Kázmér 2024. március 4.
logo

Michael Owen is látta, amikor kispályás fociban legyőztük a németeket

Szilágyi
2021.07.15. 10:21
Michael Owen is látta, amikor kispályás fociban legyőztük a németeket

Hihetetlen lendülettel tör magának utat a socca. A válogatott már járt a vb-n, legyőzte a németeket, végül a legjobb nyolc között búcsúzott. Jövőre Mexikóban rendezik a világbajnokságot, a helyszín nem feltétlenül dobogtatja meg a magyar futballtársadalom tagjainak a szívét. A sportág itthoni terjeszkedése annál inkább. De mi is az a socca?

A labdarúgás osztódással szaporodik, a strandfoci és a futsal már beférkőzött a köztudatba. A socca még nem, de ez csak idő kérdése. Jelenleg közel 100 aktív csapat játssza a kispályás labdarúgás egyik speciális, valójában nagyon egyszerű változatát, és 860 játékost tartanak nyilván az országban. A grundfoci-romantikájából táplálkozó soccát 25 méter széles és 45 méter hosszú pályán játsszák, és mint ahogy anno a tereken, a klasszikus felállásban, öt plusz egy játékos alkot egy-egy csapatot.

– A Nemzetközi Socca Szövetség (ISF) már nyilvántart 6 plusz 1-es és 7 plusz 1-es csapatokat, de nálunk, illetve Európában az 5 plusz 1-es rendszer a leginkább elfogadott – mondta érdeklődésünkre Csuhai Tibor, a Socca Hungary ügyvezetője. A magyar szövetség három éve tagozódott be a nemzetközi szervezetbe, ehhez igen komoly feltételeknek kellett megfelelni. – Egy éven belül ki kellett alakítanunk egy bajnoki rendszert, a versenyeztetést meg kell oldanunk. Jelenleg 11 megyében játsszák a soccát, megyénként két-két csapat vesz részt Budapesten az országos nagydöntőn, az első két helyezett képviseli az országot a Bajnokok Ligájában – folytatta a sportvezető.

A krétai vb-n nyertünk a németek ellen
Fotó: ISF

A magyarok nemzetközi entréja kiválóan sikerült: tavalyelőtt a görögországi Krétán rendezett világbajnokságon zöld kártyával indulhatott a válogatott. A címvédő németeket legyőzve magabiztosan jutott tovább a csoportból, végül a legjobb nyolc között a későbbi győztes oroszok ellen büntetőkkel kapott ki.

– Mark Clattenburg, a híres Premier League-bíró vezette a németek elleni meccsünket, és több angol bajnokságból ismert játékvezető fújta a sípot a tornán. Sztárvendégek, Michael Owen, Kosztasz Katszuranisz Djibril Cissé is jelen voltak a fantasztikusan szervezett tornán. Hatalmas közönségsiker volt a vb, a tengerparton felhúzott ötezer nézőt befogadó pályán rendezték a meccseket. De ami magyar szempontból igazán fontos: mivel bejutottunk a legjobb nyolc közé, nem kell selejtezőt játszanunk a 2022. április 1. és 10. között sorra kerülő világbajnokságra – mondta Csuhai.

A Ferencváros futsalszakosztályával kötött együttműködési megállapodás alapján a socca-válogatott magját a fradista futsalosok adják. A sportág hátországa is szépen gyarapodik: reális cél lehet, hogy a következő évben háromezer igazolt játékosa legyen a socca-szövetség égiszén belül. Schranz Balázs, a felnőttek szövetségi kapitánya a kollégáival járja az országot, és olyan is előfordult már a sportág hazai történetében, hogy amatőr bajnokságban kiszúrtak egy csiszolatlan gyémántot, nevezetesen az ózdi Jakab Norbertet, aki azóta már az Újpest felnőttcsapatával edz.

A socca hazai térhódításában fontos szerepe van a szövetség saját YouTube-csatornáján nyomon követhető mérkőzéseknek, amelyeket Horti Gábor közvetít. Csuhai Tibor akkor lenne elégedett, ha a népszerűség töretlen maradna. – Örömmel vennénk, ha olyan szinten lenne elfogadott sportág, mint az UEFA-nál a kiemelt futsal. Az ország minden megyéjébe el akarunk jutni, népszerűsíteni szeretnénk a kispályás labdarúgást.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.