Foghatta a fejét a baki után a BL-győztes

Nem borult a papírforma az Arany Kupa harmadik játéknapján. Guadeloupe sorsát már kapusa korai hibája előrevetítette Costa Rica ellen.

Magyar Nemzet
2021. 07. 13. 11:51
Jocelyn ANGLOMA Guadeloupe
Forrás: Photo NR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európa-bajnokság és a Copa América véget ért, az észak- és közép-amerikai zóna (CONCACAF) viadala, az Arany Kupa viszont alig néhány napja kezdődött. Guadeloupe kapusa, Yohann Thuram nem a legjobb tornarajtot mutatta be Costa Rica ellen, a hatodik percben ajándékozott egy gólt a korábbi Arsenal-játékosnak, Joel Campbellnek.

A francia világ- és Európa-bajnok Lilian Thuram unokatestvére később még két gólt kapott, bár ezek már nem varrhatók a nyakába. Costa Rica 3-1-es győzelemmel érvényesítette a papírformát.

Guadeloupe kispadján Jocelyn Angloma ül, aki játékosként a Marseille-jel Bajnokok Ligáját nyert, később a Valenciával még két döntőt játszott. Mivel Guadeloupe csak a térségi szövetségnek tagja, a FIFA-nak nem, ezért Angloma 37-szeres francia válogatott létére is játszhatott pályafutása utolsó éveiben a Franciaországhoz tartozó karibi szigetcsoport csapatában, 2007-ben elődöntőbe jutott a Guadeloupe-pal az Arany Kupán.

2017 óta Angloma szövetségi kapitányként dolgozik Guadeloupe sikereiért. A válogatott tíz év szünet után szerepelhet ismét az észak- és közép-amerikai kontinensviadalon. Anglomának nem lehetnek vérmes reményei, hiszen a csoportellenfelek közül Costa Rica mellett a Suriname elleni 2-0-s sikerrel rajtoló Jamaica is egyértelműen magasabban jegyzett a csapatánál, de ennél valószínűleg jobb rajtot képzelt el.

Guadeloupe nincs egyedül

Az Eb-vel és a Copa Américával ellentétben az Arany Kupát valóban 2021-re tervezték a legutóbbi, 2019-es kiírás után. Ahogy 1991 óta – legalább részben – mindig, az Egyesült Államok a házigazda. A tornagyőzelmeken az USA Mexikóval osztozik: az eddigi tizenöt kiírásból tizennégyet a térség két nagy csapatának valamelyike nyerte meg. Kanada 2000-es sikere a kakukktojás, míg az aktuális címvédő Mexikó.

Az első ránézésre meglepő résztvevők közé tartozik a Guadeloupe-hoz hasonlóan nem FIFA-tag Martinique, a földrajzilag Dél-Amerikához tartozó, de CONCACAF-tag Suriname és a meghívottként szereplő Ázsia-bajnok, a jövő évi világbajnokság házigazdája, Katar.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.