kapuba. Ezzel nemcsak a jég, hanem a Prishtina is megtört: három perccel később az új igazolás, Ryan Mmaee is betalált egy ugyancsak bal oldali akció végén. A góllal debütáló csatár a korábban nagy helyzetet elpuskázó Boli helyére állt be, aki nem örült a cserének, a kispadhoz vágta a frissítőt.

Nehezen ütött rést a Fradi a koszovói pajzson, de a végére tátongó lyuk lett belőle: a 77. percben egy jobb oldali szabadrúgás után Blažič is gólt szerzett, s ezzel nemcsak a meccset, hanem jó eséllyel a párharcot is eldöntötte, amelynek a visszavágóját egy hét múlva rendezik. Nem indult könnyen Stöger első ferencvárosi meccse, de ahogy a mondás tartja, minden jó, ha a vége jó.

Bajnokok Ligája-selejtező, 1. forduló, első mérkőzés: Ferencváros–Prishtina 3-0 (0-0), Groupama Aréna, 8765 néző. Gólszerzők: Tokmac (71.), Mmaee (74.), Blažič (78.)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.